Nová registrace Zapomenuté heslo

Žádná trouba, jen slast: triffle dezerty stačí vrstvit a hosty pak nechat žasnout

Veronika Hendrychová
7. 9. 2025
Jablečno-karamelový trifle
Apetit
Trifle s čokoládou, kávou a Baileys Želé trifle Krtkův trifle Dalších
6 fotek

Jemné krémy, šťavnaté ovoce a křupavé sušenky ve vrstvách, které se doslova rozplývají na jazyku. Nepečené triffle dezerty jsou malým sladkým uměním ve skleničce – efektní na pohled, neodolatelné na chuť. Jejich příprava je přitom snadná a těch očí, co rozzáříte! 

Základem jednoduchých nepečených dezertů na způsob anglického trifle je vrstvení. Střídáme zkrátka jednotlivé ingredience, dokud nedojdou. Obvykle se na sebe vrství sušenky nebo třeba zbytky korpusu z dortu, různé krémy či šlehačka a ovoce.

A protože to krásně vypadá, volí se při jejich přípravě skleněné mísy. Porce lze také připravit samostatně rovnou do sklenic, což působí efektně, a nemusíte se trápit tím, zda dezert ztuhne. Sáhněte po koňakových či whisky sklenkách, dobře vypadají i rustikální malé zavařovačky. 

Piškotový nebo sušenkový základ 

Italské piškoty „savoiardi“, klasické dětské piškoty, nadrcené sušenky (kakaové, ovesné nebo jemné máslové), BeBe sušenky vcelku – fantazii se meze nekladou! Můžete je dát rovnou na dno, nechat jen tak nebo pokapat trochou ovocné šťávy (zkuste třeba domácí bezovou), alkoholu (chybu neuděláte s italskými likéry limoncello nebo amaretto) či kávy. Suchý základ se později v lednici báječně rozleží s krémem a ovocem a chutě se propojí k dokonalosti.  

Lehký krém 

Nepečené dezerty by měly být lehké, proto ve stejném duchu volte i krém.

  • Výborných výsledků docílíte použitím vyšlehaného mascarpone s tvarohem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
  • Světlé krémy si vždycky dobře rozumí s vanilkou, ale třeba i s lemon curd (anglickým citronovým krémem) nebo skořicí. 
  • Chuťově krém dolaďujeme podle použitého ovoce – kyselejší ovoce snese sladší krém a naopak.

Citronový krém neboli lemon curd

Citronový krém neboli lemon curd

< 45 min
4.4(75x)
Přečíst recept

Ovoce v jakékoli podobě 

V létě se nabízí ovoce, které je v sezóně nebo vám dokonce roste přímo na zahrádce. Jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny potěší vždycky. V zimě zase klidně sáhněte po klasice v podobě hrušek, jablek či tropického ovoce.

  • Máte-li po ruce kyselé ovoce jako rybíz, angrešt nebo višně, můžete připravit ovocný rozvar a dosladit ho. Dejte jen pozor na to, že je třeba rozvar před použitím dobře vychladit
  • Pokud vás tlačí čas a zrovna jako na potvoru nic neroste, sáhnete klidně po domácím kompotu nebo džemu – hosté se jistě zlobit nebudou. Na závěr jen stačí vše důkladně vychladit, aby se vrstvy proležely, a můžete podávat

Koláč prolévaný rozvarem z lesního ovoce

Koláč prolévaný rozvarem z lesního ovoce

< 90 min
3.3(7x)
Přečíst recept

Oblíbené kombinace 

Vrstvení nepečených dezertů je příležitost zapojit v kuchyni děti a užít si s nimi zábavu při vymýšlení nejrůznějších kombinací. Jestli však nechcete nic vymýšlet, zkuste třeba: 

  • savoiardi s bezovou šťávou / mascarpone se šlehačkou / jahody s rebarborou (rozvar) 
  • sušenky Lotus  / zakysaná smetana / jablka se skořicí (rozvar) 
  • máslové sušenky / tvaroh s levandulí / pomerančová marmeláda 

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Trifle s lesními plody a karamelovými střepy

Sdílet článek

Nepečené dezerty

Související články