Nová registrace Zapomenuté heslo

Muffiny nejen na svačinu: Sladké i slané dobroty po celý den a celý rok

1. 10. 2025
Snadné vaječné muffiny
Immediate Media

Muffiny si u nás neuvěřitelně rychle našly své místo, a to hlavně jako malá sladká svačinka do ruky. Ve skutečnosti je ale můžete připravit i k jiným příležitostem – a navíc na mnoho (ale opravdu mnoho!) různých způsobů.

Muffiny původně vznikly jako prosté jídlo pro služebnictvo. Bochánky těsta z obyčejné mouky a droždí se pekly v kovových kroužcích na tálu kamen nebo v rozpálené pánvi a připomínaly spíš malý bochníček slaného chleba. Později se tento nápad rozšířil do Ameriky, kde kuchaři začali experimentovat a místo droždí použili kypřicí prášek nebo jedlou sodu. Díky tomu muffiny získaly dnešní podobu.

A právě tyto malé bábovičky ve tvaru houbičky se staly oblíbené i v české kuchyni. Jednak pro svou výtečnou chuť, ale i rychlou přípravu a neuvěřitelnou variabilitu. Výhodou je, že muffiny můžete připravit nasladko, ale také ve slané verzi a hodí se snad ke každé příležitosti.

Vaječné muffiny pro pomalé snídaně

Milujete pomalé vstávání a snídani do postele? Pak vajíčka v jakékoliv podobě jsou tou správnou volbou. Pro tentokrát zapomeňte na klasickou omeletu nebo volské oko a vsaďte na vaječné muffiny. Stačí jen promíchat vejce se špetkou soli, mletým pepřem a přihodit, co máte rádi nebo co objevíte v lednici – šunku, sýr, žampiony, tuňáka v konzervě, hrášek a jiné. Vše nalít do silikonových formiček nebo vymazaných důlků formy na muffiny a než uvaříte kávu, snídaně do postele je hotová.

Nádivkové muffiny jako příloha

Neotřelou přílohu k pečenému kuřeti nebo jinému masu představují nádivkové muffiny. A i přesto, že nejsou Velikonoce. Místo mladých kopřiv použijte sezónní zelené lupení – špenát, mangold, kadeřávek, lístky ředkviček. Ale také čerstvé bylinky, jako petrželku nebo libeček a zeleninové natě. To vše dodá nádivce svěží zelenou barvu a pokaždé jinou chuť.

Oběd do práce v mini verzi

Někdy v práci není čas na poklidné vysedávání u oběda a v ten moment hotové jídlo z domova přijde vhod. Připravte si v muffinové formě zmenšeniny oblíbených jídel, jako jsou italské lasagne, boloňské špagety nebo Mac & cheese. Dají se jíst studené a když je budete ohřívat v mikrovlnce, prohřejí se rychleji než běžná porce.

Sladký dezert ke kávě

Máte-li v rukávu nějaký jednoduchý a rychlý recept na muffiny, pak vás žádná nečekaná návštěva nepřekvapí. Těsto stačí jen zamíchat, nalít do košíčků a dát péct. Rychlý dezert, který rázem provoní celý byt, máte většinou za pár minut hotový a dokonce ho můžete nejrůzněji obměňovat – přidat čokoládu, skořici, ořechy, mák, citronovou kůru, ovoce nebo cukrové zdobení.

Muffiny jako rychlá večeře

Nemáte čas na velký nákup a v lednici jsou jen zbytky uzeniny, sýrů a kečup? Stavte se cestou z práce ve večerce pro listové těsto nebo rovnou hotové těsto na pizzu a připravte si mini pizzy v muffinové formě. Ručíme vám za to, že nad takovou večeří děti nebudou ohrnovat nos.

Pizza muffiny

Pizza muffiny

< 45 min
5(2x)
Přečíst recept

Pohoštění k vínu nebo pivu

Slané muffiny nikoho neurazí ani jako slané pohoštění k vínu nebo pivu. Vy s přípravou nebudete mít příliš práce a hosté jistě ocení občerstvení bez použití příboru. Rozhodně doporučujeme péct v silikonových formičkách, ze kterých lze bábovička snadno vyklopit bez použití papírových košíčků, protože ty se jednou rukou (v druhé držíte skleničku) špatně sloupávají.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Doporučujeme recept s videem

Dýňové chai muffiny s drobenkou

Sdílet kolekci receptů

Muffiny Jednoduché recepty Anglická kuchyně Americká kuchyně Do školy Jídla do krabičky

Podobné kolekce receptů

Související články

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock: Mistr hororu děsil i v kuchyni. Proč se bál vajec a jakým jídlem šokoval své hosty?

Alfred Hitchcock byl geniální režisér, který dokázal děsit miliony diváků. Mistr hororu však nebyl jen milovníkem napětí, ale i požitkářem, který si potrpěl na vybraná jídla. Jeho slabostí byl ikonický francouzský quiche Lorraine a své hosty rád šokoval neobvyklými kulinářskými experimenty. On sám měl při tom jednu nevysvětlitelnou fobii – vejce. Jak se stravoval muž, který proměnil filmovou hrůzu v umění?