Jemné krémy, šťavnaté ovoce a křupavé sušenky ve vrstvách, které se doslova rozplývají na jazyku. Nepečené triffle dezerty jsou malým sladkým uměním ve skleničce – efektní na pohled, neodolatelné na chuť. Jejich příprava je přitom snadná a těch očí, co rozzáříte!
Základem jednoduchých nepečených dezertů na způsob anglického trifle je vrstvení. Střídáme zkrátka jednotlivé ingredience, dokud nedojdou. Obvykle se na sebe vrství sušenky nebo třeba zbytky korpusu z dortu, různé krémy či šlehačka a ovoce.
A protože to krásně vypadá, volí se při jejich přípravě skleněné mísy. Porce lze také připravit samostatně rovnou do sklenic, což působí efektně, a nemusíte se trápit tím, zda dezert ztuhne. Sáhněte po koňakových či whisky sklenkách, dobře vypadají i rustikální malé zavařovačky.
Piškotový nebo sušenkový základ
Italské piškoty „savoiardi“, klasické dětské piškoty, nadrcené sušenky (kakaové, ovesné nebo jemné máslové), BeBe sušenky vcelku – fantazii se meze nekladou! Můžete je dát rovnou na dno, nechat jen tak nebo pokapat trochou ovocné šťávy (zkuste třeba domácí bezovou), alkoholu (chybu neuděláte s italskými likéry limoncello nebo amaretto) či kávy. Suchý základ se později v lednici báječně rozleží s krémem a ovocem a chutě se propojí k dokonalosti.
Lehký krém
Nepečené dezerty by měly být lehké, proto ve stejném duchu volte i krém.
- Výborných výsledků docílíte použitím vyšlehaného mascarpone s tvarohem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
- Světlé krémy si vždycky dobře rozumí s vanilkou, ale třeba i s lemon curd (anglickým citronovým krémem) nebo skořicí.
- Chuťově krém dolaďujeme podle použitého ovoce – kyselejší ovoce snese sladší krém a naopak.

Ovoce v jakékoli podobě
V létě se nabízí ovoce, které je v sezóně nebo vám dokonce roste přímo na zahrádce. Jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny potěší vždycky. V zimě zase klidně sáhněte po klasice v podobě hrušek, jablek či tropického ovoce.
- Máte-li po ruce kyselé ovoce jako rybíz, angrešt nebo višně, můžete připravit ovocný rozvar a dosladit ho. Dejte jen pozor na to, že je třeba rozvar před použitím dobře vychladit.
- Pokud vás tlačí čas a zrovna jako na potvoru nic neroste, sáhnete klidně po domácím kompotu nebo džemu – hosté se jistě zlobit nebudou. Na závěr jen stačí vše důkladně vychladit, aby se vrstvy proležely, a můžete podávat.

Oblíbené kombinace
Vrstvení nepečených dezertů je příležitost zapojit v kuchyni děti a užít si s nimi zábavu při vymýšlení nejrůznějších kombinací. Jestli však nechcete nic vymýšlet, zkuste třeba:
- savoiardi s bezovou šťávou / mascarpone se šlehačkou / jahody s rebarborou (rozvar)
- sušenky Lotus / zakysaná smetana / jablka se skořicí (rozvar)
- máslové sušenky / tvaroh s levandulí / pomerančová marmeláda
Zdroj: Apetit