Malinovo-citronový dort vypadá velkolepě, přitom není až tak složitý. Trochu zručnosti chtějí jen dekorace, ale jde to i bez nich. Kulatiny si žádají velkou oslavu: proto pro nás cukrářka Helena Fléglová upekla hned několik úchvatných dortů. A tento s čokoládovým okružím je jedním z nich. Pokud si netroufáte na čokoládové okruží, jednoduše boky jen obmažte krémem. Vznikne efekt nahého dortu, který je rovněž moderní a působivý.
Suroviny
Na šlehanou ganache
Na citronový korpus
Na malinový vklad (compote)
Na malinové crémeux
Na krém s mascarpone
Na čokoládové okruží
Na koule z malinové pěny
Na malinový gel
Na dokončení
Postup přípravy
Autor: Redakce, z vydání Apetit 2024/5
Recept je součástí kolekce

Recept je z vydání:
Apetit 2024/5
Speciální narozeninové vydání Apetitu je tu! Časopis Apetit slaví 20. výročí a dostal výjimečný dárek, kterým potěší i své čtenáře – na skládanou obálku jsme vyfotili hned tři úžasné narozeninové dezerty, které upekla cukrářka Helena Fléglová. Elegantní dorty (a dortíky) vám vyrazí dech, přitom je ale zvládnete upéct doma. Slavnostní malinovo-citronový dort se hodí pro velkolepé chvíle, pistáciové dortíky fraisier ozdobí jakoukoliv oslavu a dort Zelené jablko oslní svěžími chutěmi. Narozeninová oslava u dortů rozhodně nekončí, ale prolíná se celým květnovým číslem. Představíme vám naše spolupracovníky, kteří každý měsíc pomáhají tvořit náš časopis. Každý z nich se s námi podělil o recept, jenž mají navždy spojený právě s Apetitem. A mimořádně vás necháme nahlédnout do zákulisí a přiblížíme, jak vzniká časopis o jídle. V květnovém čísle se věnujeme i jiným tématům. Těšit se můžete na chřestové recepty, večeře z první jarní zeleniny nebo jednoduché nedělní moučníky, které zvládnete upéct během chvilky. Přineseme vám i recept na koláč z pistácií a meruněk od vítěze pořadu Peče celá země Vojty Vrtišky. Pro všechny maminky, které mají v květnu svůj speciální den, jsme připravili nedělní oběd. Vypravili jsme se i do světa – své gastronomické zážitky z New Yorku nám popsala spisovatelka a scenáristka Martina Formanová. S dobrodruhem a šéfkuchařem Radkem Příhonským se vydáme do Jihoafrické republiky, Indonésie a Izraele, z každé země získáte recept na jedno jídlo. Apetit, napsáno s chutí.