Citronový krém dokáže ozdobit mnohé dezerty. Recept na lemon curd není až tak složitý. A domácí verze vám bude chutnat mnohem víc než kupovaná. Jednoduchý dezert (viz foto) získáte, když citronovým krémem naplníte košíčky z křehkého těsta a ozdobíte je hustou zakysanou smetanou, vanilkovým pribináčkem či pevnou šlehačkou.
Videorecept
Suroviny
Na 1 porci
- Energie 2499 kcal
- Bílkoviny 53 g
- Sacharidy 225 g
- Tuky 147 g
Postup přípravy
Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2016/2
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2016/2
Neustálé přechody mezi teplem a zimou jsou jako šité na míru nejrůznějším bacilům a virům. Přineseme vám 63 receptů, které skvěle fungují proti zimě a dokonale zahřejí. Ať už vás Valentýn plní euforií nebo vás nechává zcela chladnými, Valentýnské menu, které pro vás připravili finalisté soutěže Masterchef, vás zcela nadchne! Masopust je tu a my pro vás máme recept na nejlepší koblihy na světě od osoby nejpovolanější, blogerky Maškrtnice. Přeneseme se do malebného francouzského bistra a vyzkoušíme ty nejlepší recepty autorky Anne-Katrin Weber.
Komentáře
Dobrý den. Nezkoušeli jste, prosím, zvážit, kolik je zapotřebí kůry a šťávy? Mám biopomeranče, tak jsem si říkala, že zkusím pomerančový krém, jen mám trochu obavu nahradit pomeranč za citron 1:1 :-)
Dobrý den, paní Masaříková,
recept bohužel odvážený nemáme. ale zkusím se v redakci podívat, zda máme ještě mističku z videa, které jsme kdysi k receptu natáčeli, a alespoň přibližně množství změřit.
Já osobně mám ozkoušený tento recept na pomerančový krém:
Do rendlíku vložte 4 žloutky, 70 ml pomerančové šťávy, 70 g krupicového cukru, 50 g másla a jemně strouhanou kůru z 1 biopomeranče a na mírném plameni za stálého míchání opatrně zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. Krém po vychladnutí krásně zhoustne. Pokud ho chcete uchovat, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice a pevně uzavřete. Nechte vychladnout a uložte do lednice.
Přejeme krásný víkend,
redakce Apetitu
Dobrý den,
zkoušela jsem tedy najít mističku, a pokud jsem dobře hledala a vážila, mělo by se množství šťávy pohybovat kolem 200 ml :-). Pomerančovou kůru bychom použili tak z 1–2 plodů (podle velikosti).
Krásné pondělí, redakce Apetitu
Dobrý den, je možné udělat citronový krém s nějakou rostlinnou alternativou místo klasického másla? Popřípadě s přepuštěným máslem? Děkuji Jiřina
Dobrý den, paní Holoubková,
musíme přiznat, že jsme nic podobného dosud nezkoušeli a bez vyzkoušení si vůbec netroufáme spekulovat, zda recept bude fungovat nebo ne.
Přejeme klidný víkend, redakce Apetitu
Výborný recept. Krém se krásně povedl. Děkuji a doporučuji.