Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Zavřete úrodu pod víčka a naplňte spíž kečupem, povidly i jablky na štrúdl

12. 9. 2025
Zavařená jablka na štrúdl
Apetit
Hruškové čatní Ajvar Švestková povidla Další
1 fotka

Léto se pomalu loučí, ale v kuchyni je právě teď nejvíc práce. Rajčata letos dozrála pozdě, zato švestky, jablka a hrušky už se derou do košů. A protože počasí přeje zavařování, je nejvyšší čas proměnit úrodu ve sklenice plné chuti. Kečup, ajvar, povidla, jablka na štrúdl i hruškové čatní – letos bude vaše spíž připravená na zimu víc než kdy jindy.

Domácí sklenice se neztratí – jednou sáhnete pro povidla do buchet, jindy pro kečup do omáčky nebo ajvar na rychlou večeři. Vyberte si, co tento víkend zavaříte.

Provensálský kečup

Rajčata letos nenechala zahrádkáře v klidu – dozrávala pomaleji, než jsme čekali. Ale o to víc si teď vychutnáme jejich sladkou, plnou chuť. Provensálský kečup je jiný než kupovaný. Díky bylinkám získá jemnou středomořskou chuť a stane se univerzálním pomocníkem do kuchyně.

  • Použijete ho jako základ na pizzu, do těstovin, omáček i polévek. A když si zavaříte pár sklenic do zásoby, budete mít vůni léta schovanou na celý rok.

Kečup à la provençale

Kečup à la provençale

< 30 min
4.1(18x)
Přečíst recept

Ajvar

Papriky jsou teď všude. A pokud chcete ochutnat něco jiného než lečo, připravte si domácí ajvar. Tenhle zeleninový dip z Balkánu je sice na přípravu trochu delší – papriky je potřeba upéct, oloupat a povařit s lilkem – ale výsledek stojí za to.

Udělejte si ho víc do zásoby – ve spíži se rozhodně neztratí, dá se totiž použít na mnoho způsobů:

  • jako pomazánka na chleba,
  • do těstovin,
  • k masu na grilu,
  • na nakládání sýrů – třeba hermelínu.

Ajvar

Ajvar

> 60 min
4.5(88x)
Přečíst recept

Švestková povidla podle Sandtnerové

Hodně zralé oprané švestky zbavíme pecek, trochu je rozvaříme a dáme do druhého dne do studena. Pak stále jimi míchajíce uvaříme je hodně na husto. Hustá horká povidla nalijeme do čistých nádob, když vychladla, položíme na povrch rumem namočené kolečko z pergamenového papíru ve velikosti průměru nádoby a nádobu povážeme dvakráte pergamenovým papírem, mezi který rozetřeme salicylový prášek."

  • Povidla se hodí do taštiček, buchet, nebo jen tak na chleba s máslem či na vdolky. Pergamenový papír ani salicylový prášek shánět nemusíte, máme pro vás recept přizpůsobený moderní kuchyni. 

Švestková povidla

Švestková povidla podle Sandtnerové

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Zavařená jablka na štrúdl

Pokud máte letos plné bedýnky jablek, neváhejte. Nakrájejte, nastrouhejte a zavařte si je rovnou na štrúdl. Budete překvapení, jak rychlé a praktické to je – obzvlášť, pokud máte kuchyňského robota.

  • V zimě pak stačí jen rozbalit listové těsto, vytáhnout sklenici a za deset minut je štrúdl v troubě. Bez strouhání – prostě geniální nápad, jak si usnadnit život.

Zavařená jablka na štrúdl

Zavařená jablka na štrúdl

< 60 min
3.8(71x)
Přečíst recept

Hruškové čatní

Hrušky se skořicí, sladkokyselá chuť a k tomu naložená cibulka – to je hruškové čatní, které povýší i obyčejný oběd na slavnostní jídlo. Skvěle se hodí k pečenému masu, k sýrům nebo jen tak na opečený krajíc chleba.

  • Zavařte si pár sklenic a uvidíte, jak vám v zimě zachrání spoustu večeří. Čatní totiž chutná ještě lépe, když se pár týdnů rozleží.

Hruškové čatní

Hruškové čatní

< 75 min
3.7(110x)
Přečíst recept

Když se teď pustíte do zavařování, budete mít zimu plnou chutí. Kečup, ajvar, povidla, jablka i čatní – pět receptů, které vám otevřou spíž nekonečných možností. A hlavně – pokaždé, když v zimě sáhnete po sklenici, ucítíte vůni léta nebo podzimu.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Povidla bez míchání

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Domácí zavařování Povidla Jablka Úroda ze zahrady Úroda ze sadu Zpracování úrody

Související články