Bramborový salát je jedním z tradičně vánočních pokrmů, a i když se ostatní měsíce tváří, že i u nich má tato příloha své místo, my víme svoje. Zkrátka bramborový salát patří prosinci. A může mít (a taky má) nejrůznější podobu. Ostatně běžte zazvonit k sousedům a zeptejte se, jak jej připravují. Možná vás až překvapí, jak se bude lišit výčet ingrediencí a postup. A tak to má být!
Bramborový salát bychom sice zařadili mezi přílohy, ale upřímně? Všichni víme, že je mnohem víc. Patří možná na talíř vedle smaženého kapra nebo řízku, ale obstojí i sám za sebe. Navíc se k němu mnohdy pojí i rodinná tradice, často i jemný generační spor. Je to kulturní symbol, který vám na jedno ochutnání řekne o dané zemi (či rodině) víc než rodokmen a přednáška z historie.
- Každá země, region i domácnost má vlastní představu, jak má ten „správný“ bramborový salát chutnat a co do něj patří. Patří do něj majonéza, nebo ne? Chutná lépe s uzeninou, hráškem, nebo jablkem? S octem, či s vývarem? S kapary, či dokonce s chilli?
- Neobejdou se bez něj Vánoce, ale skvěle se hodí i na letní grilovačky nebo slavnostnější rodinné večeře. A ano, funguje i jako samostatné jídlo.
- Jestli má někde bramborový salát své kořeny, hrdě se k nim hlásí střední Evropa. A i když český, rakouský a německý bramborový salát vznikaly vedle sebe, výrazně se liší v chuti i filozofii přípravy.
Zatímco v Česku a na Slovensku dominuje verze s majonézou, kořenovou zeleninou, kyselými okurkami a často i vejci, v Rakousku a Bavorsku byste majonézu hledali marně. Tamní saláty se připravují z brambor marinovaných ještě za tepla v octovém nálevu s cibulí, vývarem a olejem. Výsledkem je lehčí, kyselejší a aromatičtější pokrm, který se často podává vlažný.
Bramborový salát podle receptu z Lokálu
Suroviny na 10 porcí: 1,5 kg brambor, 150 g celeru, 150 g mrkve, 150 g nakládaných okurek, lák od okurek dle chuti, 100 g oloupané bílé cibule, 300 g majonézy, 50 g plnotučná hořčice, šťáva z 1 citronu, 3 vejce uvařená natvrdo, sůl, pepř
Postup:
- Brambory uvařte a nechte úplně vystydnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Kořenovou zeleninu očistěte a uvařte v osolené vodě s trochou láku z okurek. Dodá zelenině tu správnou chuť.
- Povařenou zeleninu, cibuli a kyselé okurky nakrájejte na stejně velké kostičky, menší než ty bramborové.
- Brambory lehce osolte, opepřete a smíchejte se zeleninovou směsí.
- Přidejte majonézu, hořčici, citronovou šťávu a promíchejte. Pokud se vám salát bude zdát příliš tuhý, přilijte trochu nálevu z okurek.
- Nakonec přidejte vejce pokrájená na kostičky a vše promíchejte.
- Salát nechte rozležet do druhého dne, chutná pak ještě lépe.
Otestujte nyní v našem kvízu, jak se v různých podobách „brsalátu“ orientujete.