Nová registrace Zapomenuté heslo

Letní omáčky a klasická jídla ze zahrádky: fazolky na smetaně, lečo, koprovka a další recepty

Vařené hovězí s koprovou omáčkou
Apetit

Co v létě vařit, ale přitom netrávit dlouhé hodiny u plotny? Maso v mrkvi, plněné papriky, květákový mozeček nebo lečo jsou jednoduchá hlavní jídla ze sezonních surovin a hotová za pár minut. K většině stačí jen ukrojit krajíc chleba, čímž přípravu oběda nebo večeře zkrátíte na nezbytné minimum.

V létě, kdy jsou zahrady a trhy plné čerstvé zeleniny, není třeba vymýšlet složitosti. K některým jídlům se člověk vrací znovu a znovu pro jejich jednoduchost, chuť a ten známý pocit domova. Ať už je to koprovka, lečo, nebo fazolky na smetaně. Fungují perfektně jako hlavní chod, jsou nenáročná na přípravu a dají se bez problémů vařit i v horkých dnech.

Fazolky na smetaně

Mladé, křehké lusky nepotřebují složitou úpravu, stačí je jen krátce povařit, aby zůstaly svěží a lehce křupavé. Smetanová omáčka ze světlé jíšky, která se zalije mlékem nebo smetanou, případně kombinací obojího, je dochucená solí, pepřem, cukrem a octem. Výsledná omáčka je jemně nakyslá, smetanová a lehce nasládlá, přesně jak si ji pamatujete z dětství.

Fazolky na smetaně s vejci

Fazolky na smetaně s vejci

< 50 min
4.7(12x)
Přečíst recept

Plněné papriky

Plněné papriky se připravují z tenkostěnných paprik, nejčastěji světle zelených. Náplň tvoří mleté maso (většinou míchané), rýže, sůl, pepř a případně další koření a suroviny. Plněné papriky se často dusí v rajské omáčce, ale výborné jsou i pečené jen tak s cibulkou a šťávou. Hodí se k nim rýže, houskové knedlíky nebo pečivo.

Maso v mrkvi

Jemné a lehce nasládlé jídlo je oblíbené také u dětí. Maso v mrkvi bývá nejčastěji vepřové (plec nebo kýta), někdo dává i kuřecí či krůtí. Právě drůbeží maso oproti jiným vyžaduje kratší tepelnou úpravu, proto je na letní vaření ideální. Hustou omáčku plnou masa s kousky mladé mrkve servírujte s bramborami nebo chlebem.

Vepřové v mrkvi

Vepřové v mrkvi

< 90 min
3.6(68x)
Přečíst recept

Koprová omáčka

Snad žádná omáčka nerozděluje Čechy tolik jako koprová omáčka. Milovaná i nenáviděná, přitom právě v létě, kdy je čerstvý kopr na dosah ruky, ukazuje, co v ní doopravdy je. Základem je zlatavá jíška, dobrý vývar, smetana a hlavně opravdu čerstvý kopr. Pak už jen stačí přidat vejce natvrdo nebo kousek masa, jako přílohu knedlíky či vařené brambory – a je hotovo.

Špenát s vejcem

Když je potřeba rychlý oběd nebo večeře, špenát s vejcem nezklame. Čerstvý listový špenát se jen krátce podusí na cibulovém základu s česnekem, dochutí solí, pepřem a třeba ještě zjemní smetanou. Volské oko, pár nových brambor k tomu a jídlo je na stole během půl hodiny. Recept funguje i s mraženým špenátem, hlavní je ho nepřevařit a dobře dochutit.

Houbová omáčka

Když zaprší, je šance, že porostou houby, a tím pádem je reálnější i vidina houbové omáčky. Dá se udělat z čerstvých hříbků, ale i z hlívy nebo žampionů. Stačí cibulka, máslo, trocha česneku, hladká mouka a smetana. Pokrm stačí okořenit pepřem, solí, případně dochutit trochou kmínu nebo tymiánu. Nejlepší je s houskovým knedlíkem nebo vařeným bramborem.

Květákový mozeček

Květákový mozeček je rychlé jídlo, které si vystačí s pár surovinami. Uvařený květák se naseká nadrobno nebo rozmačká, osmaží na cibulce, okoření a zahustí vejcem. Nejlepší je s brambory vařenými ve slupce nebo s krajícem chleba.

Lečo

K létu patří stejně jako rajčata a papriky, protože právě z nich se lečo vaří. Základ tvoří cibule, na ní se nechá zesklovatět paprika, pak přijdou rajčata, trocha soli, pepř, někdy i špetka pálivé papriky. Někdo přidává vajíčka, jiný uzeninu, ale úplně stačí i čistě zeleninová verze. Důležité je nepřevařit papriky a rajčata nechat jen lehce rozpadnout, aby si jídlo udrželo chuť a barvu.

Léto není jen o grilování. Právě tato jednoduchá jídla založená na tradiční české kuchyni pomohou zpracovat první úrodu, ale přitom nakrmit celou rodinu. A to za minimum času. S výčtem pochopitelně nekončíme. Níže se podívejte na další letní recepty, které zvládnete raz dva.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Jednoduché recepty Rychlé recepty Česká kuchyně Rodinný oběd

Podobné kolekce receptů