
Maliny a čokoláda jsou osvědčená dvojka. Někdo sáhne po kousku hořké čokolády a přihodí hrst ovoce, jiný jde cestou dezertů, ve kterých se právě tyhle dvě složky potkají. Jestli patříte do té druhé skupiny, máme pro vás téměř dvacet receptů, v nichž čokoláda a maliny hrají hlavní roli.
Malinové tiramisu do skleničky
Tato verze tiramisu nemá daleko k italskému originálu, ale místo kakaa s kávou tady zazní maliny a lehký krém z mascarpone. Výhodou je, že dezert se skládá do extra sklenic, čímž odpadá nevzhledné složité krájení a můžete tak servírovat každou porci zvlášť. Kávová chuť zůstává, jen dostává jemnější podobu. Hotový pohár nezapomeňte dát na chvíli do lednice a těsně před podáváním zasypte kakaem a přidejte pár čerstvých malin na ozdobu.
Čokoládový dort s malinami a ganache
Korpus z vyšlehaných bílků a kakaa je lehký, ale zároveň drží tvar, takže se s ním dobře pracuje. Když se pak jednotlivé pláty proloží kombinací čokoládové ganache a malin, dort začne působit slavnostním dojmem. Ganache se vyšlehá do krémové konzistence, díky čemuž se s ní dá velmi dobře pracovat. Výsledek je sytý, ale ne těžký čokoládový dort, který se hodí na větší oslavy nebo pro chvíle, kdy máte čas si s dezertem vyhrát.
Cupcaky s čokoládovým krémem a malinami
Těsto je kakaové, s lískovými oříšky, uvnitř měkké, navrchu opět krém ze šlehané čokoládové ganache, kterou si můžete připravit už den předem a nechat přes noc vychladit. Před servírováním nastříkejte krém na vychladlé muffiny, posypte kousky čokolády a ozdobte malinou. Cupcaky jsou pro svou formu i chuť velmi oblíbené na dětských i jiných akcích.

Čokoládová bábovka s malinami
Zvenku klasická bábovka, uvnitř překvapení. Do těsta se přidává jak mléčná, tak tmavá čokoláda, k tomu trocha kakaa a také čerstvé maliny. Po upečení nechte bábovku dostatečně zchladnout a přelijte jemnou polevou. Maliny navrch nejsou jen na efekt, celé to spolu funguje, i když by se dalo očekávat, že takový hutný základ je na ovoce příliš těžký. Není!
Dort z čokoládové pěny
Tady už je potřeba jít trochu více do detailu. Korpus se peče zvlášť, z čokolády a vajec, pak se kolem něj postaví dortový ráfek a poté na korpus nanese pěna. Ta vznikne smícháním rozpuštěné čokolády, žloutků, šlehačky a bílkového sněhu, s trochou želatiny, aby všechno drželo pohromadě. Hotový dort se nechá několik hodin vychladit a teprve potom se odhalí výsledek. Na závěr stačí už jen minimalistické zdobení – maliny a trocha kakaa.
Každý z těchhle dezertů má něco do sebe. Někdy stačí pár malin a trocha čokolády, jindy je potřeba dát si práci s vrstvami nebo krémem. Ale ve všech případech vám pod rukami začne vznikat fantastický dezert pro každou příležitost. A jestli vás pečení baví, budou vás bavit i tyto kombinace.
Zdroj informací: Apetit
Recepty











