Potraviny k nezaplacení nejsou jen o chuti – jsou o lidech, příbězích a místech, odkud pocházejí. Nesou v sobě kvalitní suroviny, poctivost práce a péči, kterou do nich jejich výrobci vkládají každý den.
Sady svatého Prokopa, pojmenované po patronu zemědělců, se nachází v obci Temelín v jižních Čechách. Rodinná biofarma úspěšně navazuje na prvorepublikovou tradici ovocnářství v tomto kraji a hospodaří na několika hektarech sadů v režimu ekologického hospodářství. Výjimečnost farmy spočívá nejen v uzavřeném cyklu produkce – od pěstování ovoce a jeho ruční sklizně až po šetrné zpracování přímo na místě – ale zásadní roli v tomto podnikání hraje i sociální aspekt.
Příběh této mimořádné společnosti začal v době, kdy zkrachovalo místní zemědělské družstvo. Jiří Netík společně se svou rodinou tenkrát koupil místní ovocnárnu. Psal se rok 2006. V roce 2011 byla zahájena revitalizace ovocného sadu, kde proběhla i výsadba nových odrůd ovocných stromů. O dva roky později došlo k otevření prvního prodejního stánku. V následujících letech na tuto činnost navázala zpracovna s vlastní výrobou, farmářský obchůdek i e-shop a podnikání se začalo rychle rozvíjet. V roce 2023 již měla farma v nabídce přes 250 produktů a v roce 2025 s jedním z nich – konkrétně s BIO jablečným moštem – dokonce získala prestižní ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje. Za tímto kvalitním výrobkem stojí velké úsilí – konkrétně mimo jiné neuvěřitelných 200 tun ručního sběru ovoce.

„Největší motivací přihlásit se do soutěže o titul Regionální potravina byly reakce našich zákazníků z našeho okolí. Často nám říkali, že jsou naše výrobky opravdu výjimečné, a tak jsme se chtěli ujistit, zda je to opravdu pravda i v očích odborné veřejnosti. Přihlášení do soutěže pro nás byla příležitost a zvídavost ověřit si kvalitu naší práce a získat objektivní zpětnou vazbu,“ říká k účasti v soutěži Jarmila Bartíková, která se v sadech stará o výrobu a prodej.
Stavební kameny podnikání? Příležitosti pro lidi s handicapem a důraz na ekologii
Sady svatého Prokopa jsou organizací, která zohledňuje environmentální aspekty výroby prostřednictvím biologicky šetrného hospodaření bez využívání chemických prostředků a průmyslových hnojiv. Dále klade důraz na šetrné zpracování a lokální spotřebu. Podnik rovněž usiluje o minimalizaci využívaných obalových materiálů, přičemž preferuje obaly z recyklovaných zdrojů.
„Klíčová přidaná hodnota našich výrobků spočívá v důrazu na ekologii, sociálním myšlení a pokoře k přírodě. Chceme, aby naše práce měla smysl nejen pro zákazníky, ale i pro prostředí, ve kterém žijeme, pracujeme a tvoříme,“ říká Jaroslav Jakubec, který má na starosti péči o ovocný sad a stromy v něm.
Společnost, která svou činností naplňuje principy sociálního podnikání, zaměstnává osoby se zdravotním znevýhodněním. Nabízí jim stabilní pracovní uplatnění, individuální podporu a přizpůsobené pracovní podmínky. Tím přispívá k jejich začlenění do běžného života a posilování jejich sociálních a pracovních kompetencí.
„Jsme výjimeční hlavně v tom, že nám nejde pouze o výrobu a prodej. Ano, myslíme ekologicky a pečujeme o krajinu, ve které náš ovocný sad leží. Ta je plná přirozeného života a chceme, aby taková zůstala i pro budoucí generace. Nejdůležitější ale pro nás je, že díky naší práci pomáháme a dáváme příležitost lidem s handicapem,“ doplňuje svého kolegu Jarmila Bartíková.
Za zmínku stojí jistě i fakt, že Sady svatého Prokopa jsou velkým podporovatelem Domova sv. Anežky a pravidelně se účastní všech akcí, které tato organizace, jejímž cílem je pomáhat lidem s postižením prožít co nejsamostatnější život, pořádá.

Kvalitní potraviny pro školky, školy, domovy důchodců i zákazníky
Místní výrobky lze zakoupit ve farmářském obchůdku přímo v Sadech sv. Prokopa, kde je paleta nabízených výrobků nejširší. Další možností je e-shop, kde lze objednat nejoblíbenější výrobky. Příležitost se občas naskytne i na farmářských trzích a výstavách.
Nabídka je vskutku různorodá – od BIO moštů přes výrobky z BIO jahod až po farmářská vajíčka či kvašené dobroty. Vyrábí se zde i přesnídávky s názvem Cvalda. Právě Cvaldu milují nejen děti, ale skvělé ohlasy má například od diabetiků a obecně od lidí, kteří vyhledávají potraviny, které nejsou doslazovány cukrem, ale mají svou přirozenou sladkost z ovoce a zeleniny.
„Na co jsme ale opravdu hrdí, je to, že výrobky z naší produkce zásobujeme školky, školy a domovy důchodců. Například naše loupané brambory z ekologické výroby jsou ve školních jídelnách opravdu oblíbené a žádané zboží,“ říká Jarmila Bartíková.
Neustálý vývoj a velké plány do budoucna
V místní ovocnárně to často vypadá jako v laboratoři. Vaří se zde, ochutnává se a zkouší se nové kombinace chutí. Vždy když nějaký nový výrobek chutná všem ve výrobně, všichni cítí, že jdou správnou cestou.
„V sadu a ve výrobě máme velké sny a spoustu plánů, jak náš sad dál rozvíjet. Čas nás občas brzdí, ale krok za krokem děláme vše proto, aby se naše vize staly skutečností. Například letos chceme na podzim zrealizovat rašelinové políčko pro kanadské borůvky a na jaře vylepšit závlahový systém pro pěstování zeleniny,“ popisují závěrem nadšeně Jarmila Bartíková a Jaroslav Jakubec. Nezbývá než této krásné a šetrné formě podnikání s nádechem sociálního cítění popřát mnoho štěstí a úspěchu do budoucna.

Objevte víc než jen chuť
Za každým z výrobků s označením Regionální potravina stojí lidé, kteří dělají svou práci srdcem. A právě takové produkty soutěž Regionální potravina oceňuje. Letošní čísla mluví za vše: o titul se ucházelo rekordních 496 výrobců s 1911 produkty – nejvíc za celou šestnáctiletou historii. Ocenění nakonec získalo 114 výrobků v devíti kategoriích. Jsou to nejčastěji mikro a malé podniky, rodinné firmy, které propojují kvalitu, péči a vztah k místu a krajině.
Na webu regionalnipotravina.gov.cz najdete přehled oceněných produktů, jejich příběhy a inspiraci, jak si dopřát skutečné potraviny s přidanou hodnotou. Protože dobré jídlo začíná u dobrého přístupu, a ten je opravdu k nezaplacení.