
Tak jako v létě se s přáteli zdravíte slovy „Nechceš cuketu?“, nyní přichází roční období, kdy typickým pozdravem je: „Rostou?“. Češi jsou nadšenými houbaři a milují strávit podzimní víkend v lese s košíkem a následně čistit, sušit, dusit nebo smažit. S houbařením se ale pojí nejen radost, houby můžou způsobit pěkné mrzení...
Kolik existuje na světě druhů hub? Něco přes 6 milionů. Popsaných je asi 150 tisíc. V Česku je to o řád méně. Kolik je ale jedlých? Kolem 2 tisíc. Ano, houbaření se z pohledu čísel může zdát jako poměrně riskantní radovánka. Je třeba nejen bezpečně znát a poznat jedlé druhy hub. A to není všechno.
S houbami, jejich sběrem a konzumací se pojí řada mýtů a omylů.
- Vyrazit na houby má smysl jedině ráno... Nikoli, rostou i v jinou denní dobu než za rozbřesku. Ale odpoledne najdete prázdný les, protože jsou vysbírané.
- Jak poznat jedovaté houby? Ne, nejsou vždy výrazně zbarvené a hořké. Omylem je i spoléhat se na to, že slimákům nechutnají. Stejně jako není spolehlivou metodou věřit, že zčernají vedle cibule.
- Otravu houbami není radno podceňovat a máte-li podezření, měli by vaše kroky mířit do nemocnice. Nikoli pro sklenici mléka: „Tvrzení, že mléko zmírňuje působení toxických látek, je mýtus, který žádný seriózní vědecký výzkum nepotvrdil,“ píše se na webu Houbomil.
- Že se houby nesmí ohřívat? Ale kde že... „Opakované ohřívání hub není problém, pokud jsou dodrženy správné hygienické zásady. Ideální je ohřívat je při dostatečně vysoké teplotě, aby se zničily bakterie, a pouze jednou, aby nedošlo k nežádoucím změnám struktury a problémům s trávením. U lesních hub bych doporučila spíše přímou konzumaci bez opakovaného ohřevu, zatímco pěstované houby jsou stabilnější a snesou opakovaný ohřev lépe,“ řekla nutriční koučka Kristýna Honajzer.
Chyb, které lidé dělají, a mýtů, kterým věří a po generace si je předávají, je ale daleko víc. Ověřte se v našem kvízu.
Zdroje: Apetit, Mykologie.net, Living.prima.cz, Nkz.cz, Vlasta.cz