Vzpomínáte na vláčný perník potřený domácím džemem a politý čokoládou, který vám pekla vaše babička? Tak tohle je přesně on! Recept na hrníčkový perník je jednoduchý, obejdete se totiž bez kuchyňské váhy – na odvažování vám bude stačit klasický hrnek o objemu 250 ml. A výsledek? Dokonalý! Zkrátka buchta na plech jako vystřižená ze vzpomínek. Tenhle perník musíte zkusit.
Videorecept
Suroviny
NA PERNÍK
NA DOKONČENÍ
Na recept
- Energie 6016 kcal
- Bílkoviny 130 g
- Sacharidy 677 g
- Tuky 298 g
Postup přípravy
Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2018/11
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2018/11
V listopadu už se ochlazuje a my se začínáme poohlížet po hřejivých a hutných jídlech, která nám dodají energii v následujících sychravých měsících. Opouštíme lehké letní saláty a zmocňuje se nás chuť na něco vydatnějšího. Není divu, že naši předkové slavili touto dobou hned několik posvícení. Vzdali jsme jim hold variací na martinskou husu v podobě noblesní galantiny. A protože letos slavíme sto let od vzniku republiky, připravili jsme celé číslo v česko-slovenském duchu. Na některé tradiční recepty jsme se podívali novýma očima, a tak v Apetitu najdete třeba klasické dezerty z cukrárny přeměněné v poháry plné chuti. K jiným receptům se vracíme s pokorou a nostalgií, ať už jsou to hrnkové buchty na plech, které nás rázem přenesou do máminy kuchyně, nebo třeba škubánky či čočková polévka, které poslouží jako ochutnávka z naší chystané kuchařky Česko & Slovensko z edice Best of Apetit. Apetit, napsáno s chutí.
Komentáře
Dobrý den,
to nás moc mrzí. Věříme, že jste vše dodržela! Bohužel takhle na dálku se špatně soudí, co přesně se mohlo stát. Jak jsme psali výše, nejčastější příčinou je teplotní šok (tedy velký rozdíl mezi teplotou v troubě a v místnosti). K lehkému „sednutí“ pečeného dezertu dojde vždy a je to přirozený jev, ale pokud se naprosto srazí, je něco špatně. Zvlášť pokud se v troubě tvářil krásně nadýchaně. Musíme dodat, že délka pečení je vždy pouze orientační údaj, vždy je dobré dát na zkušenost s vlastní troubou a zkontrolovat propečení špejlí. Moc se nám také osvědčil teploměr do trouby, abychom si mohli být jistí, na jakou teplotu se moučník skutečně peče. Držíme palce, aby se podobné zklamání už neopakovalo.
redakce Apetitu
Dobrý den, paní Vetyšková,
mrzí nás, že perník nevyšel :-(. Doba pečení je vždy pouze orientační údaj, protože každá trouba peče maličko jinak. Tedy, píšeme maličko, ale odchylky mohou být obrovské. Vždy je tedy lepší řídit se vlastními zkušenostmi s troubou a dopu pečení přizpůsobit situace. Pokud koláč už na povrchu příliš tmavne a střed je stále syrový, přikryjte formu volně archem alobalu. Koláč se dopeče, ale povrch už nebude dál tmavnout. Doufáme, že zklamání už se nebude opakovat a držíme palce, ať se další koláč povede na výbornou :-).
Krásný den, redakce Apetitu
Tento recept používám pokaždé, perník je vynikající. Akorát ho nechávám v troubě kratší dobu.
Dobrý den, perník jsem dělala podle receptu, ale srazil se mi..můžete mi prosím poradit, v čem může být problém? :) Děkuji
Dobrý den, paní Sloupová, moc nás mrzí, že se perník srazil :-(. Nejpravděpodobnější vysvětlení asi bude, že byl ještě trochu nedopečený (rozhodně ne syrový, už se tvářil upečeně, ale... zkrátka možná stačilo pár minut) a tak se po vytažení z trouby a "šoku" z chladnějšího vzduchu srazil. Pokud byl navíc džem, kterým jste ho potřela, zrovna vytažený z lednice, asi bylo neštěstí rychle dokonáno... Zkrátka bychom v tomhle případě vsadili na nešťastnou kombinaci okolností. Věříme, že příště už se povede na výbornou!
Držíme palce, redakce Apetitu