2018/11
2018/11
V listopadu už se ochlazuje a my se začínáme poohlížet po hřejivých a hutných jídlech, která nám dodají energii v následujících sychravých měsících. Opouštíme lehké letní saláty a zmocňuje se nás chuť na něco vydatnějšího. Není divu, že naši předkové slavili touto dobou hned několik posvícení. Vzdali jsme jim hold variací na martinskou husu v podobě noblesní galantiny. A protože letos slavíme sto let od vzniku republiky, připravili jsme celé číslo v česko-slovenském duchu. Na některé tradiční recepty jsme se podívali novýma očima, a tak v Apetitu najdete třeba klasické dezerty z cukrárny přeměněné v poháry plné chuti. K jiným receptům se vracíme s pokorou a nostalgií, ať už jsou to hrnkové buchty na plech, které nás rázem přenesou do máminy kuchyně, nebo třeba škubánky či čočková polévka, které poslouží jako ochutnávka z naší chystané kuchařky Česko & Slovensko z edice Best of Apetit.
Apetit, napsáno s chutí.
Dort ze zakletého domu
Pohár s krupicovou kaší a meruňkami
Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou
Pohár koňaková špička
Krtkův pohár
Laskonkový pohár
Škubánky
Smetanová houbová omáčka
Čočková polévka s párkem a tymiánem
Horké mléko s karamelem
Hrnkový hruškový koláč
Pečená křidýlka s jablečným coleslawem
Těstoviny s brokolicí a klobáskou
Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem
Pečená zelenina s kroupami a bylinkovým pestem
Pečená jablka na cideru
Kuře na cideru a libečku
Jablečné lívance se skořicí
Husí galantina s kaštanovou nádivkou
Šťouchané topinambury
Glazované šalotky na víně
Salát s topinambury a jablky
Husí kaldoun se šafránem
Perník
Hrnková buchta s borůvkami a drobenkou
Sypaný koláč s tvarohem a rozinkami
Těstoviny ‚carbonara‘ s květákem
Kuřecí stir fry s nudlemi
Krůtí maso s fazolkami a rýží
‚Česká čína‘ s krůtím masem
Medailonky z panenky se svítkovými nudlemi a salátkem
Kuřecí řízky v burákové strouhance s pažitkovými bramborami
Penne s uzeným a křenovou omáčkou
Barevná krémová bramborová polévka

