
Sladký, křehký a šťavnatý – takový je čerstvý hrášek přímo z lusku. Skvěle ale chutná i mražený, protože si zachovává barvu, chuť i cenné živiny. V kuchyni má široké využití: hodí se do polévek, rizot, těstovin i jako příloha k masu. Ať už připravujete rychlý oběd, nebo slavnostní večeři, hrášek se postará o svěží barvu a jemně nasládlou chuť.
Hrášek je nejen chutná, ale i výživná surovina – obsahuje vitaminy (A, C), vlákninu a další prospěšné látky. Velkou výhodou je, že i mražený si zachovává nutriční hodnoty. Čerstvý hrášek patří mezi symboly léta, ale jeho sezona je poměrně krátká. Jak ho tedy nejlépe zužitkovat?
Od polévky po hlavní jídlo
Čerstvý i mražený hrášek mají široké využití. Oblíbené jsou polévky, ale přidává se i do rizot, těstovin a skvěle si rozumí také s masem.
- Klasická krémová hrášková polévka se připravuje z hrášku, smetany nebo jogurtu, cibule a koření. Mražený hrášek dodá nejen chuť a texturu, ale i krásnou barvu. A pokud krém doplníte například o uzeného lososa, můžete mít sytou večeři.
- Zapékané penne s kuřecím masem, hráškem a smetanou jsou oblíbenou klasikou, kterou milují nejen dospělí, ale i děti. Vyzkoušet můžete také oblíbené krémové těstoviny primavera. Nebo hrášek zapečte s těstovinami a tuňákem.
- Hráškové italské rizoto z trouby nebo rizoto s hráškovým pestem patří mezi tradiční pokrmy, v nichž mají tyhle drobné zelené kuličky své neodmyslitelné místo.
- Kuřecí prsa s hráškovým pyré tvoří dokonalou chuťovou harmonii. Hrášek si skvěle rozumí také s chřestem – a ve spojení s ním a kuřecím masem je naprostou delikatesou. Zkusit můžete také kuře na hořčici a medu s bramborami a hráškem, med příjemně podtrhne přirozenou sladkost hrášku.
- Pečené hovězí nebo dušený králík jsou další pokrmy, v nichž hrášek vynikne a zároveň podtrhne chutě jednotlivých mas. A co takhle pečený bůček s hráškovým pyré?
- Mořské plody a ryby tvoří s hráškem výbornou kombinaci, vyzkoušejte třeba pstruha s chilli nebo kalamáry.
TIP: Hrášek se výborně hodí také do suflé, nákypů se slaninou, do omelet a výborně osvěží i bramborovou kaši.
Tipy pro dokonalé výsledky
- Správný výběr hrášku: Čerstvý z lusků je skvělý létě, ale mimo sezonu se nebojte sáhnout po kvalitním mraženém, určitě nebudete litovat. Čerstvý hrášek velmi rychle ztrácí svou chuť, a tak se mnohdy mrazí okamžitě po utržení.
- Kombinace chutí: Čerstvý i mražený hrášek se skvěle kombinuje s masem (vepřové, telecí, kuřecí) či rybami a mořskými plody – dodá příjemnou barvu a přirozenou sladkost.
Hrášek je všestranná a oblíbená surovina, která se hodí do rychlých obědů i slavnostních večeří. Využijte jeho potenciál naplno – inspirujte se recepty, kombinujte ho s masem, rybami, těstovinami i brambory a objevte, kolik chutných variací tato drobná zelenina nabízí.
Zdroj informací: Apetit
Recepty





























