Nová registrace Zapomenuté heslo

Forma na muffiny už nebude zahálet: Svačinky i obědy tak akorát do ruky, po kterých se během pauzy jen zapráší

Pizza muffiny
Image Professionals

Právě teď, na začátku školního roku, vám forma na muffiny usnadní přípravy svačin i obědů do školy či práce. Vylovte ji z hlubin kuchyňské skřínky a připravte s její pomocí sympatické „jednoporcovky“ známých jídel, po kterých se během přestávky na svačinu nebo obědové pauzy jen zapráší.

Když se řekne forma na muffiny, většině lidí se vybaví sladké pečené dobroty s čokoládou, ovocem nebo drobenkou. Jenže v téhle kuchyňské pomůcce toho můžete upéct mnohem víc – od rychlých snacků až po hlavní jídlo.

 

Vajíčka jinak: malá omeleta do ruky

Asi nejznámější variantou jsou vaječné muffiny. Jde v podstatě o malé omelety pečené v troubě. Do každého důlku můžete naskládat kousky zeleniny, šunku, sýr, tuňáka, olivy, sušená rajčata nebo třeba bylinky a zalít rozšlehanými vejci. Po pár minutách v troubě máte malé bílkovinné bomby, které vydrží v lednici i dva dny a snadno se vejdou do krabičky. Ideální jsou nejen na svačinu, ale také na rychlou snídani, kterou si můžete nachystat už večer.

 

Nádivka nejen o Velikonocích

Podobně oblíbená je i velikonoční nádivka ve zmenšené verzi. Ve formě na muffiny se krásně propeče, drží tvar a každý dostane svou porci se křupavou kůrkou. Mladé kopřivy uvedené v receptu nahraďte špenátem nebo mangoldem, přidejte také nasekanou petrželku či pažitku. Jestli máte doma starší rohlíky a pár vajec, ihned se pusťte do pečení.

 

Miniaturní podoba velkých klasik

Děti i dospělí milují známá těstovinová jídla v mini podobě. Zapečené špagety proměněné v malá hnízda se dají jíst i bez příboru. Stačí těstoviny zamíchat s omáčkou, sýrem, vložit do formy na muffiny a krátce zapéct.

Podobně fungují i lasagne. Listy těstovin se jednoduše poskládají do jednotlivých důlků, proloží omáčkou a sýrem a během chvíle máte svou vlastní porci oblíbeného italského jídla a bez složitého krájení.

 

Mini pizzy z plechu

Na dětskou svačinu jsou ideální také mini pizzy – kousek těsta, rajčatová omáčka, sýr a podle chuti šunka nebo zelenina. Při pečení se krásně nafouknou a jejich velikost je přesně „do ruky a svačinového boxu“. Těsto už můžete koupit hotové nebo místo něj použít listové. V takovém případě na podobném principu vytvoříte roztomilou zmenšeninu slaného koláče, do kterého zužitkujete i nedojedené uzeniny, sýry a zeleninu z lednice.

quiche

Slaný koláč - lotrinská quiche

> 120 min
4.4(137x)
Přečíst recept

 

Další kreativní experimenty

V muffinové formě můžete upéct třeba malé masové sekané, které se skvěle hodí do sendviče. Hodně oblíbené jsou i bramborové košíčky – nastrouhané brambory se smíchají se sýrem, namačkají do formy a krátce zapečou. Doplnit je můžete zeleninou nebo slaninou a rázem máte sytou přílohu, která na talíři vypadá mnohem zajímavěji než klasická kaše.

Bramborové košíčky s vejcem

< 30 min
4.2(6x)
Přečíst recept

 

Praktická stránka věci

To hlavní kouzlo muffinových forem je ale v tom, že hned po upečení máte k dispozici hotové porce. Nemusíte nic krájet a ani se bát, že se to či ono během servírování rozpadne. Navíc každý má svůj vlastní (a stejně velký!) kousek, který si jednoduše uloží do svačinového boxu, vezme na talíř nebo rovnou do ruky. Tento způsob přípravy ocení nejen rodič, pro které jsou dětské svačiny nekonečné téma, ale také lidé, kteří žijí sami a nechtějí vařit velké pekáče jídla.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Doporučujeme článek s videem

Velikonoční nádivkové muffiny jsou skvělým pohoštěním pro koledníky, na kterém si pochutnají a nezamažou si ruce

Sdílet kolekci receptů

Slané pečení Svačina Jak na to Do školy Muffiny

Podobné kolekce receptů

Související články

shutterstock_2237432063.jpg

Pečicí papír: Nepřilnavý kuchyňský pomocník, který šetří čas, tuk i nádobí. Jak ho správně používat, aby vynikly jeho přednosti?

Pečicí papír patří k nejběžnějším, ale přesto nejpodceňovanějším kuchyňským pomocníkům. Díky své teplotní odolnosti, nepřilnavému povrchu a jednoduchému použití usnadní nejen pečení moučníků, ale i přípravu slaných pokrmů – od brambor a jiné zeleniny přes maso až po ryby. Víte ale, jak s ním správně pracovat? A kolikrát ho lze použít? Stačí znát pár praktických triků.