2018/11

2018/11
V listopadu už se ochlazuje a my se začínáme poohlížet po hřejivých a hutných jídlech, která nám dodají energii v následujících sychravých měsících. Opouštíme lehké letní saláty a zmocňuje se nás chuť na něco vydatnějšího. Není divu, že naši předkové slavili touto dobou hned několik posvícení. Vzdali jsme jim hold variací na martinskou husu v podobě noblesní galantiny. A protože letos slavíme sto let od vzniku republiky, připravili jsme celé číslo v česko-slovenském duchu. Na některé tradiční recepty jsme se podívali novýma očima, a tak v Apetitu najdete třeba klasické dezerty z cukrárny přeměněné v poháry plné chuti. K jiným receptům se vracíme s pokorou a nostalgií, ať už jsou to hrnkové buchty na plech, které nás rázem přenesou do máminy kuchyně, nebo třeba škubánky či čočková polévka, které poslouží jako ochutnávka z naší chystané kuchařky Česko & Slovensko z edice Best of Apetit.
Apetit, napsáno s chutí.

Dort ze zakletého domu

Pohár s krupicovou kaší a meruňkami

Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

Pohár koňaková špička

Krtkův pohár

Laskonkový pohár

Škubánky

Smetanová houbová omáčka

Čočková polévka s párkem a tymiánem

Horké mléko s karamelem

Hrnkový hruškový koláč

Pečená křidýlka s jablečným coleslawem

Těstoviny s brokolicí a klobáskou

Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem

Pečená zelenina s kroupami a bylinkovým pestem

Pečená jablka na cideru

Kuře na cideru a libečku

Jablečné lívance se skořicí

Husí galantina s kaštanovou nádivkou

Šťouchané topinambury

Glazované šalotky na víně

Salát s topinambury a jablky

Husí kaldoun se šafránem

Perník

Hrnková buchta s borůvkami a drobenkou

Sypaný koláč s tvarohem a rozinkami

Těstoviny ‚carbonara‘ s květákem

Kuřecí stir fry s nudlemi

Krůtí maso s fazolkami a rýží

‚Česká čína‘ s krůtím masem

Medailonky z panenky se svítkovými nudlemi a salátkem

Kuřecí řízky v burákové strouhance s pažitkovými bramborami

Penne s uzeným a křenovou omáčkou

Barevná krémová bramborová polévka
