Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkend s Apetitem: Co uvařit z jablek a hrušek? Štrúdl je nuda, máme lepší tipy

5. 9. 2025
Jablečné knedlíčky
Apetit

Voňavé, zralé, plné chuti. Hrušky a jablka právě teď dozrávají na stromech a na trzích je jich hromada – byla by škoda je nechat ležet ladem. Vybrali jsme pro vás šest skvělých receptů, které dokazují, že tohle podzimní ovoce má na víc než jen na koláč. Objevte s námi jejich méně tradiční, ale o to zajímavější využití. A věřte, že si pochutnáte.

Jablka a hrušky máme většinou spojené se sladkým – závin, koláč, mošt. Ale právě teď, na přelomu léta a podzimu, je ideální čas zkusit je využít jinak. Skvěle si rozumí se sýry, hodí se k masu nebo do salátů. Umí být hlavní surovinou a přitom zůstat jednoduché a dostupné.

Navíc: je sezóna. Stačí se projít po zahradě nebo zajít na trh – podzimní sklizeň je v plném proudu a tahle chvíle nebude trvat věčně. Využijte ji na maximum.

Chlebová placka s hruškami, ořechy a gorgonzolou

Podzimní klasika ve slaném kabátě. Kombinace sladkých hrušek, výrazné gorgonzoly a křupavých ořechů je osvědčená a funguje snad úplně ve všem – v sendviči, salátu i na placce. Tady se potkává s chlebovým těstem, které si zamilujete: je jednoduché, jeho příprava netrvá dlouho a placka chutná skvěle i druhý den studená. Doporučujeme servírovat s hrstí rukoly nebo jako přílohu k vínu.

Chlebová placka s ořechy, hruškami a gorgonzolou

< 20 min
0(0x)
Přečíst recept

 

Salát s hruškami, modrým sýrem a ořechy

Sladké hrušky, pikantní sýr, zemitost ořechů a svěží rukola. Tenhle salát je jako podzim na talíři. Chuťově bohatý, ale přitom jednoduchý. Připravíte ho do deseti minut, ale vypadá (a chutná) jako z bistra. Skvěle se hodí jako předkrm, lehká večeře nebo stylové pohoštění. A pokud místo gorgonzoly použijete kozí sýr, funguje to taky!

Salát s hruškami, ořechy a modrým sýrem

Salát s hruškami, ořechy a modrým sýrem

< 10 min
4.4(17x)
Přečíst recept

 

Vepřové kotlety s hruškami

Šťavnaté maso a sladké hrušky jsou překvapivě sehrané duo. Zní to možná nezvykle, ale výsledek stojí za to. Hrušky během pečení změknou, pustí šťávu a vytvoří k masu jemný, skoro karamelový podklad. Není třeba složitá příloha – stačí vařené nebo pečené brambory a hostina je na světě.

Vepřové kotlety s hruškami

> 60 min
5(7x)
Přečíst recept

 

Jablečné knedlíčky

Pár surovin, minimum práce, maximální efekt. Tohle je ideální recept na víkend, kdy máte chuť na něco sladkého, ale nechcete stát půl dne u plotny. Základ tvoří nastrouhaná jablka, trocha krupice, mouky a vejce – žádné složitosti v receptu nehledejte. Knedlíčky jsou lehké, měkké a voňavé. Nejlepší jsou přelité máslem a posypané mletými ořechy nebo skořicovým cukrem.

Jablečné knedlíčky

Jablečné knedlíčky

< 20 min
4.2(108x)
Přečíst recept

 

Jablečno-sýrový salát

Jemně nasládlá jablka a výrazný sýr si překvapivě rozumí. Tenhle salát se hodí jako lehká večeře nebo příloha k masu. Zkuste ho s čedarem, nivou nebo ementálem – každá varianta chutná trochu jinak. Doplnit ho můžete vlašskými ořechy nebo trochou balzamikového krému. Za deset minut máte hotovo, za dalších pět máte prázdný talíř.

Jednoduchý jablečno-sýrový salát

< 10 min
4(20x)
Přečíst recept

 

Opékané kotlety se skořicovými jablky

Minutková příprava, ale výsledek jako z prvotřídní restaurace. Kotlety opečené na másle a doplněné jablky, která se nechají zkaramelizovat se skořicí, připomínají vůni starých kuchyní – kde se maso peklo se vším, co zahrada právě dala. Ideální, když chcete teplou, sytou večeři, která zahřeje a zasytí.

Opékané kotlety se skořicovými jablky

Opékané kotlety se skořicovými jablky

< 60 min
5(5x)
Přečíst recept

Jablka a hrušky jsou víc než jen náplň do koláče. Umí být elegantní, šťavnaté a překvapivé. Vykouzlíte s nimi slavnostní oběd i rychlou večeři. Využijte jejich sezónu naplno – teď je ta chvíle, kdy chutnají nejlépe.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Neviditelný koláč s jablky a hruškami

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Jablka Hrušky Podzim Úroda ze zahrady

Související články