Nová registrace Zapomenuté heslo

30 oblíbených letních dipů a omáček

29. 8. 2025
Mexické salsy s tortillovými chipsy
Frankie Lopez, Unsplash

Ať už chystáte svěží chuťovku na party nebo chcete jen předkrm, který se rychle promění v plnohodnotné jídlo, máme pro vás 30 snadných dipů, které rozproudí letní grilování.

Oblíbené letní dipy připravíte z několika málo ingrediencí, které máte pravděpodobně ve své spíži nebo na zahrádce. Většina z receptů se dokonce obejde i bez vaření a jejich příprava zabere sotva 15 minut.

Společným jmenovatelem studených letních omáček je lehkost a kvalita použitých surovin. Nechcete nic těžkého, co vám bude dlouho ležet v žaludku a odrovná vás na celé odpoledne. Ať už je jejich základem olivový olej, jogurt nebo majonéza, pár základních přísad ve správném poměru je tím nejlepším receptem na svěží letní dip.

Na výběr máte různé konzistence, od krémových variant, jako jsou ochucené majonézy nebo jemné luštěninové pomazánky typu hummus, po svěží bleskově připravené salsy z letní zeleniny a bylinek, které víc než omáčku připomínají malý salátek.

S čím dipovat

Dipy se samozřejmě neobejdou bez něčeho k namáčení. Jednotlivé složky by se neměly navzájem přebíjet, vhodná jsou tedy jídla, která nejsou příliš ochucená – jednoduchý steak z grilu, čerstvá nebo grilovaná zelenina, křupavá bageta...

Pár nápadů, s čím dipy chutnají nejlépe:

  • čerstvé pečivo (bageta, pita chléb)
  • tortillové chipsy
  • krekry a slané tyčinky
  • preclíky či bramborové chipsy
  • zelenina nakrájená na tenké špalíčky
  • a samozřejmě cokoliv z grilu

Mějte je vždy po ruce

Všechny nápady na letní dipy využijete také tehdy, když vás pozvou na grilování nebo letní oslavu a chcete přinést nějakou dobrotu, ale nemáte čas cokoliv připravovat.

  • Většinu z našich dipů snadno připravíte předem a uložíte do chladničky (nebo v případě zavařenin do spíže), dokud je nebudete potřebovat. V chladničce vydrží nejméně 3 dny.
  • Jedinou výjimkou je avokádové guacamole, které – přestože obsahuje citrusovou šťávu – rychle hnědne a přestává vypadat lákavě. Doporučujeme ho připravovat čerstvé, krátce před podáváním.
  • Chuť ostatních dipů se naopak včasnou přípravou vylepší – přísady získají čas na to, aby se všechny chutě prolnuly.

Jak dipy ještě využít?

Zůstaly vám po akci nějaké zbytky studených omáček? To je skvělá zpráva, díky nim se z vás teď stane nejrychlejší kuchař na světě!

  • Guacamole či hummus využijete jako náplň do tortill.
  • Ochucenou majonézu přidejte do těstovinového salátu nebo ji využijte na salát coleslaw.
  • Krémové dipy z fety či zakysané smetany můžete použít jako náplň listových šátečků, do grilovaných paprik, rajčat či žampionů nebo je využít jako pomazánku.
  • Krémové dipy se hodí také k plnění vepřových kotlet či kuřecího řízku – v mase prořízněte kapsu, naplňte dipem, spíchněte párátkem a opečte na pánvi či grilu.
  • A do třetice krémové dipy: představují jednoduchou variantu letní omáčky bez vaření k těstovinám.

Zdroj: southernliving.com, parade.com, Zdeněk Pohlreich – Grilování

Recepty

Doporučujeme článek s videem

Domácí majonézu uděláte nejrychleji ponorným mixérem, důležité jsou správná technika a pořadí surovin

Sdílet kolekci receptů

Studené omáčky Majonéza

Podobné kolekce receptů