Štědrovečerní menu vypadá v každé domácnosti trochu jinak. Zatímco někde polévka zcela chybí, jinde by to nešlo bez hrachovky či zelňačky. Na mnoha štědrovečeních stolech se ale jako hlavní hvězda objevuje rybí polévka, a to v nejrůznějších podobách. Všechny však vycházejí z místních vánočních tradic.
Tradiční štědrovečerní polévky dříve bývaly i jediným chodem na svátečním stole. Jejich složení se odvíjelo od možností, které lidé dříve měli. A tak jinou polévku na Štědrý večer podávali chudí lidé, jinou měšťané či vyšší společenské vrstvy.
- Polévky, ať už šlo (nejčastěji) o zelnou, hrachovou, rybí nebo houbovou, se skládaly ze surovin, které se daly dobře uskladnit nebo jinak dlouhodobě uchovat. Případně se v ní upotřebily zbytky a odřezky z ryb.
- Není proto neobvyklé, že štědrovečerní polévka bývala bohatá na suroviny, mezi kterými nechybělo kysané zelí, brambory, luštěniny, staré pečivo, obiloviny jako jáhly, kroupy nebo pohanka, sušené houby nebo jiné sušené plodiny, například švestky.
- Na přilepšenou se do polévky dostávaly i potraviny vzácnější a během roku méně dostupné, jako uzenina, sádlo, maso či vejce.
Houbová polévka
Oblíbenou staročeskou variantou ne nepodobnou houbovému kubovi, je kroupová polévka s houbami. Vedle sušených hub a česneku voní po typickém oblíbeném českém koření – majoránce a kmínu. Hlavní surovinou jsou ječné kroupy. Houbová polévka na vánočním stole ale může mít mnoho obměn. Skvělá je s bramborami či nudlemi nebo smetanou či vejci.
Zelná polévka, zelňačka, kapustnica, kyselica
Mnoho názvů pro tradiční vánoční polévku, ve které hraje hlavní roli kysané zelí. Jde o levnou a dostupnou surovinu, za syrova navíc plnou prospěšných látek, jako jsou například vitamin C nebo bakterie mléčného kvašení.
- Kysané zelí dovede polévce dodat správný říz a skvěle ladí s uzeným masem, klobásou, smetanou i vajíčkem v doprovodu brambor. Krajově se zelňačka liší zejména v těchto surovinách.
- Někde připravují polévku s kysaným zelím striktně bílou a smetanovou, jinde se neobejde bez červené papriky. Není výjimkou, že se do ní přidávají i sušené houby nebo švestky.
Jednou v roce rybí vývar?
Rybí polévka, na kterou se tradičně využívají zbytky po naprocování kapra, jako jsou hlavy, mlíčí nebo jikry, má mnoho vánočních zastánců. Pro někoho jde o polévku, která nesmí na štědrovečerním stole chybět, ačkoli během roku o rybu či polévku z ryby nezavadí. Vánoční kapří polévka je vlastně rybí vývar se zeleninou a krutony, přidávat se do něj může ztracené vejce nebo zakysaná smetana.
- Rybí polévku však nemusíte připravovat z rybích hlav, existují i jiné varianty, na kterých si pochutnají všichni, kterým tato představa nevoní. Skvělou možností jsou krémové smetanové rybí polévky, které připravíte například z filet tresky nebo uzených ryb.
Hrachová polévka, hrachovka
Luštěniny jsou typickým příkladem trvanlivé suroviny, která dovede zasytit davy. Také proto jde historicky o oblíbenou surovinu do vaření. Není divu, že chudé vrstvy obyvatel s hrachem, čočkou i fazolemi počítaly i na slavnostním stole o vánočních svátcích. Hustá polévka byla jedním z mnoha štědrovečerních způsobů, jak hrách upravit. Hrachová polévka se obvykle zahušťovala jíškou. Ve štědřejších a bohatších úpravách se do hrachovky přidává uzené maso, šunka, klobása a krutonky.
Pro dokonalou vánoční polévku stačí špetka fantazie a pár kvalitních surovin. Nebojte se zkoušet nové kombinace, přidat oblíbené koření nebo drobné doplňky, které jí dodají osobitý šmrnc.
Zdroj: Apetit
Recepty