Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak propojit Halloween a Dušičky? 4 recepty na podzimní menu: Poctivé škvarkové knedlíky, mexický koláč i netradiční koktejl jsou tu pro vás

31. 10. 2025
Koláč ‚Catrina‘
Apetit

Knedlíky, jablka, škvarky i trocha čokolády. Podzim v plné síle a kuchyně, ze které se line vůně, která umí zahřát i duši. Tenhle víkend bude trochu strašidelný, trochu nostalgický – a hlavně plný chutí. Ať už slavíte Halloween, nebo Dušičky po česku, pojďte si s námi uvařit menu, které propojí obě tradice.

Halloween a Dušičky k sobě mají blíž, než se zdá. Jeden svátek slaví život, druhý připomíná, že nic netrvá věčně.

A zatímco na Halloween najdete receptů plný internet, na Dušičky se u nás tradičně nepeče skoro nic. Možná jen zapálíme svíčku, zavzpomínáme, ale do kuchyně se už tolik nehrneme. A to je škoda. My jsme se proto rozhodli oba světy propojit – trocha strašení, trocha tradice a hlavně jídla, která v sobě nesou poctivé podzimní chutě.

Jablečná polévka s krutony

Polévka z jablečného moštu? Na první pohled možná zvláštní nápad, ale jakmile ji ochutnáte, zjistíte, že za trochu riskování stála. Jablečný mošt dodá zeleninovému základu lehce nasládlou chuť, která dokáže zahřát, když je venku sychravo. A ta vůně – jablka, máslo, trocha skořice, prostě podzim v misce. Podávejte ji s křupavými krutony z domácího chleba opečeného na másle. Je tak dobrá, že si ji klidně uvaříte i v lednu, jen tak pro radost.

Jablečná polévka s krutony

Jablečná polévka s krutony

< 50 min
5(2x)
Přečíst recept

Škvarkové knedlíky se zelím na pivu

Tohle je jídlo na dny, kdy venku fouká, v oknech plápolají svíčky a vy chcete, aby vám bylo jednoduše dobře. Bramborové knedlíky plněné škvarky voní po poctivé kuchyni – křupavé, voňavé, s chutí, která se neokouká. A když k nim připravíte zelí dušené pomalu na pivu, tak akorát kyselé a nasládlé zároveň, budete po ochutnání v sedmém nebi, i když se tohle přirovnání pro tento víkend možná příliš nehodí…

Škvarkové knedlíky se zelím na pivu

Škvarkové knedlíky se zelím na pivu

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Koláč Catrina: sladká tvář mexického svátku mrtvých

Zatímco u nás se Dušičky nesou v tichu a vzpomínkách, v Mexiku je to přesně naopak. Día De Los Muertos je plný barev, květin, hudby a jídla. Lidé nosí na hroby pomeranče, cukrové lebky, pečou chléb mrtvých a zapalují svíčky, které mají duším ukázat cestu domů. A právě odtud pochází inspirace pro náš koláč Catrina – sladkou poctu mexickému svátku, kde smutek střídá radost a smích. Můžete ho ozdobit jednoduše moučkovým cukrem nebo si pohrát a vytvořit malý jedlý oltář plný květin a barev.

Koláč ‚Catrina‘

Koláč ‚Catrina‘

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Halloweenský koktejl

Co by to bylo za Halloween bez drinku? Tenhle má všechno – temnou barvu, lesk, vůni čokoládového likéru i kapku alkoholu, která vás příjemně zahřeje. Vypadá jako kouzelnický lektvar a chutná přesně tak, jak by měl – sladce, hřejivě a trochu tajemně.

  • Zkuste zamrazit semínka mučenky do kostek ledu, vytvoří zvláštní, téměř strašidelný efekt. Nebo ho dolaďte po svém – kouskem sušeného pomeranče s hřebíčkem, jemnou holínkou čokolády, netopýří nohou nebo žabím stehýnkem… Je jen na vás, co dneska v kuchyni vyčarujete.

Halloweenský koktejl

Halloweenský koktejl

< 10 min
5(2x)
Přečíst recept

Polévka z jablečného moštu, škvarkové knedlíky i koláč Catrina. Každé z těch jídel má jinou náladu, ale dohromady tvoří podzim, jak ho máme rádi – trochu hřejivý, trochu překvapivý a hlavně dobrý. Stačí zapálit svíčku, prostřít stůl a nechat jídlo, ať mluví za vás.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Halloweenské dýňové cupcaky

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Halloween Sváteční příležitosti Podzim Party a oslavy

Související články