Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Podzimní menu, po kterém se v redakci zaprášilo dřív, než se dovařil čaj

17. 10. 2025
Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem
Apetit

Podzim je v plném proudu. Rána jsou studená, dny krátké, a my se o to radši zavíráme doma, zapínáme troubu a hledáme recepty na jídla, která nás zahřejí. Právě teď je ideální chvíle zpomalit, pustit si k vaření hudbu a připravit víkendové menu, na které se budete těšit už v pátek odpoledne.

Vaření na podzim přináší mnoho radosti. Vůně rozpuštěného másla, první lžička omáčky nebo dezert po dlouhé procházce mají úplně jinou váhu než v létě. Tak si udělejte čas. O víkendu není kam spěchat.

Dýňové špalíčky s javorovou hořčicí

Na první pohled možná jednoduché. Ale už při prvním soustu pochopíte, proč se po nich u nás v redakci zaprášilo dřív, než se stihl uvařit čaj. Jsou jemné, vláčné, lehce nasládlé po pečené dýni – a javorová hořčice jim dodá chuť, která překvapí i zkušené kuchaře.

  • Dýně je sama o sobě surovina, která v kuchyni nezklame. Je přirozeně máslová, má příjemnou chuť i strukturu, obsahuje betakaroten a spoustu vlákniny. Pečením se její chuť ještě víc prohloubí a získá lehce oříškový tón. A co je neméně důležité – je sezónní, dostupná a levná.

Dýňové špalíčky s javorovou hořčicí

Dýňové špalíčky s javorovou hořčicí

> 60 min
4.4(30x)
Přečíst recept

Topinamburový krém

Na tuhle polévku jsme byli zvědaví. A překvapila nás. Nejen chuťově, ale i tím, jak vypadá luxusně. Stačí pár kousků brambor, rozpuštěné máslo a čerstvý tymián – a máte talíř, který vypadá jako z oceňované restaurace.

  • Ačkoliv topinambury nejsou u nás běžnou surovinou, rozhodně stojí za to je objevit. Přezdívá se jim jeruzalémské artyčoky a připomínají trochu brambory, trochu kedlubnu, ale ve skutečnosti chutnají úplně jinak – jemně, lehce nasládle, s nečekanou hloubkou.

Topinamburový krém

Topinamburový krém

< 60 min
4.1(41x)
Přečíst recept

Srnčí s perníkovou omáčkou

Srnčí maso je samo o sobě jemné, šťavnaté a výrazné. A když k němu přidáte perníkovou omáčku, vznikne jídlo, které si zaslouží sváteční ubrus a už z dálky láká k ochutnání.

  • Nemáte srnčí? Nevadí. Stejně dobře poslouží i hovězí kližka nebo kančí. Důležitá je omáčka – voňavá a kořeněná. Přílohu necháme na vás: noky, bramborový knedlík, karlovarský nebo jen čerstvý chleba – všechno funguje.

Srnčí s perníkovou omáčkou

Srnčí s perníkovou omáčkou

> 60 min
3.9(34x)
Přečíst recept

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

Kaštanové pyré, slaný karamel, křupavé pusinky, ořechy a šlehačka. Možná si říkáte, že je toho na jeden pohár až příliš, ale věřte, že dohromady to dává dokonalý smysl. Chutě se střídají a sladká chuť je vyvážená špetkou soli. Přesně tak má vypadat sladká tečka za víkendem.

  • Kaštany mají přirozeně jemnou a nasládlou chuť. Pyré z nich koupíte hotové – chlazené, mražené nebo ve skle. Hodí se nejen do sladkostí, ale i k masu. V tomhle receptu ale hrají hlavní roli, a díky kontrastu se slaným karamelem a oříšky si je zamilují i ti, kdo je doteď přehlíželi.

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

> 60 min
4.6(21x)
Přečíst recept

Každý chod má svůj příběh, jinou náladu, jinou chuť – ale dohromady tvoří menu, na které se nezapomíná. Nemusíte nikam jezdit ani objednávat exotické ingredience. Stačí se jen otevřít surovinám, které mají právě sezonu.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Dýňové rizoto

Sdílet článek

Podzim Víkend s Apetitem Na víkend Dýně Topinambury Jedlé kaštany Slavnostní menu

Související články