Nová registrace Zapomenuté heslo

„Svíčkovou musím ještě vypilovat,“ říká Adam Rundus. Kde bude svatba, čím se chlubí a jaký je rozdíl mezi muži a ženami v kuchyni?

11. 12. 2025

Je vždy radost potkat se s člověkem, který je nadšenec a vášnivec. Ve světě gastronomie je to mimo jiné foodbloger Adam Rundus. Vášnivě rád jí, miluje trávit čas v kuchyni a o jídle si i dokáže i hodiny povídat. Je to foodie se vším všudy. Na zimním Apetit pikniku připravoval krevety na toastu, povídal o svatbě na Kostarice a nám odpověděl na pár otázek. 

Už dávno není „mladší bratr Kamu“, Adam Rundus se nejprve zúčastnil soutěže MasterChef, vydal kuchařku, založil skvělý Youtube kanál a během pár let se vyšvihl mezi uznávanou gastro špičku. Když pochválí nový podnik, hrnou se tam nadšení zákazníci. Když upozorní na gastro nešvar, strhne se kolem toho velká diskuse – jako když nedávno řekl, že „český kebaby jsou prů*er všech prů*erů, podle mě tak 98 % používá umělé pěnové polotovary“.

Nejsympatičtější na něm ovšem je, že jídlo a vaření jsou v jeho podání hra a zábava. Zároveň ale bere vážně kvalitu surovin, zajímá se o udržitelnost apod. 

Adame, stane se, že bys některý den vůbec nevařil?

Ne? Podle mě vařím každý den. Já bez toho nemůžu být.

Máš nějaký svůj signature dish? Takové to jídlo, které máš „vymazlené“ a jsi na něj náležitě hrdý?

To budou asi rameny nebo jakékoliv polévky. Tantamen ramen je takový můj oblíbenec, se kterým si věřím – ten  bych udělal lepší než kdokoliv jiný.

(Poznámka: A když jej nepřipravuje doma, doporučuje Adam podnik Takumi Quadrio Prague.)

Existuje naopak nějaké jídlo, které si ještě nedotáhl do dokonalosti, kterou od sebe očekáváš?

Svíčková. Teď jsem ji dělal pro babičku, ale něco mi tam prostě ještě chybělo. Ale nevzdávám to, jednou bude perfektní.

Vaříš jinak ty a jinak tvoje Dorotka? Jsou muži a ženy jiní v kuchyni?

Dorotka moc nevaří, u nás vařím převážně já. Když Dorotka vaří, jsou to takové ty hezké fresh věci, já většinou dělám komplexnější jídla, u kterých je příprava a čas v kuchyni delší.

Na začátku příštího roku vás čeká svatba. Jak bude vypadat svatební menu?

O svatební menu se postará moje ségra Kamu, „ano“ si totiž řekneme na Kostarice, kde ona část roku žije. Mám jasnou představu o tom, jakou formou se bude jídlo podávat: z kuchyně se budou neustále posílat jídla ven, bude se chodit mezi lidmi a servírovat. A měla by to být jídla, která já j Dorotka milujeme.

(Poznámka: Adam je sice velký milovník jídla, ale kuchyně, ze které si zrovna nesedá na zadek, je italská. A o promyšlenosti veselky svědčí i fakt, že již nyní sleduje příliv a odliv, protože se svatba bude konat na pláži.)

Sdílet článek

Adam rundus Apetit piknik

Související články