Podzimní týdny od konce října do začátku listopadu přinášejí do české kuchyně klasickou paletu sezonních surovin – dýně, brambory, kořenovou zeleninu, houby a červené zelí. Ideální čas na vydatná teplá jídla, pečení a experimenty s vůní skořice, hřebíčku či bylinek. Tento týden se nebojte propojit tradiční české recepty se zajímavými mezinárodními inspiracemi a nezapomeňte si užít rodinnou pohodu i gastronomická dobrodružství.
Říjen končí a vládu přejímá listopad, který s sebou přináší nižší teploty, sychravější a pošmournější počasí, ale i chutě pořádně si užít pohodu u dobrého oběda či během pečení nějaké lahůdky.
Beran (21. března – 20. dubna)
Podzimní Berani se ponoří do světa nových a odvážných chutí, které zvednou energii i elán. Na stole se objeví dýňové kari s kokosovým mlékem, křupavé bramborové placky s parmezánem a chilli a jako dezert jablkové koláče se skořicí a rozinkami.
Práce: V práci se odvažte k experimentům s projekty, které vyžadují rychlé rozhodování a odvahu, podobně jako při ochutnávání nových, pro vás netypických, receptů. Tento týden vám hvězdy přinesou příležitost zaujmout a být vidět.
Rodina a přátelé: Připravte rodinnou večeři, kde spojíte českou klasiku s lehce exotickými chutěmi, připravte například špagety s pečenou dýní a bazalkou. Věnujte čas i sdílení příběhů a zážitků, které Berany inspirují.
Volný čas: O víkendu vyrazte na houbařský výlet, sbírejte podzimní inspiraci pro polévky a nádivky, večer si dopřejte domácí likér s kořením a ořechy.
Býk (21. dubna – 21. května)
Býci ocení tradiční a domácí chutě, které zahřejí i v chladných podzimních dnech. Na stole se objeví kachna se zelím a bramborovým knedlíkem, pečené jablka s medem a ořechy a polévka bramboračka s houbami.
Práce: V pracovním týdnu se vyplatí držet se osvědčených postupů a pevných plánů, vaše stabilita a pečlivost přinese uznání nadřízených i kolegů. A vy si můžete dopřát dobrý oběd ve formě vepřových kotlet s jablky a česnekovými bramborami.
Rodina a přátelé: V rodinném kruhu připravte tradiční podzimní menu, kde se propojí české recepty s pohodovou atmosférou domova, a věnujte čas dlouhým rozhovorům u stolu. Třeba s domácím dýňovým latte.
Volný čas: Víkend věnujte odpočinku, pohodě s rodinou či přáteli. A užijte si klidný večer s horkou čokoládou a ořechovým koláčem.
Blíženci (22. května – 21. června)
Blíženci milují různorodé a experimentální chutě, tento týden bude ideální kombinace české klasiky s exotikou. Na stole se objeví pizza bianca s rozmarýnem, gratinované plátky brambor s bylinkami a dýňové muffiny s kardamomem.
Práce: V práci se hodí flexibilita a kreativní řešení problémů, zkoušejte nové přístupy a netradiční kombinace, které zaujmou kolegy i klienty. A pokud se chystáte slavit Halloween, potěšte své kolegy třeba Frankensteinovými cupcaky.
Rodina a přátelé: Ve společnosti je ideální pořádat degustace a malé kulinářské večírky, kde můžete ukázat svou originalitu a hravost, zároveň se inspirovat od ostatních.
Volný čas: Vyrazte na dobrou večeři a nechejte se rozmazlovat dokonalými chutěmi toho, co byste si běžně nedopřáli. Určitě najdete inspiraci pro vlastní recepty. Dopřejte si třeba kachní prsa se sečuánským pepřem.
Rak (22. června – 22. července)
Raci ocení klasické české chutě, které připomenou domácí pohodu. Připravte si dýňový krém s pečenou mrkví, jako hlavní chod hovězí guláš s čerstvým chlebem. A nezapomeňte na sladkou tečku: jablečný závin s rozinkami potěší celou rodinu.
Práce: V práci je vhodné klidné a promyšlené postupování, věnujte čas detailům a týmové harmonii, což přinese stabilitu a spokojenost. A klid i harmonii si užijte u pečení a vaření. Co takhle pečené vdolky?
