Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 45 min
4,4 (76x)
3. 2. 2017
Citronový krém neboli lemon curd
Apetit
Citronový krém neboli lemon curd
Apetit


Snadné
< 45 min
4,4 (76x)

Citronový krém dokáže ozdobit mnohé dezerty. Recept na lemon curd není až tak složitý. A domácí verze vám bude chutnat mnohem víc než kupovaná. Jednoduchý dezert (viz foto) získáte, když citronovým krémem naplníte košíčky z křehkého těsta a ozdobíte je hustou zakysanou smetanou, vanilkovým pribináčkem či pevnou šlehačkou.  


Videorecept


Nezhasínat obrazovku
Na cca 600g
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Na cca 600g
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na 1 porci

  • Energie 2499 kcal
  • Bílkoviny 53 g
  • Sacharidy 225 g
  • Tuky 147 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2016/2

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,4/5

Hodnocení receptu

4,4/5
(76 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

  profile image
mpavla
06.02.2021 10:33

Dobrý den. Nezkoušeli jste, prosím, zvážit, kolik je zapotřebí kůry a šťávy? Mám biopomeranče, tak jsem si říkala, že zkusím pomerančový krém, jen mám trochu obavu nahradit pomeranč za citron 1:1 :-)

Martina Kojzarová
06.02.2021 17:39

Dobrý den, paní Masaříková,
recept bohužel odvážený nemáme. ale zkusím se v redakci podívat, zda máme ještě mističku z videa, které jsme kdysi k receptu natáčeli, a alespoň přibližně množství změřit.

Já osobně mám ozkoušený tento recept na pomerančový krém:
Do rendlíku vložte 4 žloutky, 70 ml pomerančové šťávy, 70 g krupicového cukru, 50 g másla a jemně strouhanou kůru z 1 biopomeranče a na mírném plameni za stálého míchání opatrně zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. Krém po vychladnutí krásně zhoustne. Pokud ho chcete uchovat, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice a pevně uzavřete. Nechte vychladnout a uložte do lednice.

Přejeme krásný víkend,
redakce Apetitu

Martina Kojzarová
08.02.2021 16:06

Dobrý den,
zkoušela jsem tedy najít mističku, a pokud jsem dobře hledala a vážila, mělo by se množství šťávy pohybovat kolem 200 ml :-). Pomerančovou kůru bychom použili tak z 1–2 plodů (podle velikosti).

Krásné pondělí, redakce Apetitu

Jiřina Holoubková profile image
Jiřina Holoubková
03.06.2020 23:09

Dobrý den, je možné udělat citronový krém s nějakou rostlinnou alternativou místo klasického másla? Popřípadě s přepuštěným máslem? Děkuji Jiřina

Martina Kojzarová
05.06.2020 09:50

Dobrý den, paní Holoubková,
musíme přiznat, že jsme nic podobného dosud nezkoušeli a bez vyzkoušení si vůbec netroufáme spekulovat, zda recept bude fungovat nebo ne.

Přejeme klidný víkend, redakce Apetitu

Michaela Skřepská profile image
Michaela Skřepská
01.04.2018 20:12

Výborný recept. Krém se krásně povedl. Děkuji a doporučuji.

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2016/2

Neustálé přechody mezi teplem a zimou jsou jako šité na míru nejrůznějším bacilům a virům. Přineseme vám 63 receptů, které skvěle fungují proti zimě a dokonale zahřejí. Ať už vás Valentýn plní euforií nebo vás nechává zcela chladnými, Valentýnské menu, které pro vás připravili finalisté soutěže Masterchef, vás zcela nadchne! Masopust je tu a my pro vás máme recept na nejlepší koblihy na světě od osoby nejpovolanější, blogerky Maškrtnice. Přeneseme se do malebného francouzského bistra a vyzkoušíme ty nejlepší recepty autorky Anne-Katrin Weber.