Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 75 min
4,3 (1013x)
1. 11. 2019
Perník
Apetit
Perník
Apetit


Velmi snadné
< 75 min
4,3 (1013x)

Vzpomínáte na vláčný perník potřený domácím džemem a politý čokoládou, který vám pekla vaše babička? Tak tohle je přesně on! Recept na hrníčkový perník je jednoduchý, obejdete se totiž bez kuchyňské váhy – na odvažování vám bude stačit klasický hrnek o objemu 250 ml. A výsledek? Dokonalý! Zkrátka buchta na plech jako vystřižená ze vzpomínek. Tenhle perník musíte zkusit.


Videorecept


Nezhasínat obrazovku
Na 1 plech
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Na 1 plech

NA PERNÍK

NA DOKONČENÍ

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 6016 kcal
  • Bílkoviny 130 g
  • Sacharidy 677 g
  • Tuky 298 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2018/11

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,3/5

Hodnocení receptu

4,3/5
(1013 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

Radka Levá profile image
Radka Levá
15.03.2023 17:02
Výborný recept - mně se nesrazil a je moc dobrý, ale peče ho i moje maminka, která ho pekla již několikrát a jednou se jí také srazil bohužel. Stejná trouba, stejný postup:-(
Alice  Pešková  profile image
Alice Pešková
13.09.2022 22:45
Super recept. To je asi první perník, který se mi fakt povedl. Už budu dělat jen tento 👍
Lukáš Bálint profile image
Lukáš Bálint
17.02.2022 11:46
Dobrý den, úžasný recept, skvělý recept na skvělý perník. Jsem muž dělal sem přesně podle receptů a je moc chutný kdybych mohl přiložit foto jako důkaz bylo by to fajn . Bohužel se musíte spokojit s nadšením jaký z toho mám . Za mě 10 z deseti 🌟
Martina Sudíková profile image
Martina Sudíková
25.01.2022 14:19
Perník se úplně srazil, recept jsem dodržela 100%, z trouby nevybdala předčasně 😔
Martina Kojzarová
07.02.2022 13:39

Dobrý den,
to nás moc mrzí. Věříme, že jste vše dodržela! Bohužel takhle na dálku se špatně soudí, co přesně se mohlo stát. Jak jsme psali výše, nejčastější příčinou je teplotní šok (tedy velký rozdíl mezi teplotou v troubě a v místnosti). K lehkému „sednutí“ pečeného dezertu dojde vždy a je to přirozený jev, ale pokud se naprosto srazí, je něco špatně. Zvlášť pokud se v troubě tvářil krásně nadýchaně. Musíme dodat, že délka pečení je vždy pouze orientační údaj, vždy je dobré dát na zkušenost s vlastní troubou a zkontrolovat propečení špejlí. Moc se nám také osvědčil teploměr do trouby, abychom si mohli být jistí, na jakou teplotu se moučník skutečně peče. Držíme palce, aby se podobné zklamání už neopakovalo. 

redakce Apetitu

Martina Kojzarová
13.10.2021 14:58

Dobrý den, paní Vetyšková,
mrzí nás, že perník nevyšel :-(. Doba pečení je vždy pouze orientační údaj, protože každá trouba peče maličko jinak. Tedy, píšeme maličko, ale odchylky mohou být obrovské. Vždy je tedy lepší řídit se vlastními zkušenostmi s troubou a dopu pečení přizpůsobit situace. Pokud koláč už na povrchu příliš tmavne a střed je stále syrový, přikryjte formu volně archem alobalu. Koláč se dopeče, ale povrch už nebude dál tmavnout. Doufáme, že zklamání už se nebude opakovat a držíme palce, ať se další koláč povede na výbornou :-).

Krásný den, redakce Apetitu

Tereza Vetyšková profile image
Tereza Vetyšková
12.10.2021 23:11
Pekla jsem tenhle perník asi hodinu a stejně byl pořád syrový. Nevím, čím to je. Ale tenhle recept mi prostě nevyšel.
Adéla Stőrová profile image
Adéla Stőrová
03.12.2019 16:20

Tento recept používám pokaždé, perník je vynikající. Akorát ho nechávám v troubě kratší dobu.

Veronika Sloupová profile image
Veronika Sloupová
04.11.2019 08:52

Dobrý den, perník jsem dělala podle receptu, ale srazil se mi..můžete mi prosím poradit, v čem může být problém? :) Děkuji

Martina Kojzarová
05.11.2019 09:23

Dobrý den, paní Sloupová, moc nás mrzí, že se perník srazil :-(. Nejpravděpodobnější vysvětlení asi bude, že byl ještě trochu nedopečený (rozhodně ne syrový, už se tvářil upečeně, ale... zkrátka možná stačilo pár minut) a tak se po vytažení z trouby a "šoku" z chladnějšího vzduchu srazil. Pokud byl navíc džem, kterým jste ho potřela, zrovna vytažený z lednice, asi bylo neštěstí rychle dokonáno... Zkrátka bychom v tomhle případě vsadili na nešťastnou kombinaci okolností. Věříme, že příště už se povede na výbornou!

Držíme palce, redakce Apetitu

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2018/11

V listopadu už se ochlazuje a my se začínáme poohlížet po hřejivých a hutných jídlech, která nám dodají energii v následujících sychravých měsících. Opouštíme lehké letní saláty a zmocňuje se nás chuť na něco vydatnějšího. Není divu, že naši předkové slavili touto dobou hned několik posvícení. Vzdali jsme jim hold variací na martinskou husu v podobě noblesní galantiny. A protože letos slavíme sto let od vzniku republiky, připravili jsme celé číslo v česko-slovenském duchu. Na některé tradiční recepty jsme se podívali novýma očima, a tak v Apetitu najdete třeba klasické dezerty z cukrárny přeměněné v poháry plné chuti. K jiným receptům se vracíme s pokorou a nostalgií, ať už jsou to hrnkové buchty na plech, které nás rázem přenesou do máminy kuchyně, nebo třeba škubánky či čočková polévka, které poslouží jako ochutnávka z naší chystané kuchařky Česko & Slovensko z edice Best of Apetit. Apetit, napsáno s chutí.