Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlé podzimní muffiny ze surovin, které máte doma: voní po skořici a hotové jsou hned

22. 9. 2024
Jablečné muffiny
Shutterstock

Když večer zjistíte, že v lednici nezůstalo nic ke snídani, nevadí! Suroviny na tyhle univerzální podzimní muffiny máte nejspíš doma, při přípravě můžete improvizovat a na stole budou rychleji, než byste se vrátili z obchodu.

Tyhle muffiny jsou ideální volbou, když chcete něco rychlého a voňavého, co lze snadno přizpůsobit chuti a stavu zásob. Do obchodu nemusíte ani v případě, že nemáte papírové košíčky na muffiny, postačí vám kus pečicího papíru a náš video návod.

Jak vyrobit košíčky na muffiny z papíru na pečení:

Na muffiny budete potřebovat:
55 g másla, 140 g hladké mouky, 80 g hnědého cukru, 3 lžičky perníkového koření, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli, 1 větší vejce, 125 ml jablečné šťávy, 2 menší jablka

  1. Předehřejte troubu na 180 °C, rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr perníkové koření, prášek do pečiva a sůl, a promíchejte je metličkou.
  3. Ve druhé misce prošlehejte vejce, jablečnou šťávu a rozpuštěné máslo.
  4. Z jablek odstraňte jádřinec a nastrouhejte je nahrubo.
  5. Vlijte tekutou směs k moučné, přidejte jablka a vařečkou nebo stěrkou je promíchejte. Stačí, aby se suchá směs provlhčila a jablka v těstě rovnoměrně rozptýlila.
  6. Těsto rozdělte do košíčků na muffiny a pečte v předehřáté troubě 20-25 minut. Po vyndání z trouby nechte muffiny ještě asi 15 minut vychladnout ve formě položené na mřížce.

Z této dávky upečete 12 muffinů, které tak akorát vyplní papírové košíčky. Pokud máte rádi opravdu vysoké muffiny, nebo použijete košíčky z pečicího papíru, dávku můžete zdvojnásobit. Cukru bude stačit 140 gramů.

Nebojte se improvizace

  • Místo hladké mouky můžete použít špaldovou (nebo jejich směs).
  • Hnědý cukr dává muffinům specifickou chuť a hezkou barvu, když ho ale zrovna nemáte k dispozici, můžete použít bílý krupicový cukr.
  • Jablka nemusíte strouhat, můžete je nakrájet na menší kostičky. Místo nich můžete použít i pevnější hrušky, nebo kombinaci jablka a hrušky.
  • Místo jablečné šťávy můžete použít i pomerančovou, grepovou nebo brusinkovou šťávu.
  • Perníkové koření nahraďte skořicí a špetkou mletého hřebíčku.
  • Obohaťte těsto o hrst sušených rozinek, brusinek, nebo nasekaných ořechů.

TIP: Perníkové koření si můžete namíchat sami, chybět by neměl hřebíček, cejlonská skořice, špetka muškátového oříšku, nové koření, anýz, fenykl a špetka zázvoru.

Dáte si je hned ráno ke snídani, nebo si je necháte až na svačinu?

Sdílet článek

Rychlé pečení Sladké pečení Jablka Podzim Muffiny Skořice Podzimní Rychlé Snadné Snídaně Svačina

Související články