Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší dezert na podzim? Odhalili jsme tajemství dokonalého jablečného koláče! Vyzkoušejte ho i vy

29. 10. 2025
shutterstock_1204168144.jpeg
Shutterstock

Vůně jablek a skořice je jedním ze symbolů podzimu a poctivého domácího pečení. Po generace provoněla snad každou kuchyni a v srdci Evropy má hned několik oblíbených podob. Poláci na ni nedají dopustit v podobě szarlotky, Češi jí neřeknou jinak než šarlotka a Holanďané ji hrdě nazývají svým národním jablečným koláčem. Ačkoliv má každá verze své kouzlo, všechny spojuje to nejdůležitější: krásně křehké těsto, bohatá vrstva šťavnatých jablek, spousta skořice a často i sladké rozinky nebo voňavá drobenka.

Klíčem k dokonalému jablečnému koláči je harmonie chutí a vůní. Základ tvoří máslové křehké těsto, šťavnatá jablka a štědrá dávka skořice, která se line celým bytem už během pečení. Jablka by měla být lehce nakyslá a ne příliš sladká, jen decentně dochucená citronem, aby si uchovala svěžest. Často se přidávají rozinky a pro slavnostnější nádech se do nich kápne trocha rumu nebo nasype špetka vanilky. Korunou všeho je pak křupavá drobenka nebo elegantní mřížka z těsta, která na povrchu krásně zezlátne.

Příběh koláče s královským jménem

Ačkoliv si na něj dělají nárok v mnoha zemích, jméno koláče údajně odkazuje na britskou královnu Sophii Charlotte, manželku krále Jiřího III. Alespoň tak praví staré polské a ruské kuchařky. Každá kultura si však recept přizpůsobila po svém. Polská szarlotka je typicky vrstvená – mezi dvěma pláty křehkého těsta se ukrývá bohatá jablečná náplň. Naproti tomu holandský jablečný koláč (Appeltaart) se pyšní vysokým korpusem a náplní obohacenou nejen o rozinky, ale často i o vlašské ořechy.

Jak na holandský jablečný koláč

V Nizozemsku se koláč podává zásadně teplý, ideálně s kopečkem poctivé šlehačky nebo vanilkové zmrzliny. Častěji na něm bývá klasická mřížka, ale najdete i recepty s drobenkou. My jsme dnes připravili verzi s klasickou mřížkou.

Ingredience: 300 g hladké mouky, 125 g cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 1 špetka soli, 200 g studeného másla, 2 žloutky, 2 lžíce studené vody, 100 g rozinek, 2 lžíce rumu, 2 lžíce hrubé mouky, 800 g oloupaných a vykrájených jablek, 1 1/2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice

Postup:

  1. Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl, máslo a žloutek. Vypracujte kompaktní těsto a dejte ho na hodinu do lednice.
  2. Rozinky namočte do rumu.
  3. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  4. Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
  5. Jablka nakrájejte na silnější plátky a promíchejte s pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem, skořicí a okapanými rozinkami.
  6. Dvě třetiny těsta rozválejte na plát o síle cca 1 cm a vyložte jím koláčovou formu.
  7. Na těsto rovnoměrně naneste jablečnou směs.
  8. Rozválejte zbytek těsta a vykrajujte klasické proužky, které klaďte přes sebe do tvaru mřížky.
  9. Mřížku potřete rozšlehaným žloutkem.
  10. Koláč pečte cca 50 minut a poté ho zabalte do alobalu a pečte ještě 10 minut.

TIP: Pokud chcete, aby koláč vypadal slavnostněji, vykrájejte z těsta na mřížku vykrajovátky různé tvary, kterými pokryjte povrch koláče.

Pár triků pro dokonalý výsledek

  • Pro ještě zajímavější a plnější chuť zkuste smíchat více odrůd jablek – kombinace sladších a kyselejších vytvoří dokonalou rovnováhu.
  • Koláč je bezkonkurenčně nejlepší teplý či ještě vlažný, kdy se plně rozvine máslové aroma.
  • Skvěle se doplňuje s chladivou vanilkovou zmrzlinou.
  • Pokud se vyhýbáte lepku, lze klasické těsto nahradit bezlepkovou směsí

Kdy je ta správná chvíle na poctivý jablečný koláč? Vlastně kdykoliv. Je perfektní k nedělní kávě, jako dezert po rodinném obědě nebo jako sladká tečka při posezení s přáteli. Díky své domácké a poctivé chuti obstojí i jako slavnostní moučník. Kombinace křehkého těsta, šťavnatých jablek a hřejivého koření má v sobě zkrátka kouzlo pohody, které nikdy neomrzí.

 

Zdroj: Apetitonline, PrzyslijPrzepis.pl, Laskominy od Maryny, ETA Blog, Brno rozhlas

Doporučujeme článek s videem

Nejsnadnější perník s jablky: Do hodiny, bez vážení a zvládne ho i začátečník

Sdílet článek

Jablka Jablečné koláče Sladké pečení Světová klasika Světová kuchyně Sezona

Související články