
Říjen je v plném proudu a kuchyně voní dýňovými polévkami, dušeným masem i čerstvě upečenými štrúdly. Hvězdy vám tentokrát namíchaly jedinečné kulinářské zážitky – od pikantního dobrodružství až po poctivou domácí klasiku, kterou nepohrdne ani zkušená hospodyňka. Podívejte se, jaké menu čeká vaše znamení tento týden!
Podzimní horoskop chutí vás zavede ke stolům plným vůní, barev a rozmanitých receptů. Každé znamení má svůj kulinární příběh – někdo bude vyhledávat domácí klasiku, jiný touží po exotickém koření nebo gurmánském zážitku v restauraci. Nechte se inspirovat tím, co vám hvězdy naservírují tentokrát.
Beran (21. března – 20. dubna)
Berani vtrhnou do týdne jako do kuchyně plné čerstvě upečeného chleba – energicky a bez okolků. Podzimní suroviny jim dávají prostor k rychlým, ale výrazným receptům. Dýňový krém s chilli a zázvorem bude přesně podle jejich gusta, stejně jako grilovaný hermelín s brusinkami.
Práce: Do projektů se pustíte se stejným zápalem, s jakým zaděláváte těsto na domácí rohlíky. Pozor ale, ať to nepřepálíte – hvězdy radí tempo trochu zvolnit. Raději si dopřejte pohodový oběd s poctivou francouzskou cibulačkou a pořádným kusem libového masa – ideální budou hovězí líčka s bramborovou kaší. A nezapomeňte se odměnit, zkuste třeba kousek medovníku.
Rodina a přátelé: Vezměte své blízké na farmářský trh, kupte dýni a připravte spolu dýňové muffiny s kardamomem. Společné pečení posílí vztahy.
Volný čas: Čeká vás houbařský úlovek – nezapomeňte na houbové rizoto či poctivou bramboračku s houbami, která na podzim nikdy nezklame.
Býk (21. dubna – 21. května)
Býci si potrpí na poctivost a stabilitu – a to i v jídle. Tento týden jim hvězdy nadělí chuť na českou klasiku. Vyzkoušejte hovězí vývar s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky – sázka na jistotu, která zahřeje srdce i žaludek.
Práce: Stabilní rytmus vám bude vyhovovat, stejně jako pomalu pečené maso. Žádný spěch, ale zato jistý výsledek. Dokonale si pochutnáte na kulajdě, která vám připomene dětství, ale i na pečené vepřové panence s broskvovou salsou. Jako sladká tečka vám přijde k duhu kus poctivé bábovky.
Rodina a přátelé: Naservírujte jim štrúdl s ořechy a hruškami – sladká odměna, která potěší malé i velké. Pokud máte děti, zapojte je do přípravy, všichni si to velmi užijete.
Volný čas: Vyrazte na vinobraní, ochutnejte dobré bílé víno a dopřejte si sýrový talíř s čerstvým chlebem.
Blíženci (22. května – 21. června)
Blíženci milují pestrost – na talíři i v životě. Tento týden by měli zkusit tapas večer: pečené papriky, španělská tortilla, hummus s pečenou dýní. Hvězdy jim přejí ochutnávat, experimentovat a sdílet.
Práce: Budete přeskakovat mezi úkoly jako mezi chody degustačního menu. Pokud si uděláte plán, stihnete vše. Dopřejte si spíše lehčí pokrmy, ale nezapomínejte na vše, co tělo potřebuje. Zkuste třeba salát s červenou řepou, jablkem a smaženým kozím sýrem. Dopřejte si i poctivou francouzskou klasiku – lotrinský quiche. Jako dezert zvolte čokoládovou pěnu.
Rodina a přátelé: Zorganizujte „houbový týden“ – smaženice, kulajda a žampiony plněné nivou. O zábavu bude postaráno.
Volný čas: Zkuste kurz vaření a rozšiřte své obzory – naučte se třeba thajskou polévku tom kha kai. Nové chutě vás inspirují.
Rak (22. června – 22. července)
Raci hledají útulno a teplo, zázemí, kde se budou cítit dobře – a podzimní kuchyně jim to umí dopřát vrchovatě. Tento týden si zamilují voňavý švestkový koláč s mákem a skořicí. Vůně domova je přesně to, co potřebují.
