 
          
  Knedlíky, jablka, škvarky i trocha čokolády. Podzim v plné síle a kuchyně, ze které se line vůně, která umí zahřát i duši. Tenhle víkend bude trochu strašidelný, trochu nostalgický – a hlavně plný chutí. Ať už slavíte Halloween, nebo Dušičky po česku, pojďte si s námi uvařit menu, které propojí obě tradice.
Halloween a Dušičky k sobě mají blíž, než se zdá. Jeden svátek slaví život, druhý připomíná, že nic netrvá věčně.
A zatímco na Halloween najdete receptů plný internet, na Dušičky se u nás tradičně nepeče skoro nic. Možná jen zapálíme svíčku, zavzpomínáme, ale do kuchyně se už tolik nehrneme. A to je škoda. My jsme se proto rozhodli oba světy propojit – trocha strašení, trocha tradice a hlavně jídla, která v sobě nesou poctivé podzimní chutě.
Jablečná polévka s krutony
Polévka z jablečného moštu? Na první pohled možná zvláštní nápad, ale jakmile ji ochutnáte, zjistíte, že za trochu riskování stála. Jablečný mošt dodá zeleninovému základu lehce nasládlou chuť, která dokáže zahřát, když je venku sychravo. A ta vůně – jablka, máslo, trocha skořice, prostě podzim v misce. Podávejte ji s křupavými krutony z domácího chleba opečeného na másle. Je tak dobrá, že si ji klidně uvaříte i v lednu, jen tak pro radost.
 
    
  Škvarkové knedlíky se zelím na pivu
Tohle je jídlo na dny, kdy venku fouká, v oknech plápolají svíčky a vy chcete, aby vám bylo jednoduše dobře. Bramborové knedlíky plněné škvarky voní po poctivé kuchyni – křupavé, voňavé, s chutí, která se neokouká. A když k nim připravíte zelí dušené pomalu na pivu, tak akorát kyselé a nasládlé zároveň, budete po ochutnání v sedmém nebi, i když se tohle přirovnání pro tento víkend možná příliš nehodí…
 
    
  Koláč Catrina: sladká tvář mexického svátku mrtvých
Zatímco u nás se Dušičky nesou v tichu a vzpomínkách, v Mexiku je to přesně naopak. Día De Los Muertos je plný barev, květin, hudby a jídla. Lidé nosí na hroby pomeranče, cukrové lebky, pečou chléb mrtvých a zapalují svíčky, které mají duším ukázat cestu domů. A právě odtud pochází inspirace pro náš koláč Catrina – sladkou poctu mexickému svátku, kde smutek střídá radost a smích. Můžete ho ozdobit jednoduše moučkovým cukrem nebo si pohrát a vytvořit malý jedlý oltář plný květin a barev.
 
    
  Halloweenský koktejl
Co by to bylo za Halloween bez drinku? Tenhle má všechno – temnou barvu, lesk, vůni čokoládového likéru i kapku alkoholu, která vás příjemně zahřeje. Vypadá jako kouzelnický lektvar a chutná přesně tak, jak by měl – sladce, hřejivě a trochu tajemně.
- Zkuste zamrazit semínka mučenky do kostek ledu, vytvoří zvláštní, téměř strašidelný efekt. Nebo ho dolaďte po svém – kouskem sušeného pomeranče s hřebíčkem, jemnou holínkou čokolády, netopýří nohou nebo žabím stehýnkem… Je jen na vás, co dneska v kuchyni vyčarujete.
 
    
  Polévka z jablečného moštu, škvarkové knedlíky i koláč Catrina. Každé z těch jídel má jinou náladu, ale dohromady tvoří podzim, jak ho máme rádi – trochu hřejivý, trochu překvapivý a hlavně dobrý. Stačí zapálit svíčku, prostřít stůl a nechat jídlo, ať mluví za vás.
Zdroj: Apetit
 
           
           
           
                    
           
                    
           
                      
                    
           
                    
           
                    
           
                    
           
                    
          