
Sladkokyselá chuť švestek, jejich příjemná vůně a barva evokující hlavně babí léto – to vše dělá ze švestek nejen lahodné ovoce, ale i inspirativní surovinu s bohatým kulinářským potenciálem. Při pečení dokážou dodat moučníkům šťavnatost i jemnost a dobře se kombinují s různými texturami i chutěmi: od klasických koláčů až po pestřejší varianty s drobenkou, krémem nebo aromatickým kořením.
Švestky se skvěle hodí k letnímu i podzimnímu pečení. Příjemně nakyslá chuť se výborně doplňuje s mákem, ořechy i voňavým kořením. A výsledek? Osvědčený jak na rychlých litých těstech, tak v kynutých verzích. Vychutnejte si švestkové koláče ke kávě či čaji, jako sladkou tečku, ale i jako snídani či svačinu.
Praktické tipy pro pečení a variace švestkových koláčů
Švestky a koláče k sobě zkrátka patří. Aby se vám koláče vždy povedly a měly tu správnou chuť i strukturu, pomohou vám jednoduché, ale osvědčené tipy. Poradíme, jak pracovat s čerstvými i mraženými švestkami a jak koláčům dodat nečekaný chuťový twist.
- Pokud chcete, aby švestky během pečení držely rovnoměrně v těstě (např. v litých koláčích), doporučujeme je po omytí nechat oschnout a případně obalit moukou.
- Použití mražených švestek je možné – vždy je ale důkladně osušte, aby těsto nenavlhlo a ovoce se nepropadalo na dno.
- Toužíte-li po voňavější chuti, zkuste do těsta přidat např. pomerančovou kůru nebo skořici.
S čím kombinovat švestky aneb dokonalé chuťové twisty
Švestky jsou v české kuchyni klasikou, ale když je zkombinujete s méně obvyklými ingrediencemi, otevřou se vám nové chuťové obzory. Stačí špetka koření, trocha bylinek nebo kapka alkoholu a z obyčejného švestkového koláče se rázem stane dezert s nečekanými možnostmi. S čím tedy švestky kombinovat, aby překvapily i náročné jazýčky?
- Švestky a mák: Stará dobrá klasika. Do těsta nebo posypky přidejte jemně mletý mák. Výborně se doplňuje se sladkokyselou chutí švestek. Navíc mák přidá koláči na hutnosti.
- Kardamom nebo badyán: Místo oblíbené skořice vyzkoušejte špetku mletého kardamomu nebo drceného badyánu. Koláčům dodají orientální nádech.
- Tymián nebo rozmarýn: Velmi jemně nasekaný čerstvý tymián (nebo špetka rozmarýnu) v kombinaci se švestkami vytvoří elegantní bylinkový tón, který překvapí v koláčích i galetkách.
- Mandlová náplň nebo krém: Švestky na vrstvě z mletých mandlí, másla a vejce (například ve frangipanu) chutnají tak famózně, že se budete cítit jako ve francouzské kavárně.
- Rum nebo slivovice: Trocha alkoholu do těsta, do posypky nebo k pokapání švestek zvýrazní chuť ovoce i vůni celého koláče.
Sladké recepty se švestkami
- Křupavý švestkový koláč kombinuje máslo, cukr a vejce v jednoduchém těstě, do kterého se vmíchají nebo položí švestky. Po hodině pečení vznikne delikatesa, která se po vychladnutí přelije citronovou šťávou a posype cukrem.
- Křehký švestkový koláč s posypkou, rozinkami a ořechy je rychlý a vhodný zejména na podzimní pečení. Švestky se vtlačí přímo do těsta a peče se jen několik minut při vyšší teplotě.
- Švestkový koláč s makovou drobenkou je variací na klasické lité těsto s bohatou vrstvou švestek a makovo-cukrovou drobenkou. Krémové těsto s bílkovým sněhem a nasekanými mandlemi dává koláči nadýchanou strukturu a jemnou chuť.
- Švestkový koláč s pomerančem potěší citrusovou svěžestí – pomerančová šťáva a kůra dodávají kombinaci švestek a drobenky nový rozměr. Při pečení vzniká glazura z třtinového cukru a skořice, která koláč krásně zbarví a dodá vůni.
- Švestkové koláčky z kynutého těsta plněné tvarohovou náplní a švestkami a posypané drobenkou představují pohodlnou variantu pro víkendovou snídani. Také dokonale zaženou chuť na něco sladkého.
- Františkánský švestkový koláč má řidší těsto, které po pečení zůstává vláčné, přičemž švestková náplň je vrstvena v těstě – jemně posypaná skořicí a ořechy. Koláč je chuťově překvapivě bohatý.
Švestkové koláče jsou dokonalým důkazem toho, že sezonní pečení může být nejen chutné, ale i nesmírně kreativní. Nebojte se experimentovat – drobný twist v podobě rumu, pomerančové kůry nebo kardamomu může proměnit známý koláč v nezapomenutelný zážitek.
Zdroj informací: Apetit
Recepty



