Práce: Budete pečliví jako při přípravě domácího vývaru – pomalu a poctivě. Kolegové to ocení. Dopřejte si pokrmy, u nichž můžete na chvíli vypnout a skutečně si je vychutnat. Zahřejte se poctivou česnečkou. Nebojte se jednou zhřešit, vepřo-knedlo-zelo k tomu přímo svádí. Místo dezertu si objednejte dýňové latté.
Rodina a přátelé: Připravte pro ně pečenou dýni s medem a fetou. Jednoduché, ale efektní jídlo pro společný stůl.
Volný čas: Víkend si zpestřete výletem do hor a nezapomeňte termosku s horkým čajem a domácí muffiny.
Lev (23. července – 22. srpna)
Lvi chtějí jídlo, které jim dodá šmrnc a zazáří na stole. Tento týden jim sluší slavnostní hostina: carpaccio z hovězí svíčkové s rukolou a parmazánem, k tomu sklenka červeného z Moravy.
Práce: Váš výkon bude jako flambovaný dezert – efektní a zapamatovatelný. Využijte toho. K obědu si dopřejte něco, co vám dodá energii. Výborným řešením bude italská minestrone. V Itálii zůstaňte i na hlavní chod – k duhu vám přijde ossobuco alla Milanese se šafránovým rizotem. Milovníka sladkých teček tentokrát potěší smažené sicilské cannoli.
Rodina a přátelé: Překvapte své blízké domácí pizzou s vlastnoručně vyrobeným rajčatovým sugem.
Volný čas: Vyrazte do divadla a zakončete večer crème brûlée – luxusní kombinace pro vaše znamení.
Panna (23. srpna – 22. září)
Panny mají rády pořádek a promyšlenost, proto je jejich menu tento týden harmonické: krémová kulajda, pečené kuře s kořenovou zeleninou a makový závin. Praktické, výživné a s ohledem na sezonu.
Práce: Budete mít přehled jako při vážení ingrediencí do dortu. Díky tomu zvládnete i náročné úkoly. Během dne si dopřejte dostatek času na strávení snídaně, oběda i večeře. Volte pestrý jídelníček a nevynechávejte vejce, ryby ani bílkoviny. Oběd začínejte hutnějšími či krémovými polévkami, k hlavnímu chodu zvolte drůbež nebo ryby a dezerty si pořádně vychutnejte.
Rodina a přátelé: Pohostěte rodinu domácím chlebem se semínky a bylinkovým máslem. Nenápadná dobrota, která potěší. Můžete připravit i domácí pomazánky.
Volný čas: Vezměte si čas jenom pro sebe – neodbývejte se, ale tentokrát odpočívejte. K snídani si dopřejte ovesné kaše, užijte si, že vám někdo uvaří a vyrazte vyzkoušet nové restaurace i pokrmy.
Váhy (23. září – 23. října)
Váhy touží po rovnováze a estetice – a tu najdou v podzimním salátu z pečené červené řepy, kozího sýra a vlašských ořechů. Krásné na pohled a lahodné na chuť.
Práce: Diplomacie bude vaším kořením – vyřešíte konflikty s grácií, jako když dochucujete jemný krém muškátovým oříškem. Krémové polévky budou v tomto týdnu tím pravým pro vás. K hlavnímu chodu si dopřejte lososa s bylinkovou krustou. Dezert volte lehčí, vyhněte se přemíře cukrů – ideální bude ovocný salát.
Rodina a přátelé: Připravte si fondue večer – sýrové i čokoládové. Sdílení chutí vás sblíží.
Volný čas: Zajděte na podzimní food festival – třeba na ochutnávku vín a sýrů. Hvězdy vám přejí gurmánské zážitky.
Štír (24. října – 22. listopadu)
Štíři chtějí intenzitu – a to platí i u jídla. Tento týden se hodí silný hovězí vývar s chilli, zvěřinový guláš s brusinkami a pořádný kus čokoládového dortu. Chuť, která se nezapomíná.
Práce: Vrhnete se do úkolů s vervou, jako když krájíte cibuli na guláš – bez kompromisů. Jako předkrm zvolte dobrou paštiku s pečivem. K hlavnímu chodu zkuste dušenou zvěřinu se zeleninou. V dezertu si dopřejte ořechy či jablka.
