Klasický tvarohový koláč jsme dovedli k absolutní dokonalosti – přidali malinovou omáčku, která mu dodá lehce nakyslou chuť a uchvátí barevným kontrastem. Ať už si luxusní tvarohový koláč ukrojíte na snídani nebo svačinu, dejte si ho s bílou kávou, jako to dělaly naše babičky.
Pro 8-10 kousků
Suroviny
Pro 8-10 kousků
Na náplň
Na malinovou omáčku
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno do schránky
Chybí vám suroviny?
Další recepty níže
Nutriční hodnoty
Na recept
- Energie 5505 kcal
- Bílkoviny 158 g
- Sacharidy 607 g
- Tuky 261 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2013/10
Přidat hodnocení
Hodnocení
4,1/5
Vytisknout
Sdílet
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2013/10
Česká klasikaBábovky113 podzimních nápadů
Komentáře
Já jsem po přečtení komentářů korpus 10min předpekla na 150* a pak pekla s náplní ještě dalších 60min taky na 150*. No, mohlo to být o chvilku méně, korpus sice není spálený, není hořký, ale je tmavší. Náplň se propekla všude. Použila sem tvaroh z Lidlu- modré kostky Pilos a množství vše dle receptu. Chuťově je super, lehký.
Ještě jedna vychytávka kromě snížení množství mléka do náplně pokud tedy použijeme řidší tvaroh z vaničky.Oddělit žloutky od bílků.Nejdříve utřít žloutky s cukrem do světlé pěny,potom zašlehat tvaroh,přisypat a vmíchat pudinkový prášek (lepší je smetanový s pravou vanilkou),přidat šťávu z jednoho citronu,lžíci rumu,vmíchat vychladlé mléko s rozpuštěným máslem.Nakonec opatrně zamíchat metlou po částech sníh z bílků ušlehaný do tuha.Náplň se tím hodně nadlehčí a je krásně měkoučká.Pečeme raději delši dobu při nižší teplotě.
Stačí jen snížit množství mléka do náplně např.na polovinu a náplň je hned hutší.Proč nechat odkapávat tvaroh.Jinak výboný a jednoduchý recept, který nemá chybu.
Dobrý den, peču koláč často, dodržuju poměr surovin. Těsto musí být vychlazene a k jeho rozprostření používám igelitový pytlík, ve kterém ho dávám do lednice, nebo si stačí navlhčit ruce vodou a jde to hned lépe.
Do náplně používám tvaroh kostku a na receptu nic neměním. Peču na 150 stupňů 60minut.
Těsto hrozně lepilo a tak jsem musela přidat strašnou fúru mouky pro dosažení koláčového těsta. S těstem se mi špatně pracovalo ale to už bude asi chyba ve mě. Mléka jsem dala jen polovinu a i tak to bylo velmi řídké, nepochopila jsem proč je tam mléka tolik. Půlku náplně jsem pak stejně vylila, protože ji bylo moc. No nevím nemám z toho dobrý pocit, koláč se peče tak uvidím a dám vědět jestli je alespoň dobrý
Dobrý den, Kláro, jsme zvědaví, jak koláč dopadl. :-)
Máte pravdu v tom, že náplň je hodně řídká – nejste první, kdo na to poukazuje. Jelikož se jedná o více než 6 let starý recept, asi ho budeme muset znovu upéct a ověřit si, zda poměry sedí.
V každém případě doporučujeme tvaroh v kostce, který je tužší a hustší než vaničkový. (do rozspisu doporučení doplníme).
Co se týká těsta, je v něm vysoký podíl másla, takže se s ním pracuje hůře. Je zásadní, aby bylo máslo vychlazené a aby se s moukou zpracovalo co nejrychleji, jakmile začne měknout, bude se těsto lepit.
Před upečením je rovněž těsto nutné vychladit. Jak píše výše kolegyně Martina, nebude od věci korpus před naplněním upéct naslepo – těsto se tím zpevní.
425ml mleka je spravne?napln je hodne tekuta,jako mleko:-((
Máte pravdu, náplň je hodně tekutá a z komentářů výše vyplývá, že některým čtenářům to způsobilo problém při pečení, respektive nedopečení těsta ve středu koláče. Jiní si koláč naopak pochvalují, takže asi hodně záleží i na volbě tvarohu – kostkový tvaroh (balený ve staniolu) bývá hustší a tužší, a potřebuje tudíž více naředit. Pokud používáte tvaroh vaničkový, který obsahuje více vody a je mnohem řidší, množství mléka snižte klidně o třetinu.
Stejný problém
Koláč se povedl a byl moc dobrý, jen bych do něj příště přidala několik lžic citronové štávy, aby měl výraznější chuť. Jinak jsem ho pekla asi hodinu, náplň se mi zdála pořád tekutá.