Rodina a přátelé: Často organizujete domácí večeři s rodinou, kde si každý najde své oblíbené jídlo. Nechejte se tentokrát pozvat vy a užijte si, že vás někdo hostí.
Volný čas: Podzimní večery jsou ideální pro pečení domácích koláčů a sušenek, které propojí generace a přinesou pocit toho pravého domova.
Lev (23. července – 22. srpna)
Lvi milují luxusní a efektní pokrmy, které udělají dojem. Na stole se objeví hovězí carpaccio s rukolou, pečená kachna s pomerančovou omáčkou a jako sladké pokušení čokoládové fondue s ovocem.
Práce: V profesním životě se nebojte ukázat svůj talent a vůdčí schopnosti, a to i při organizaci firemních večeří nebo projektů, které zaujmou okolí. A pokud máte prostor, nebojte se ohromit svým vláčným perníkem.
Rodina a přátelé: Připravte slavnostní večeři, kde spojíte efektní prezentaci s vybranými chutěmi, což potěší každého hosta a posílí vztahy.
Volný čas: Dopřejte si něco, co neděláte běžně: večer s knihou či dobrým filmem, procházku po lese... A hlavně vypněte, odpočívejte, zapomeňte na práci. Možná vám k tomu pomůže pumpkin spice latte.
Panna (23. srpna – 22. září)
Panny milují zdravé a praktické pokrmy, které přinášejí energii i harmonii. Potěší vás tedy zeleninové consommé, pečené kuře s bylinkami a quinou a tvarohové knedlíky s jablky.
Práce: V práci se vyplatí plánování a pořádek, organizujte projekty systematicky a pečlivě kontrolujte výsledky, aby vše probíhalo hladce. A až se vám to povede, odměňte se něčím nečekaným, například soba polévkou.
Rodina a přátelé: Připravte lehké, ale výživné večeře, kde každý dostane přesně to, co potřebuje, ale nebojte se zapojit i ostatní členy rodiny a využijte společně strávený čas k příjemným hovorům (nejen) o jídle.
Volný čas: Vyzkoušejte pečení zdravých dezertů nebo vaření z lokálních surovin, což přinese radost a relaxaci. A pokud máte malé děti, případně jen chuť se pobavit, upečte halloweenské sušenky.
Váhy (23. září – 23. října)
Váhy ocení estetické a vymazlené pokrmy, které potěší oči i chuťové pohárky. Na stole se objeví gratinované cuketové plátky s parmezánem, ale také losos na másle s bylinkami a oblíbená panna cotta s lesním ovocem.
Práce: V pracovním prostředí se hodí diplomacie a vyvážený přístup, navrhněte týmové obědy a zkuste se domluvit, že společně ochutnáte domácí delikatesy. Vy se můžete pochlubit například rohlíčky s lískooříškovou náplní.
Rodina a přátelé: Připravte esteticky laděnou večeři, kde se kombinuje krása servírování a vyvážené chutě, což posílí pohodu u stolu. Můžete připravit třeba lososa v sezamu.
Volný čas: Vydejte se na degustační večer nebo kurz aranžování jídel, kde se inspirujete pro přípravu krásných a chutných pokrmů.
Štír (24. října – 22. listopadu)
Štíři milují intenzivní a výrazné chutě, které zanechají dojem. Zkuste ochutnat kořeněné hovězí pho, užijte si kachní prsa s omáčkou z červeného vína a ke kávě či čaji si naservírujte čokoládový fondant s chilli.
Práce: V profesním životě využijte vášeň a intenzitu, nebojte se prosadit své nápady a projektové kombinace, které ostatní překvapí a zaujmou. A překvapit můžete i sebe, upečte si banánový makovec.
Rodina a přátelé: Večer s blízkými je ideální pro oblíbené speciality a společné vaření, kde se propojí chuť a emoce. Máte rádi lasagne, ale nepřipravujete je, protože nemáte čas? A co takhle bleskové lasagne z jedné pánve?
Volný čas: Zúčastněte se gastronomického workshopu zaměřeného na intenzivní chutě, ochutnejte exotické koření a inspirujte se pro vlastní vaření.
