Nová registrace Zapomenuté heslo

46 receptů na pizzu všech druhů, barev i tvarů

pizza s rukolou a mozzarellou
Saundarya Srinivasan/ Unsplash

Italskou národní pochoutku –⁠ pizzu není potřeba dlouze představovat. Určitě znáte její klasickou, kulatou podobu potřenou sugem a posypanou sýrem. Naše recepty se však na tvar, provedení ani škálu ingrediencí nijak neomezují. Ve výběru pod článkem najdete třeba havajské pizzové rolky nebo pizzu z pánve!

Pizza je fenomén. Ač se nejedná o úplně dietní a nutričně vyváženou stravu, může být pro její milovníky těžké si ji čas od času nedopřát. Křupavé a zároveň nadýchané těsto, sladkokyselá chuť rajčat a rozpuštěný táhnoucí se sýr z ní totiž činí velmi přitažlivé jídlo.

Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu

První kulatá pizza

Kulatá pizza, jak ji známe dnes, pochází s velkou pravděpodobností z italského města Neapol. Neapolská pizza má dokonce vlastní regionální ochrannou známku. Poznáte ji podle charakteristického širokého okraje s typickými tmavě vypečenými skvrnami.

  • Tyto skvrny vznikají při pečení ve speciální peci na dřevo nebo dřevěné uhlí díky velmi vysokým teplotám.
  • Pizza Napoletana, někdy také označovaná jako pizza Roma, je pak i název pro konkrétní druh pizzy výhradně s těmito ingrediencemi: rajčata odrůdy San Marzano, Mozzarella di Bufala Campana, ančovičky a kapary.

Pizza pro královnu

V Neapoli vznikla i ikonická pizza Margherita, která byla na počest královny Markéty Savojské vyvedena v barvách italské vlajky. Zajistil to rajčatový základ, sýr mozzarella a lístky čerstvé bazalky.

  • Dnes už se jedná o tak známý druh pizzy, že ji má na prvním místě na menu snad každá pizzerie na světě.

Jinak se však v Itálii i mimo ni setkáte s různými tvary, ingrediencemi i druhy těsta na pizzu. Znáte třeba sfinciuni, plněnou pizzu ze Sicílie?

Základní pizza Margherita

Základní pizza Margherita

< 20 min
4.2(26x)
Přečíst recept

Připravte si pizzu doma

Na přípravu pizzového těsta potřebujete jen několik základních ingrediencí: mouku, droždí, olivový olej, sůl a vodu. Všechny suroviny stačí společně propracovat v pružné těsto a uložit na chvíli do lednice.

Pro pečení pizzy existují speciální trouby i venkovní pece, ale určitě se obejdete i bez nich. Stačí, když vaši domácí troubu rozpálíte na tu nejvyšší možnou teplotu.

  • Ekonomickým řešením pro domácí přípravu opravdu křupavé pizzy s odfouknutým okrajem je pak i tzv. pizza kámen. Kamenná deska, která se vloží do trouby a teprve na ní se pizza peče. Tento zlepšovák stojí za vyzkoušení.

Sugo Pommodoro a ostatní ingredience

Na pizzu rozhodně patří rajčata, ne však ta čerstvá. Plátky syrových rajčat by pizzu jen zbytečně rozmáčely a ani chuťově by ji nikam neposunuly. Pokud tedy přidávat čerstvá rajčata na pizzu, tak jen jako ozdobu, nikoliv jako základ.

  • Ten by mělo tvořit tzv. sugo, rajčatová omáčka, vyrobená z rajčatového pyré tzv. passaty.
  • Na rajčatový základ se pak nejlépe hodí rajčata jak jinak než italské odrůdy San Marzano, vy však klidně použijte vlastní vyzrálá rajčata ze zahrádky.

Co se týče ostatních ingrediencí, můžete na pizzu použít cokoliv, co máte rádi. Držte se však jednoduchého pravidla, že méně je více. Nejlépe si pizzu vychutnáte jen s pár surovinami.

  • Můžou to být prvotřídní šunky a salámy, čerstvé houby, nakládané artyčoky či olivy.
  • Vše už jen doplníte chuťově korespondujícím sýrem od smetanově jemné mozzarelly po výrazný sýr z kozího mléka. Buon appetito!

