Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 20 min
5,0 (6x)
13. 11. 2020
Hrášková polévka se ciderem a mátou


Velmi snadné
< 20 min
5,0 (6x)

Polévka, které vás upoutá překrásnou barvou a originální chutí. Svěží zeleň polévce propůjčuje nejen hrášek, ale také máta.


Nezhasínat obrazovku
Pro 4 osoby
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4 osoby

Na slaninové sypání

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 1749 kcal
  • Bílkoviny 79 g
  • Sacharidy 236 g
  • Tuky 45 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2020/5

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 5,0/5

Hodnocení receptu

5,0/5
(6 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2020/5

V květnovém Apetitu najdete recepty na svěží májové menu nebo 5 večeří, v nichž hraje prim křehká a křupavá zelenina. Nechybějí sladké dobroty plné prvního letošního ovoce – těšte se na snadnou šlehačkovou roládu s jahodami či rebarborovou galetku. Hvězdou sezony je v květnu chřest. Čekají vás tipy, jak v kuchyni neplýtvat, a přitom se dobře najíst. Vyzkoušeli jsme za vás nákupy s ohledem k planetě, víme, jak využít do posledního kousku každou surovinu, a o tipy na šetrné vaření i recepty se s námi podělili autoři kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni. Veronika Koko Šmehlíková zase čtenářům poskytla bonusové recepty a triky, které se nevešly do jejího televizního pořadu Menu pro Emu. Apetit, napsáno s chutí        

Související články

Zasaďte si mátu a zatočte s nachlazením, zažívacími obtížemi i stresem

Kolik je druhů máty není úplně jasné, rozeznává se mezi dvaceti a třiceti druhy, které se mezi sebou kříží a vznikají další hybridní mutace. V české přírodě přirozeně roste máta klasnatá, dlouholistá, vodní, rolní, vonná a obecná. Mezi hybridy najdeme mátu peprnou, jemnou, huňatou, hebkou či dalmatskou. V sazeničkách však můžete zakoupit další křížence, jako je máta citronová, pomerančová či speciální odrůda na letní mojito.

Pěstování máty

Nejčastěji české zahrádky zdobí máta peprná, která je křížencem máty vodní a klasnaté. Máty jsou obecně vlhkomilné, proto si pro ni najděte polostinné místo, které je chráněné před větrem. Máta je trvalka, v ideálních podmínkách roste opravdu bujně a do šířky.

Máta peprná se jako jediná nemnoží semeny, proto je pro její výsadbu potřeba alespoň jedné sazeničky či řízku. Pokud byste si mátu rádi pěstovali doma, dařit se jí bude na parapetu, balkoně i na stole. Potřebuje trochu světla, ale ne však přímé sluníčko. Nezapomeňte ji pravidelně a přiměřeně zalívat, během léta jí prospívá také přihnojení organickým hnojivem. V záhonku vám vydrží na jednom místě 3 roky, poté je dobré ji přesadit jinam.

Zdraví prospěšné látky

Účinky máty znali již starověcí Egypťané. Není tedy s podivem, že je máta peprná jednou z nejvyužívanějších bylin. Je bohatá na vitaminy A, B2, C, řadu minerálních látek, jakými jsou hořčík, mangan, měď, vápník a zinek. Dále v ní najdeme hojně zastoupené éterické oleje mentol, cineol, jasmon, také třísloviny a flafonoidy.

[[nid:30457]]

Čím je máta peprná prospěšná

  • má antibakteriální a antifungicidní účinky (ničí houby a plísně)
  • zklidňuje žaludeční problémy, uvolňuje od křečí žaludku a nadýmání
  • napomáhá správné funkci střev a vrací chuť k jídlu
  • snižuje krevní tlak
  • prostřednictvím inhalace uvolňuje dýchací cesty a dezinfikuje dutinu ústní
  • je nápomocná v boji s nachlazením či chřipkou
  • povzbuzuje i posiluje celkový organismus
  • odbourává stres, migrény i nespavost
  • balzámy z máty napomáhají při podrážděné pokožce, svědění či bolestivosti kůže
  • odvar je také účinný při bolestech zubů a dásní
     

Kdo by se měl mátě vyhnout

Pro dospělého jedince při běžném užívání nepředstavuje žádné riziko. Přesto se nemá podávat malým dětem, u kterých by mohla vyvolat dušnost. Kojící matky by se měly mátě také vyhnout, snižuje totiž produkci mléka. Při potížích se žlučníkem by mohla vyvolat alergickou reakci, její konzumaci raději konzultujte s lékařem.

[[nid:31850]]

Jak ji užívat

Čerstvá máta je jako stvořená pro letní limonády, skvěle doplní chuť citrusů a trochy třtinového cukru. Z čerstvých lístků si můžete připravit mátový čaj, který v létě osvěží, v zimě s citronem a medem prohřeje. Čajovou směs si můžete připravit také ze sušených lístků máty. Z velké sklizně můžete vyrobit domácí mátový sirup, který přijde vhod při nachlazení.

Trpíte-li zažívacími obtížemi či atopickým ekzémem, připravte si domácí mátový olej. Potřebovat budete nejméně 100 g lístků máty peprné ještě před rozkvětem. Nasekané lístky vložte do sklenice s 500 ml kvalitního oleje, ve kterém je nechte macerovat. Za týden mátu sceďte, propasírujte, a vráťte k původnímu oleji. Za další týden olej sceďte a čistou tekutinou naplňte menší lahvičky a uložte na chladné místo. Při zažívacích potíží užívejte jednu lžičku mátového oleje denně, při ekzémech pravidelně nanášejte na kůži. Olej se také zužitkuje při nachlazení, připravte si inhalaci. Migrenikům pomáhá nanesení oleje na čelo a spánky.

Máta peprná je však velice vděčnou bylinkou i v kuchyni. Inspiraci vám nabízíme v receptech pod článkem, vyzkoušejte například mátovou zmrzlinu, hráškovou polévku s mátou, mátové noky či si ji přidejte do oblíbeného salátu.