Vůně jablek a skořice je jedním ze symbolů podzimu a poctivého domácího pečení. Po generace provoněla snad každou kuchyni a v srdci Evropy má hned několik oblíbených podob. Poláci na ni nedají dopustit v podobě szarlotky, Češi jí neřeknou jinak než šarlotka a Holanďané ji hrdě nazývají svým národním jablečným koláčem. Ačkoliv má každá verze své kouzlo, všechny spojuje to nejdůležitější: krásně křehké těsto, bohatá vrstva šťavnatých jablek, spousta skořice a často i sladké rozinky nebo voňavá drobenka.
Klíčem k dokonalému jablečnému koláči je harmonie chutí a vůní. Základ tvoří máslové křehké těsto, šťavnatá jablka a štědrá dávka skořice, která se line celým bytem už během pečení. Jablka by měla být lehce nakyslá a ne příliš sladká, jen decentně dochucená citronem, aby si uchovala svěžest. Často se přidávají rozinky a pro slavnostnější nádech se do nich kápne trocha rumu nebo nasype špetka vanilky. Korunou všeho je pak křupavá drobenka nebo elegantní mřížka z těsta, která na povrchu krásně zezlátne.
Příběh koláče s královským jménem
Ačkoliv si na něj dělají nárok v mnoha zemích, jméno koláče údajně odkazuje na britskou královnu Sophii Charlotte, manželku krále Jiřího III. Alespoň tak praví staré polské a ruské kuchařky. Každá kultura si však recept přizpůsobila po svém. Polská szarlotka je typicky vrstvená – mezi dvěma pláty křehkého těsta se ukrývá bohatá jablečná náplň. Naproti tomu holandský jablečný koláč (Appeltaart) se pyšní vysokým korpusem a náplní obohacenou nejen o rozinky, ale často i o vlašské ořechy.
Jak na holandský jablečný koláč
V Nizozemsku se koláč podává zásadně teplý, ideálně s kopečkem poctivé šlehačky nebo vanilkové zmrzliny. Častěji na něm bývá klasická mřížka, ale najdete i recepty s drobenkou. My jsme dnes připravili verzi s klasickou mřížkou.
Ingredience: 300 g hladké mouky, 125 g cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 1 špetka soli, 200 g studeného másla, 2 žloutky, 2 lžíce studené vody, 100 g rozinek, 2 lžíce rumu, 2 lžíce hrubé mouky, 800 g oloupaných a vykrájených jablek, 1 1/2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl, máslo a žloutek. Vypracujte kompaktní těsto a dejte ho na hodinu do lednice.
- Rozinky namočte do rumu.
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
- Jablka nakrájejte na silnější plátky a promíchejte s pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem, skořicí a okapanými rozinkami.
- Dvě třetiny těsta rozválejte na plát o síle cca 1 cm a vyložte jím koláčovou formu.
- Na těsto rovnoměrně naneste jablečnou směs.
- Rozválejte zbytek těsta a vykrajujte klasické proužky, které klaďte přes sebe do tvaru mřížky.
- Mřížku potřete rozšlehaným žloutkem.
- Koláč pečte cca 50 minut a poté ho zabalte do alobalu a pečte ještě 10 minut.
TIP: Pokud chcete, aby koláč vypadal slavnostněji, vykrájejte z těsta na mřížku vykrajovátky různé tvary, kterými pokryjte povrch koláče.
Pár triků pro dokonalý výsledek
- Pro ještě zajímavější a plnější chuť zkuste smíchat více odrůd jablek – kombinace sladších a kyselejších vytvoří dokonalou rovnováhu.
- Koláč je bezkonkurenčně nejlepší teplý či ještě vlažný, kdy se plně rozvine máslové aroma.
- Skvěle se doplňuje s chladivou vanilkovou zmrzlinou.
- Pokud se vyhýbáte lepku, lze klasické těsto nahradit bezlepkovou směsí.
Kdy je ta správná chvíle na poctivý jablečný koláč? Vlastně kdykoliv. Je perfektní k nedělní kávě, jako dezert po rodinném obědě nebo jako sladká tečka při posezení s přáteli. Díky své domácké a poctivé chuti obstojí i jako slavnostní moučník. Kombinace křehkého těsta, šťavnatých jablek a hřejivého koření má v sobě zkrátka kouzlo pohody, které nikdy neomrzí.
Zdroj: Apetitonline, PrzyslijPrzepis.pl, Laskominy od Maryny, ETA Blog, Brno rozhlas