
Voňavé, zralé, plné chuti. Hrušky a jablka právě teď dozrávají na stromech a na trzích je jich hromada – byla by škoda je nechat ležet ladem. Vybrali jsme pro vás šest skvělých receptů, které dokazují, že tohle podzimní ovoce má na víc než jen na koláč. Objevte s námi jejich méně tradiční, ale o to zajímavější využití. A věřte, že si pochutnáte.
Jablka a hrušky máme většinou spojené se sladkým – závin, koláč, mošt. Ale právě teď, na přelomu léta a podzimu, je ideální čas zkusit je využít jinak. Skvěle si rozumí se sýry, hodí se k masu nebo do salátů. Umí být hlavní surovinou a přitom zůstat jednoduché a dostupné.
Navíc: je sezóna. Stačí se projít po zahradě nebo zajít na trh – podzimní sklizeň je v plném proudu a tahle chvíle nebude trvat věčně. Využijte ji na maximum.
Chlebová placka s hruškami, ořechy a gorgonzolou
Podzimní klasika ve slaném kabátě. Kombinace sladkých hrušek, výrazné gorgonzoly a křupavých ořechů je osvědčená a funguje snad úplně ve všem – v sendviči, salátu i na placce. Tady se potkává s chlebovým těstem, které si zamilujete: je jednoduché, jeho příprava netrvá dlouho a placka chutná skvěle i druhý den studená. Doporučujeme servírovat s hrstí rukoly nebo jako přílohu k vínu.

Salát s hruškami, modrým sýrem a ořechy
Sladké hrušky, pikantní sýr, zemitost ořechů a svěží rukola. Tenhle salát je jako podzim na talíři. Chuťově bohatý, ale přitom jednoduchý. Připravíte ho do deseti minut, ale vypadá (a chutná) jako z bistra. Skvěle se hodí jako předkrm, lehká večeře nebo stylové pohoštění. A pokud místo gorgonzoly použijete kozí sýr, funguje to taky!

Vepřové kotlety s hruškami
Šťavnaté maso a sladké hrušky jsou překvapivě sehrané duo. Zní to možná nezvykle, ale výsledek stojí za to. Hrušky během pečení změknou, pustí šťávu a vytvoří k masu jemný, skoro karamelový podklad. Není třeba složitá příloha – stačí vařené nebo pečené brambory a hostina je na světě.

Jablečné knedlíčky
Pár surovin, minimum práce, maximální efekt. Tohle je ideální recept na víkend, kdy máte chuť na něco sladkého, ale nechcete stát půl dne u plotny. Základ tvoří nastrouhaná jablka, trocha krupice, mouky a vejce – žádné složitosti v receptu nehledejte. Knedlíčky jsou lehké, měkké a voňavé. Nejlepší jsou přelité máslem a posypané mletými ořechy nebo skořicovým cukrem.

Jablečno-sýrový salát
Jemně nasládlá jablka a výrazný sýr si překvapivě rozumí. Tenhle salát se hodí jako lehká večeře nebo příloha k masu. Zkuste ho s čedarem, nivou nebo ementálem – každá varianta chutná trochu jinak. Doplnit ho můžete vlašskými ořechy nebo trochou balzamikového krému. Za deset minut máte hotovo, za dalších pět máte prázdný talíř.

Opékané kotlety se skořicovými jablky
Minutková příprava, ale výsledek jako z prvotřídní restaurace. Kotlety opečené na másle a doplněné jablky, která se nechají zkaramelizovat se skořicí, připomínají vůni starých kuchyní – kde se maso peklo se vším, co zahrada právě dala. Ideální, když chcete teplou, sytou večeři, která zahřeje a zasytí.

Jablka a hrušky jsou víc než jen náplň do koláče. Umí být elegantní, šťavnaté a překvapivé. Vykouzlíte s nimi slavnostní oběd i rychlou večeři. Využijte jejich sezónu naplno – teď je ta chvíle, kdy chutnají nejlépe.
Zdroj: Apetit