Milují je kuchaři a milují je i strávníci. Mnoho z nich patří mezi tzv. comfort food a mezi jídla, která vyvolávají vzpomínky. Ano, jedná se zapečená jídla typu šunkofleky, francouzské brambory nebo lasagne. Jak se vyznáte v jejich přípravě a co víte o zapečených dobrotách, které lze ochutnat po Evropě?
Zapečená jídla patří k nejvděčnějším pokrmům vůbec, a i když vznikly spíše z praktických důvodů, k mnoha z nich se pojí hřejivé vzpomínky a umí i v dospělosti vyvolat pocit, že „tady je doma“. Proč je tak milujeme?
- Stačí jeden pekáček a přitom zasytíte celou rodinu, využijete zbytky nebo levné suroviny a výsledkem je jídlo voňavé, syté a hřejivé (kdo by nemiloval rozteklý sýr, že?).
- V minulosti hospodyně využívaly to, co mělo právě sezonu a co měly k dispozici, zapékaly brambory, zelí, těstoviny, luštěniny či maso z domácích chovů. Zapečená jídla často vznikala v pecích, kde se využívalo zbytkové teplo po pečení chleba.
- Jejich obrovská výhoda je, že většinu práce za vás odvede trouba. Suroviny se krásně propojí a „třešničkou na dortu“ je dokonale křupavá kůrčička.
- Každý národ má svoji zapečenou laskominu, která se skrývá pod pojmy „gratin“, „nákyp“ nebo „zapečené“: od francouzských gratinovaných brambor, přes řeckou musaku a italské lasagne, po české šunkofleky nebo rýžový nákyp.
Jedná se sice o jídla na přípravu poměrně jednoduchá, chce to ale kvalitní základ a dobré suroviny. Nešetřete na cibuli, česneku a koření. Dejte pokrmu čas, aby se mohly všechny chutě propojit, aby vnitřek byl měkký a vláčný a povrch krásně křupavý.
A pokud byste rádi zkusili zapečené novinky, najdete je v našem kvízu.