Nová registrace Zapomenuté heslo

Karibský cassava pone bourá mýty: Není nadýchaný, není klasický, ale přesto mu lidé nemohou odolat

2. 10. 2025
shutterstock_2663988733.webp
Shutterstock

Sladký, hutný a voňavý kousek Karibiku na talíři – právě tak by se dal popsat cassava pone. Tradiční dezert z manioku, dýně a kokosu, doplněný kořením a dalšími ingrediencemi, si získává oblibu nejen díky své nezaměnitelné textuře podobné pudinku, ale hlavně díky bohaté chuti. Někdejší pokrm svátečních stolů se dnes peče v různých podobách napříč karibskými ostrovy a jeho exotická kombinace ingrediencí slibuje skutečný gurmánský zážitek.

Cassava pone je tradiční karibský dezert připravovaný především z mletého či strouhaného manioku kombinovaného s dýní, kokosovým mlékem, cukrem a kořením. Výsledná textura je hutná, vlhká, někteří by řekli „želatinová“ až „gumovitá“.

Dezert se často peče v plechu, dortové formě či zapékací misce a po vychladnutí se krájí na jednotlivé porce. Mnohdy se připravuje jako součást svátečních jídel nebo gastronomických tradic v karibských komunitách.

Historie a původ: Více otázek než odpovědí

Přesný původ cassava pone není jednoznačně doložen, v literatuře kolují různé teorie. Nejvíce zdrojů se shodne, že cassava pone pochází z Trinidadu a Tobaga, Barbadosu nebo Guyany – dost možná vznikl ve všech zemích současně. Odtud se pak rozšířil do širšího Karibiku.

  • Zajímavost: Cassava pone je tak populární, že se na různých akcích vyprodá ze všech dezertů nejrychleji.

Charakter chuti, textura a servírování

Cassava pone má typickou chuť, texturu i způsob servírování.

  • Nejtypičtějším znakem je hutná, lepkavá až „gumovitá“ textura, která se podobá pudinku. Do lehkého a nadýchaného moučníku má tedy opravdu daleko. Nicméně pokud dáte této exotické delikatese šanci, zamilujete si ji – čeká vás velmi milé překvapení.
  • Karamelové okraje, na nichž cukr a tuk vytvoří pevnější a lehce křupavou strukturu, skvěle doplní zbytek moučníku.
  • Vrstva tropických chutí, tedy směs manioku, kokosu, dýně, vanilky a koření, vše dotáhne do naprosté rovnováhy.

Cassava pone se servíruje obvykle jen tak – samotné, ale může být doplněno vanilkovou zmrzlinou, koktejlovým ovocem apod.

Kde sehnat maniok?

Manioku se také říká kasava – to právě on dal dezertu jeho jméno a je tudíž nad slunce jasné, že nahradit jej něčím jiným a lépe dostupným není v tomto případě možné. Dobrá zpráva je, že jej dnes seženete relativně snadno i v Česku: zkuste online obchody a supermarkety, ke koupi bývá i na exotických trzích, které jsou pravidelně téměř po celé republice.

Ještě snáze seženete maniok v podobě mouky.

Jak připravit cassava pone krok za krokem

Existuje mnoho variací receptu podle regionů, rodinných tradic i dostupnosti surovin, následující recept tak berte jen jako příklad toho, jak může cassava pone vypadat.

Množství: 1 plech
Čas a obtížnost: cca 60 min., středně náročná příprava

Ingredience: 3 šálky nastrouhaného sladkého manioku, 1 šálek nastrouhané dýně, 1 šálek třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, ½ lžičky muškátového oříšku, 1 lžička vanilkového aroma, 1 lžička nastrouhaného zázvoru (volitelně), 1 šálek nastrouhaného kokosu, 2 lžíce rozpuštěného másla + na vymazání pečicí nádoby, 1 šálek kondenzovaného mléka, ½ šálku kokosového mléka, 1 lžička prášku do pečiva, ½ šálku rozinek (volitelně)

  • K odměřování použijte hrníček o objemu 250 ml.

 

Postup:

  • Oloupejte maniok a dýni, odstraňte semínka a oboje nastrouhejte – stačí ruční struhadlo, ale doporučujeme využít kuchyňského robota, usnadníte a zrychlíte si práci.
  • Předehřejte troubu na cca 180 °C (v originálních receptech najdete 350 °F).
  • Ve velké míse smíchejte cukr, skořici, muškátový oříšek, vanilkové aroma a případně zázvor.
  • Přidejte nastrouhaný maniok a dýni, kokos, rozpuštěné máslo, kondenzované i kokosové mléko, prášek do pečiva i rozinky a dobře promíchejte, aby směs byla kompaktní.
  • Máslem (či jiným vhodným tukem) vymažte pečicí nádobu (plech, dortovou formu, formu na koláč apod.).
  • Těsto rovnoměrně rozprostřete do vymazané nádoby.
  • Pečte v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu, respektive dozlatova – pomocí špejle ověřte, zda je vnitřek pevný.
  • Nechte úplně vychladnout a pak krájejte na jednotlivé porce.

Cassava pone představuje unikátní karibský dezert, který vás zavede na sladkou cestu plnou exotických chutí. Kombinace manioku, dýně, kokosu a výrazného koření vytváří hutnou, jemně lepivou texturu s překvapivě vyváženou harmonií. Tento tradiční koláč okouzlí každý stůl svou tropickou atmosférou i karamelovými okraji.

Zdroj: tasteatlas, caribbeanpotPrejudice

Sdílet článek

Sladké pečení Světová kuchyně Dýně Maniok Karibik Jihoamerická kuchyně

Související články