Střelec (23. listopadu – 21. prosince)
Střelci milují mezinárodní a autentické recepty, ideálně s dobrodružným nádechem. Připravte si thajské kokosové kari, vychutnejte si quiche s červenou řepou a rozmazlete se brownies s lískovými oříšky.
Práce: V práci se vyplatí otevřenost novým nápadům a projektům, kombinujte zkušenosti s experimentem, což přinese uznání i nové příležitosti. A během oběda si dopřejte perskou luštěninovou polévku aash.
Rodina a přátelé: Pořádejte kulturně inspirované večeře, kde můžete zkusit autentická jídla z ciziny, což propojí zábavu s učením a kulinářským dobrodružstvím.
Volný čas: Víkend věnujte přípravě dobrého dezertu, například galetce s pudinkem, kterou nafoťte, protože určitě zmizí dříve, než se na ni stačíte vynadívat.
Kozoroh (22. prosince – 20. ledna)
Kozorozi ocení tradiční a ověřené recepty, které nikdy nezklamou. Zahřeje vás česneková polévka s krutony, potěší hovězí pečeně se zelím a knedlíky a jako sladká tečka bude ideální jablkový závin s vanilkovou omáčkou.
Práce: V pracovním týdnu se vyplatí disciplinovaný a systematický přístup, držte se osvědčených metod a receptur, což přinese stabilitu a respekt. Na totéž nezapomeňte i u pečení a vaření, například když budete chystat pizza muffiny.
Rodina a přátelé: Připravte klasické české menu, kde se spojují chuť a tradice, a věnujte čas rodinné atmosféře i sdílení zkušeností.
Volný čas: Ideální je návštěva oblíbené kavárny nebo pečení domácích koláčů, které přinesou pohodu a uspokojení z dobře odvedené práce.
Vodnář (21. ledna – 20. února)
Vodnáři milují originální a výjimečné kombinace, které překvapí i zkušené gurmány. Uvařte si krém z pečené dýně s limetkou, cizrnové kari s kokosovým mlékem a koriandrem a čokoládové brownies s chilli a pomerančem.
Práce: V pracovním životě se hodí kreativita a inovace, zkoušejte netradiční postupy a recepty, které mohou otevřít nové možnosti a zaujmout kolegy. Skvělé budou cuketové bábovičky se sýrem.
Rodina a přátelé: Večeře s přáteli je ideální pro experimentální menu, kde se kombinuje chuť a vizuální originalita, což přinese zábavu i inspiraci. Navrhněte, aby každý donesl nějaký drobný pokrm. Vy můžete přispět netradičními gnocco fritto.
Volný čas: Vyzkoušejte kurz molekulární gastronomie nebo experimentální vaření, které podpoří kreativní myšlení a radost z jídla.
Ryby (21. února – 20. března)
Ryby milují jemné a harmonizující chutě, které uklidňují a ladí atmosféru. Vyzkoušejte krém z bílých hub s bylinkami, připravte si pečeného pstruha s bramborovou kaší a rozmazlete se mojito Pavlovou.
Práce: V pracovním týdnu je vhodné klidné a meditativní tempo, věnujte čas detailům a harmonii projektů, což přinese pocit spokojenosti a stability. V jídle se neodbývejte, užijte si jablka ve slaných receptech.
Rodina a přátelé: Připravte poklidnou rodinnou večeři, kde se spojují jemné chutě a příjemná atmosféra. Do příprav jídla zapojte všechny členy domácnosti a užijte si třeba rajčátka a fazole po italsku.
Volný čas: Dopřejte si relaxační víkend, načerpejte ztracenou energii a vneste pohodu do domácnosti. Pomoct vám k tomu může i výlet na oblíbené místo, kde si dopřejete oběd v místní restauraci.
Podzimní týden od 27. října do 2. listopadu 2025 je jako stvořený pro voňavé recepty, sezonní suroviny a chvíle sdílené u stolu. Ať už se inspirujete dýňovým krémem s chilli, kachnou se zelím, nebo dýňovými muffiny s kardamomem, nechte se vést svým znamením – hvězdy vám tentokrát přejí kulinářskou odvahu i pohodu.