Rodina a přátelé: Pozvěte přátele či rodinu na degustační večer tmavých piv s uzenými dobrotami. Silné zážitky máte rádi.
Volný čas: Zkuste domácí pralinky – hořká čokoláda s chilli a solí je trefa do černého.
Střelec (23. listopadu – 21. prosince)
Střelci potřebují dobrodružství, a to i na talíři. Tento týden zkuste cestovat po světě a vychutnejte si thajské curry s dýní, vietnamskou polévku Pho bo nebo mexické tacos s houbami. Exotika je vaše koření života.
Práce: Vaše energie bude nakažlivá – inspirujete ostatní jako kuchař, co předvádí opravdovou kuchařskou show. Tento týden se rozhodně nedržte při zemi, dopřejte si světový zážitek. Za polévkou vyrazte do Asie – třeba na japonský ramen. Po hlavním chodu se poohlédněte po Evropě, výborně si pochutnáte na španělské paelle. A dezerty zvolte z Ameriky, například různé cheesecaky.
Rodina a přátelé: Připravte si domácí sushi večer – bude to zábava i společný zážitek.
Volný čas: Naplánujte si eurovíkend, těstoviny carbonara a gelato podzim krásně osladí.
Kozoroh (22. prosince – 20. ledna)
Kozorozi vsadí na jistotu a tradici. Tento týden si zamilují zelňačku, domácí huspeninu a piškotové buchty. Poctivá jídla, která obstojí i u kritického pohledu babičky.
Práce: Budete systematičtí – jako při přípravě kynutého knedlíku, kde se nic nesmí uspěchat. Na oběd si dopřejte luštěniny, například poctivou fazolovou polévku. Nezapomínejte na rýži, například ve formě houbového rizota. Jako sladký chod vás potěší klasická palačinka.
Rodina a přátelé: Naservírujte svíčkovou s domácím knedlíkem – klasikou neurazíte. Navíc si můžete zavzpomínat na dětství a společně strávené chvíle.
Volný čas: Vyrazte někam na víkend, odpočiňte si od celotýdenního shonu, užijte si wellness se vším, co k němu patří. A za odměnu si dopřejte i sklenu vína s dobrým sýrem.
Vodnář (21. ledna – 20. února)
Vodnáři rádi vybočují – proto jim tento týden sedne veganská dýňová polévka s kokosovým mlékem a koriandrem nebo experiment s fermentovanými limonádami.
Práce: Přijdete s originálním řešením, jako když někdo poprvé upekl matcha dort. Inspirujete okolí. Jděte příkladem i při obědě. Vyzkoušejte salát z quinoy, penne s krůtím masem a zeleninou. A jako dezert zkuste raw brownies s datlemi.
Rodina a přátelé: Zorganizujte společné pečení podzimních quichů s pórkem a houbami.
Volný čas: Vyzkoušejte jógu a zakončete den golden milk s kurkumou – ideální pro posílení imunity.
Ryby (21. února – 20. března)
Ryby potřebují jemnost a klid – a to najdou v krémové polévce z pastináku, brambor a smetany. Na sladký závěr doporučujeme perník s povidly a ořechy.
Práce: Budete vnímaví jako kuchař ochutnávající omáčku – každé nuance si všimnete. Užijte si italskou bruschettu, francouzský cassoulet a pořádnou sladkou tečku. Nebojte se uklidnit své nervy poctivým valašským frgálem nebo klasikou ve formě větrníku.
Rodina a přátelé: Překvapte je podzimním cheesecakem s jablky a skořicí. Pokud máte děti, rozhodně je zapojte do přípravy.
Volný čas: Vyrazte na dlouhou podzimní procházku – domácí muffin a termoska s dobrou kávou, oblíbeným čajem nebo kakaem vám zpříjemní den.
Podzimní horoskop chutí ukazuje, že každý si tento týden najde na talíři něco, co ho potěší a dodá mu energii. Inspirujte se a dopřejte si chvíle, kdy jídlo není jen nutností, ale také radostí a malým rituálem, který zpříjemní chladné říjnové dny.