Nová registrace Zapomenuté heslo

Vanilkové rohlíčky: Sandtnerka věděla, jak na ně! Recept na klasiku z vlašských ořechů i modernější nápady

3. 12. 2025
Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků
Apetit

Vanilkové rohlíčky znamenají Vánoce. Domov provoněný vůní pravé vanilky jen tak něco nepřekoná. Pečete je rok co rok podle rodinného receptu, nebo rádi zkoušíte něco nového? Připravili jsme pro vás to nejlepší z obou variant – osvědčený klasický recept i nápadité nevšední varianty, včetně těch odlehčených.

Vanilkové rohlíčky patří k vůbec nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví v Česku i na Slovensku. Ačkoli je dnes máme pevně spojené s vánoční tradicí, jejich historie sahá dál, než by se mohlo zdát. Sladké pečivo ve tvaru rohlíčku vzniklo prý už v době Osmanské říše jako symbol půlměsíce oslavující vítězství nad Turky v 17. století, jiné prameny zase rohlíčky spojují s rakousko-uherskou monarchií, odkud se rozšířily i do českých domácností. Nejstarší podoba rohlíčků byla jednoduchá – máslo, mouka, ořechy či mandle a cukr. Teprve později se přidala ikonická vanilka, která z nich udělala nezaměnitelný sváteční symbol.

Dodnes se recept na vanilkové rohlíčky dědí v rodinách z generace na generaci. Pravá vanilka je v receptu malým luxusem, který ale právě v rohlíčcích vyniká ze všech ingrediencí nejvýrazněji.

Tradiční vanilkové rohlíčky podle M. J. Sandtnerové

Chcete-li opravdu tradiční recept vycházející z naší cukrářské historie, pak ten od M. J. Sandtnerové rozhodně patří na první místo. „Sandtnerka“ do rohlíčků přidávala nastrouhanou citronovou kůru, která dokonale ladí po boku vanilky. Tento recept sází na jednoduchost a kvalitu použitých ingrediencí.

  • Na vanilkové rohlíčky podle M. J. Sandtnerové budete potřebovat: moučkový cukr, vanilkový lusk, pšeničnou hladkou mouku, mleté mandle, citronovou kůru, máslo a žloutek.
  • A co je zásadní? Trpělivost. Bude se vám hodit při přípravě těsta, odležení (ideálně přes noc) a výsledném tvarování. Ale nebojte, o zlomené a jinak nepodařené kousky bude jistě velmi rychle postaráno.

Nejlepší variace vanilkových rohlíčků! Od mandlí až po čokoládu.

Navzdory nestárnoucí klasice dávají vanilkové rohlíčky obrovský prostor k experimentům. Mezi oblíbené verze patří vanilkové rohlíčky s vlašskými či lískovými ořechy, kokosem a nádechem exotiky či polévané čokoládou. Které si letos připravíte?

  • Vanilkové rohlíčky s mletými vlašskými ořechy jsou asi tou nejlepší lokální variantou. Oříšky jim dávají skvělou vůni i chuť. V receptu je vanilkový cukr, ale použít můžete opět vanilkový lusk, který mnohem lépe vynikne.
  • A jak docílit té nejlepší křehkosti? Dbejte na správnou teplotu surovin i opatrnou práci. První rohlíčky bývají zpravidla testovací, což můžete skvěle využít k ochutnávání.
  • Patříte mezi milovníky čokolády? Pak místo závěrečného obalování v cukru polijte rohlíčky rozpuštěnou čokoládou a ozdobte drcenými oříšky nebo efektním lyofilizovaným ovocem.

Tipy pro odlehčené a nutričně vyvážené vanilkové rohlíčky

Pro ty, kteří dávají na Vánoce přednost odlehčeným alternativám klasického cukroví, máme skvělé tipy pro zdravější vanilkové rohlíčky. 

  • Namísto pšeničné mouky použijte mandlovou.
  • Máslo můžete nahradit přepuštěným máslem ghí
  • Namísto rafinovaného bílého cukru použijte kokosový či březový cukr, nebo je zkrátka neobalujte, čímž odlehčíte nejen hladině krevního cukru, ale i své práci. 

Zdroje informací: Apetit, Sally’s Baking Addiction, Cooking Classy

Doporučujeme recept s videem

Vanilkové rohlíčky podle M. J. Sandtnerové

Sdílet článek

Vánoční cukroví Vanilkové rohlíčky Vanilkový lusk Vanilkové

Související články