Zdroj: Apetit

Recepty

bramborova pizza
Křehká pizza s bramborami a plísňovým sýrem
< 60 min
pizza
Pizza s pestem a prosciuttem
> 60 min
Florentinská pizza
< 60 min
minipizza
Minipizza
< 10 min
Ostrá pizza s uzeninou a chilli
< 30 min
Pizza s fetou a karamelizovanou cibulí
< 60 min
Nepečená pizza s kozím sýrem
Nepečená pizza s kozím sýrem
< 10 min
pizza s bramborami
Pizza s bramborami
< 60 min
Blesková pizza s tuňákem
Blesková pizza s tuňákem
< 60 min
Pizzy po řecku
Pizzy po řecku
< 10 min
Havajské pizzové rolky
Havajské pizzové rolky
> 60 min
pizza
Pizzy s červenou paprikou a parmazánem
< 30 min
Pixabay
Kuřecí minipizzy
< 60 min
Minipizzy
< 60 min
Kořeněné pizzy s kozím sýrem
Kořeněné pizzy s kozím sýrem
< 60 min
Bleskové grilované pizzy s čerstvým sýrem
Bleskové grilované pizzy s čerstvým sýrem
< 60 min
Jednoporcové pizzy s kadeřávkem a vejci
Jednoporcové pizzy s kadeřávkem a vejci
< 20 min
Excellentní mini pizzy
Excellentní mini pizzy
< 30 min
Základní těsto na pizzu
Základní těsto na pizzu
> 60 min
Těsto na pizzu
Těsto na pizzu
> 60 min
Pizza koláč
Pizza koláč
< 45 min
Pizza bagety
< 10 min
Pizza funghi
< 10 min
Pizza kapsy
< 60 min
Calzone
Pizza kapsy se salámem a olivami
> 60 min
Nejlepší pizza Margherita
Nejlepší pizza Margherita
> 60 min
Pizza Margherita
< 60 min
Pizza marinara
< 60 min
Základní pizza Margherita
Základní pizza Margherita
< 20 min
Pizza melanzane
Pizza melanzane
> 60 min
Pizza pronto
< 10 min
Lilková pizza po sicilsku
Lilková pizza po sicilsku
< 60 min
Pizza rohlíčky
< 60 min
Bílá pizza s lanýžovým olejem
> 60 min
Pizza s cherry rajčátky & slaninou
Pizza s cherry rajčátky & slaninou
> 60 min
Pizza s klobáskou a rajčaty
Pizza s klobáskou a rajčaty
< 60 min
Pizza těsto
Pizza těsto
> 60 min
Pizza větrníky
Pizza větrníky
< 30 min
Pizza z pita chleba
Pizza z pita chleba
< 20 min
Sfinciuni - plněná pizza ze Sicílie
Sfinciuni - plněná pizza ze Sicílie
> 60 min
Pizza z brambor
Snadná pizza z brambor
< 30 min
Zeleninová pizza z pita chleba
Zeleninová pizza z pita chleba
< 60 min
Pizza z grilu se špenátem
Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem
> 60 min
Pizza ze špagetové dýně
Pizza ze špagetové dýně
> 60 min
Pizza z pánve podle Jamieho Olivera
< 30 min
Pizza z polenty
Pizza z polenty
< 10 min

Sdílet kolekci receptů

Italská kuchyně Pizza Itálie Rychlé pečení Slané pečení Světová klasika Party a oslavy

Podobné kolekce receptů

Související články

Jíst, meditovat, milovat a neopustit Lago di Garda: kilová zmrzlina, citrony všude a ano, i dnes carbonara

Řeknu vám pravdu o Lago di Garda: můžete šunku a sýry nakoupit v krámku v nejzapadlejší vesnici, dát si pizzu v podezřelém stánku u jezera nebo zmrzlinu v kterékoli gelaterii – a vždycky si pochutnáte. Zkoušela jsem to týden a nikdy jsem Italy nenachytala! Pro ně je zkrátka dobré jídlo z kvalitních surovin základ a to, co je v Itálii samozřejmost, u nás je pořád ještě v kategorii lahůdek... Co neminout, chystáte-li se k největšímu italskému jezeru, ať už jdete po dobrotách nebo historii?