Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Znáte všechny podoby bramborového salátu? Kdo odpoví správně, dostane bonus od vyhlášeného šéfkuchaře

18. 12. 2025
shutterstock_1298715394.jpeg
Shutterstock

Bramborový salát je jedním z tradičně vánočních pokrmů, a i když se ostatní měsíce tváří, že i u nich má tato příloha své místo, my víme svoje. Zkrátka bramborový salát patří prosinci. A může mít (a taky má) nejrůznější podobu. Ostatně běžte zazvonit k sousedům a zeptejte se, jak jej připravují. Možná vás až překvapí, jak se bude lišit výčet ingrediencí a postup. A tak to má být! 

Bramborový salát bychom sice zařadili mezi přílohy, ale upřímně? Všichni víme, že je mnohem víc. Patří možná na talíř vedle smaženého kapra nebo řízku, ale obstojí i sám za sebe. Navíc se k němu mnohdy pojí i rodinná tradice, často i jemný generační spor. Je to kulturní symbol, který vám na jedno ochutnání řekne o dané zemi (či rodině) víc než rodokmen a přednáška z historie.

  • Každá země, region i domácnost má vlastní představu, jak má ten „správný“ bramborový salát chutnat a co do něj patří. Patří do něj majonéza, nebo ne? Chutná lépe s uzeninou, hráškem, nebo jablkem? S octem, či s vývarem? S kapary, či dokonce s chilli?
  • Neobejdou se bez něj Vánoce, ale skvěle se hodí i na letní grilovačky nebo slavnostnější rodinné večeře. A ano, funguje i jako samostatné jídlo. 
  • Jestli má někde bramborový salát své kořeny, hrdě se k nim hlásí střední Evropa. A i když český, rakouský a německý bramborový salát vznikaly vedle sebe, výrazně se liší v chuti i filozofii přípravy.
    Zatímco v Česku a na Slovensku dominuje verze s majonézou, kořenovou zeleninou, kyselými okurkami a často i vejci, v Rakousku a Bavorsku byste majonézu hledali marně. Tamní saláty se připravují z brambor marinovaných ještě za tepla v octovém nálevu s cibulí, vývarem a olejem. Výsledkem je lehčí, kyselejší a aromatičtější pokrm, který se často podává vlažný.

Bramborový salát podle receptu z Lokálu

Suroviny na 10 porcí: 1,5 kg brambor, 150 g celeru, 150 g mrkve, 150 g nakládaných okurek, lák od okurek dle chuti, 100 g oloupané bílé cibule, 300 g majonézy, 50 g plnotučná hořčice, šťáva z 1 citronu, 3 vejce uvařená natvrdo, sůl, pepř

Postup:

  • Brambory uvařte a nechte úplně vystydnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Kořenovou zeleninu očistěte a uvařte v osolené vodě s trochou láku z okurek. Dodá zelenině tu správnou chuť.
  • Povařenou zeleninu, cibuli a kyselé okurky nakrájejte na stejně velké kostičky, menší než ty bramborové.
  • Brambory lehce osolte, opepřete a smíchejte se zeleninovou směsí.
  • Přidejte majonézu, hořčici, citronovou šťávu a promíchejte. Pokud se vám salát bude zdát příliš tuhý, přilijte trochu nálevu z okurek.
  • Nakonec přidejte vejce pokrájená na kostičky a vše promíchejte.
  • Salát nechte rozležet do druhého dne, chutná pak ještě lépe.

Otestujte nyní v našem kvízu, jak se v různých podobách „brsalátu“ orientujete. 

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Bramborový salát Vánoční pokrm

Související články