Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 20 min
4,4 (28x)
18. 7. 2014
Tátovo kuře
Apetit
Tátovo kuře
Apetit


Velmi snadné
< 20 min
4,4 (28x)

Oblíbená pochoutka v rodině redaktorky Karolíny Konečné. Nechte se inspirovat.


Nezhasínat obrazovku
Pro 4 osoby
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4 osoby
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 4190 kcal
  • Bílkoviny 83 g
  • Sacharidy 417 g
  • Tuky 229 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2009/4

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,4/5

Hodnocení receptu

4,4/5
(28 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2009/4

Duben 2009

Související články

Oblíbené kuře - jak si vybrat to kvalitní?

Jak poznat kvalitní kuře?

Pokud se vydáte do obchodu pro kuřecí maso, před zakoupením produkt pořádně zkontrolujte: 

  • Obal – než vložíte maso do košíku, nejprve se zaměřte na obal. Ten by měl být neporušený a nedeformovaný, což zaručuje, že s masem nikdo nemanipuloval a nemohlo tak dojít ke kontaminaci masa zvenčí.
  • Maso – dále se zaměřte na maso samotné. Čerstvé kuřecí maso by mělo být světle růžové barvy bez tmavších skvrn a modřin, mělo by se lesknout, ale nemělo by být slizké. Po rozbalení byste neměli cítit žádný zápach.
  • Etiketa – z etikety můžete vyčíst spoustu důležitých informací: název výrobku, výrobce a jeho adresu, dále třídu jakosti (A nebo B, A je kvalitnější), zda se jedná o drůbež čerstvou nebo zmrazenou, podmínky uchování masa, zemi původu a identifikační značku uvádějící kód státu a registrační číslo výrobce. Tyto informace jsou povinné a dodavatel je na etiketě musí vždy uvést. Na obalu můžete najít také informaci o délce výkrmu a způsobu chovu, tyto údaje ale zatím povinné nejsou a je pouze na dodavateli, zda je na obalu uvede.
  • Datum použitelnosti – pokud se jedná o kuře chlazené, na etiketě naleznete konkrétní datum spotřeby. Jestliže kupujete kuře zmrazené, je na obalu uvedeno datum minimální trvanlivosti v podobě měsíce a roku.

 

TIP: V obchodech vyhledávejte české maso, které je označené logem modrého kruhu s červeným lístkem a nápisem „ČESKÝ VÝROBEK“

[[nid:36232]]

Chlazené kuře nebo raději mražené?

Oboje má své pro i proti. Zatímco chlazené kuře je čerstvé, u mraženého je zase nižší riziko nákazy. Nicméně chlazené kuře je jednoznačně lepší volba a hned si povíme proč. Pokud si koupíte mražené maso, přijdete tak nejen o šťavnatost a chuť, ale také o cenné látky, jelikož rozmrazením z produktu vyteče tekutina, která zdraví prospěšné látky obsahuje. Navíc mražené maso může být uchováváno i roky a bohužel i takové kousky se mohou na trhu objevit. Pokud byste si v obchodě přece jen vybrali kuře mražené, pečlivě ho zkontrolujte dle výše zmíněných bodů a zda je skladováno v mrazícím boxu při teplotě alespoň -12 °C.

Proč se vyplatí kupovat BIO kuře?

Na chuť masa má vliv strava i pohyb kuřete. BIO kuřatům se dostává kvalitnějšího krmiva a mnohem více přirozeného pohybu, díky čemuž mají méně tuku a více svalové hmoty. Maso je tak chutnější a zdravější. Produkce bio kuřat také podléhá přísnějším kritériím. Spí na podestýlce přírodního původu a mají k dispozici dostatečně velký výběh. Na rozdíl od běžných kuřat ovlivňovaných umělým světlem jsou bio kuřata na slunci a čerstvém vzduchu. Rovněž délka výkrmu je u bio kuřat delší, trvá 56 až 84 dnů, zatímco u běžných kuřat pouze 38. Výsledkem všech těchto faktorů je sice dražší, ale za to mnohem kvalitnější maso. Kam pro bio kuře se dozvíte v článku zde.

[[nid:36900]]