Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční český recept, který znaly už naše babičky: Nejsnazší uzená polévka s kroupami zahřeje i nasytí

18. 12. 2025
Uzená polévka s kroupami
Apetit

Hustá, voňavá a poctivě lahodná. Uzená polévka s kroupami patří mezi klasiku, kterou oceníte zejména v chladných dnech. Zahřeje hned po první lžíci a navodí pocit domácí pohody. Nabízí plnou chuť, jednoduchý postup a návrat ke kuchyni, která si vystačí s málem, ale přesto zasytí i chutná.

Tahle polévka stojí na trpělivosti a dobrém základu. Vývar z uzených žeber dává prostor surovinám, aby se propojily, a výsledkem je jídlo, které funguje jako samostatný chod. Hodí se na víkendový oběd, rodinné setkání i dny, kdy má člověk chuť vařit beze spěchu a s jistotou osvědčeného výsledku.

 

Jak připravit uzenou polévku s kroupami:

Jak připravit uzenou polévku s kroupami krok za krokem

Množství: 8 porcí
Čas a obtížnost: cca 90 min., velmi snadná příprava

Ingredience: 1 kg uzených vepřových žeber, 3 lístky libečku (lze vynechat), 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 290 g velkých krup, 2 lžíce sádla, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, sůl, 1 špetka drhnuté majoránky, čerstvá petrželka

  • Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno.
  • Očištěnou mrkev nakrájejte na kostičky.
  • Petrželku nasekejte nadrobno.

 

Postup:

  1. Uzená žebra omyjte, dejte do hrnce a zalijte vodou, ale nesolte – žebra jsou slaná dost.
  2. Přidejte libeček, bobkové listy, nové koření i pepř a vařte do změknutí – tedy asi 1 hodinu.
  3. Mezitím připravte kroupy. Zalijte je nejméně dvojnásobkem neosolené vody a uvařte je podle návodu na obalu na al dente.
  4. Uvařené kroupy sceďte a propláchněte studenou vodou.
  5. V jiném hrnci osmahněte na sádle cibuli tak, aby začala zlátnout – trvá to asi 5 minut.
  6. Do hrnce s cibulí slijte vývar z žeber, přidejte mrkev a vařte asi 10 minut.
  7. Oberte maso ze žeber a spolu s kroupami ho přidejte do polévky. Ještě krátce povařte.
  8. Nakonec dochuťte majoránkou i čerstvou petrželkou. V případě potřeby dosolte.

Tipy a rady na přípravu

  • Pokud chcete zkrátit dobu varu krup, namočte je den předem (ideálně přes noc). Kroupy pak vařte ve stejné vodě, ve které jste je namáčeli, jinak se zbavíte vyluhovaných živin.
  • Ke kroupám do hrnce můžete přidat lžíci sádla nebo oleje.
  • Pokud pro vás bude polévka příliš slaná, povařte v ní 1 syrovou bramboru – ta sůl stáhne.

Chuťové variace

  • S česnekem a kmínem: Na závěr přidejte 1–2 stroužky prolisovaného česneku a špetku drceného kmínu.
  • S kořenovou zeleninou navíc: Spolu s mrkví přidejte kousek celeru a petržele. Vývar bude plnější a aromatičtější, ideální na chladné dny.
  • Lehce pikantní verze: Přidejte špetku chilli nebo mleté sladké papriky (ideálně uzené).
  • Se sušenými houbami: Do vývaru přidejte hrst předem namočených sušených hub (např. hříbků).
  • S bramborami místo části krup: Část krup nahraďte na kostičky nakrájenými bramborami.

A tip na závěr? Zkuste polévku podávat trochu jinak. Doplňte ji krajícem kváskového chleba opečeného nasucho a lehce potřeného sádlem rozmíchaným s jemně nasekanou pažitkou. Kontrast křupavého chleba a syté polévky posune obyčejný talíř o úroveň výš.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Uzená polévka Uzená žebra Kroupy Kroupová polévka

Související články