Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Tohle je podzimní menu, kvůli kterému zůstane rádi celý víkend v kuchyni

3. 10. 2025
Chlupaté knedlíky s červeným zelím
Shutterstock

Dny se krátí, rána jsou sychravá a světlo mizí dřív, než stihnete dopít odpolední kávu. O důvod víc zůstat doma, uvařit si něco dobrého a zpomalit. Připravili jsme pro vás víkendové menu, které vás zahřeje – hrachová polévka s kroupami, chlupaté knedlíky se zelím a koláč se švestkami a makovou drobenkou. Podzimní klasika v nejlepší formě.

Podzim není jen o dýních a čaji se zázvorem. Je to období, kdy se člověk chce zabydlet, zpomalit a mít kolem sebe vůni čerstvě upečeného koláče. Takový víkend nemusí stát majlant. Stačí si dát čas, nebát se hrnců ani špinavého prkénka a pustit se do receptů, které nejsou složité, ale mají hloubku – v chuti i náladě.

Připravte si menu, které zahřeje i duši. Polévka, hlavní chod a dezert. Tři chody. Tři důvody, proč se těšit na víkend:

Začněte hrstkovou polévkou, která postaví na nohy

Je hustá, vydatná, voňavá po česneku a majoránce. Hrstková polévka je návrat ke klasice, na kterou se zapomíná – přitom je to jídlo, které umí zasytit lépe než většina hlavních chodů. Obsahuje luštěniny, zeleninu, kroupy i bylinky. A co je na ní nejlepší? Uděláte jí plný hrnec a s každým ohřátím chutná o něco líp. Takové jídlo se nedá uspěchat – ani by to nebylo fér.

  • Luštěniny a obiloviny můžete obměňovat podle toho, co zrovna máte doma. My jsme sáhli po loupaném hrachu a drobných bílých fazolích – polévka je díky nim jemnější a lépe stravitelná. Množství nemusíte složitě vážit, stačí hrst od každého. Hrstková je i skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky z předešlého dne – trocha rýže, čočka nebo kroupy? Všechno se počítá.

Hrstková polévka

Hrstková polévka

> 60 min
4.3(28x)
Přečíst recept

Pokračujte chlupatými knedlíky se zelím. Jídlo, které ví, co dělá

Na první pohled obyčejné jídlo. Ale ta chuť! Dokonale sladěná. Strouhané brambory, hrubá mouka, špetka soli – jednoduché těsto, které se lžící hází rovnou do vroucí vody. Vzniknou vláčné a nadýchané knedlíky, které se skvěle doplňují s pomalu dušeným červeným zelím. S jablky, cibulí, kmínem. Jídlo, které vás nasytí, ale neunaví. A s trochou škvarků nebo uzeného? Nedělní klasika v té nejlepší formě.

Chlupaté knedlíky s červeným zelím

Chlupaté knedlíky s červeným zelím

< 50 min
4.1(17x)
Přečíst recept

Zakončete to koláčem, který voní podzimem

Je vláčný, voňavý a díky máku v drobence úplně jiný než všechny, které jste pekli doteď. Švestky pustí šťávu, těsto je tak akorát sladké, maková drobenka křupe pod zuby a vy víte, že tohle není jen moučník – to je dokonalá tečka za víkendem. Hodí se ke kávě, ke kakau i ke snídani.

  • Maková drobenka překvapila i ty, kteří si mysleli, že už je na koláči nemá co zaskočit. Obyčejný švestkový koláč na plech díky ní dostal úplně novou chuť i strukturu. Stačí ho jednou upéct a pochopíte…

Švestkový koláč s makovou drobenkou

Švestkový koláč s makovou drobenkou

< 45 min
4.1(218x)
Přečíst recept

Nemusíte nikam jezdit nebo objednávat exotické suroviny. Stačí dobré recepty, trocha času a nálada uvařit něco pořádného. Ať už si menu vychutnáte s těmi nejbližšími, nebo pozvete ke stolu i další hosty, tenhle víkend bude stát za to.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Makový koláč s drobenkou

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Česká kuchyně

Související články