Hustá, voňavá a poctivě lahodná. Uzená polévka s kroupami patří mezi klasiku, kterou oceníte zejména v chladných dnech. Zahřeje hned po první lžíci a navodí pocit domácí pohody. Nabízí plnou chuť, jednoduchý postup a návrat ke kuchyni, která si vystačí s málem, ale přesto zasytí i chutná.
Tahle polévka stojí na trpělivosti a dobrém základu. Vývar z uzených žeber dává prostor surovinám, aby se propojily, a výsledkem je jídlo, které funguje jako samostatný chod. Hodí se na víkendový oběd, rodinné setkání i dny, kdy má člověk chuť vařit beze spěchu a s jistotou osvědčeného výsledku.
Jak připravit uzenou polévku s kroupami:
Jak připravit uzenou polévku s kroupami krok za krokem
Množství: 8 porcí
Čas a obtížnost: cca 90 min., velmi snadná příprava
Ingredience: 1 kg uzených vepřových žeber, 3 lístky libečku (lze vynechat), 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 290 g velkých krup, 2 lžíce sádla, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, sůl, 1 špetka drhnuté majoránky, čerstvá petrželka
- Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno.
- Očištěnou mrkev nakrájejte na kostičky.
- Petrželku nasekejte nadrobno.
Postup:
- Uzená žebra omyjte, dejte do hrnce a zalijte vodou, ale nesolte – žebra jsou slaná dost.
- Přidejte libeček, bobkové listy, nové koření i pepř a vařte do změknutí – tedy asi 1 hodinu.
- Mezitím připravte kroupy. Zalijte je nejméně dvojnásobkem neosolené vody a uvařte je podle návodu na obalu na al dente.
- Uvařené kroupy sceďte a propláchněte studenou vodou.
- V jiném hrnci osmahněte na sádle cibuli tak, aby začala zlátnout – trvá to asi 5 minut.
- Do hrnce s cibulí slijte vývar z žeber, přidejte mrkev a vařte asi 10 minut.
- Oberte maso ze žeber a spolu s kroupami ho přidejte do polévky. Ještě krátce povařte.
- Nakonec dochuťte majoránkou i čerstvou petrželkou. V případě potřeby dosolte.
Tipy a rady na přípravu
- Pokud chcete zkrátit dobu varu krup, namočte je den předem (ideálně přes noc). Kroupy pak vařte ve stejné vodě, ve které jste je namáčeli, jinak se zbavíte vyluhovaných živin.
- Ke kroupám do hrnce můžete přidat lžíci sádla nebo oleje.
- Pokud pro vás bude polévka příliš slaná, povařte v ní 1 syrovou bramboru – ta sůl stáhne.
Chuťové variace
- S česnekem a kmínem: Na závěr přidejte 1–2 stroužky prolisovaného česneku a špetku drceného kmínu.
- S kořenovou zeleninou navíc: Spolu s mrkví přidejte kousek celeru a petržele. Vývar bude plnější a aromatičtější, ideální na chladné dny.
- Lehce pikantní verze: Přidejte špetku chilli nebo mleté sladké papriky (ideálně uzené).
- Se sušenými houbami: Do vývaru přidejte hrst předem namočených sušených hub (např. hříbků).
- S bramborami místo části krup: Část krup nahraďte na kostičky nakrájenými bramborami.
A tip na závěr? Zkuste polévku podávat trochu jinak. Doplňte ji krajícem kváskového chleba opečeného nasucho a lehce potřeného sádlem rozmíchaným s jemně nasekanou pažitkou. Kontrast křupavého chleba a syté polévky posune obyčejný talíř o úroveň výš.
Zdroj informací: Apetit