
Na kamnech ještě voní dýňová polévka, ale cukráři už mají plné ruce práce. Josef Maršálek vyprodal vánoční cukroví za šest hodin a i ostatní cukrárny hlásí, že volná místa mizí rychleji než linecké z tácu. Přinášíme přehled, kde si letos ještě stihnete objednat cukroví, které chutná jako od babičky – jen bez stresu, nepořádku a nočních směn u trouby.
Vůně vanilky a skořice, másla a ořechů, ruce od těsta a mouka i jinde než na kuchyňské lince? Pro někoho vánoční idyla, bez které si adventní čas neumí představit, pro jiného noční můra. Pečení vánočního cukroví má jistě svoje kouzlo, ale někdo na to zkrátka není. Nestíhá, sladké jí jen pár členů rodiny apod. Ale přesto by se pár dobrých kousků hodilo... Řešení máme: nechte si cukroví upéct. A zbavte se pocitu, že tím okradete Vánoce o jejich kouzlo!
Ještě jste nevyzkoušeli všechny dýňové recepty a my už tady strašíme s vánočním cukrovím? Nechceme strašit, to vůbec ne, ale pokud jste se letos rozhodli, že si necháte pomoct a pečení cukroví přenecháte profíkům, je nejvyšší čas to řešit. Například Josef Maršálek hlásí, že v online předprodeji bylo „hotovo“ za šest hodin a nyní je možné si poslední kousky objednat pouze osobně na severní Moravě v Upečeno na dědině. Když jsme u něj byli na konci srpna na reportáži, říkal, že první dotazy na cukroví letos chodily už v květnu!
A pokud stále ještě váháte, tak vězte, že cukroví sice k Vánocům patří, ale o tom, že je nutné strávit jeho pečením hodiny, se nikde nepíše:
- Advent není soutěž o výdrž, ale čas pohody a klidu, který máte trávit s blízkými. Objednat cukroví znamená dát prostor radosti z Vánoc, ne výčitkám.
- Kvalita a výsledný vzhled navíc můžou být vyšší než domácí, protože většina profesionálů si zakládá na poctivých surovinách a navíc mají roky praxe.
- Získáte inspiraci, protože kromě klasiky ochutnáte třeba makronky s punčem, pistáciové rohlíčky, pralinky s portským vínem nebo veganské perníčky s kokosovým olejem.
- Ušetříte čas, který je cennou komoditou.
Josef Maršálek a Upečeno na dědině
„Jako každý rok máme v nabídce limitovanou edici pro zákazníky. Předprodej začíná vždy první sobotu v říjnu a tento rok je to úplně poprvé, co pečeme v Upečeno na dědině. Taky je to úplně poprvé, co si zákazník musí dojet k nám na vesnici do Kyžlířova. Letos jsme cukroví online vyprodali za méně než šest hodin. Zájem je neuvěřitelný a každý den dostávám desítky dotazů na cukroví,“ říká Josef Maršálek s tím, že bohužel nejsou schopni z kapacitních důvodů vyhovět všem.
- Posledních pár kilogramů cukroví je možné objednat přímo na dílně a to pouze osobně.
- Vyzvednutí je pak poslední týden před Vánocemi.
- Těšit se můžete na 12 druhů o váze 1 kg. Cukroví se peče z klasických ingrediencí a druhy jsou ty, které všichni milují. „Žádné kompromisy. Méně je více.“
Cukrář Skála: 12 druhů tradičního vánočního cukroví
Oblíbená cukrárna Cukrář Skála již zveřejnila svoji vánoční nabídku a vy se máte na co těšit: 12 druhů cukroví, nadýchaná vánočka s rozinkami a mandlemi nebo dva druhy vaječného koňaku.
- Cukroví o váze 1 kg: linecké slepované višňovým džemem, třené kakaové s rybízovým džemem, polomáčené banánky, ořechové rohlíčky, Masarykovo cukroví a další.
- Dostupné v pobočce Celnice.
- Na objednání za 1670 Kč.
Bread Society: kromě cukroví i panettone
I v košířském pekařství Bread Society se připravují na Vánoce. Abyste vy nemuseli.
- Objednat zde můžete krabičku s 13 druhy cukroví: Každé má v balení své místo a všechny vznikají s láskou a z kvalitních surovin. Najdete zde např. vanilkové rohlíčky, ořechy plněné krémem, čokoládové pracny provoněné vánočním kořením, perníková srdíčka s domácími povidly politá čokoládou. Dále třeba nadýchané kokosky, išelské dortíčky s pekanem, třené linecké jazýčky s rybízovou marmeládou a včelí úlky plněné vaječným krémem.
- Při objednávce do konce října je cena za 1 kg cukroví 1790 Kč, od listopadu pak 1990 Kč.
- Cukroví bude připravené k vyzvednutí v Bread Society od 18. prosince.
- Kromě cukroví si zde můžete objednat také vánočku nebo tradiční italské panettone.
Zdroje: autorské rozhovory a weby jednotlivých cukráren (Ollies.cz, Cukrarskala.cz, Breadsociety.cz)