Nová registrace Zapomenuté heslo

Knedlíky pod kontrolou! Knedlík, nebo nok, houskový, nebo chlupatý: S námi budete mít jednou provždy jasno

6. 11. 2025
znojemska hovezi pecene
Apetit

Možná je nejvyšší čas přiznat si jednu věc: v knedlících máme trochu zmatek. Každý o nich mluví, každý na ně má názor, ale když přijde řeč na rozdíl mezi chlupatým a karlovarským, najednou je ticho. Jedno je ale jisté – knedlíky jsou pevnou součástí české kuchyně a jejich svět je neuvěřitelně pestrý.

Je to jídlo, které budí vášně. Někdo by si bez něj nedal svíčkovou, jiný ho považuje za relikt školních jídelen. Houskové, bramborové, karlovarské, chlupaté, špekové nebo třeba vídeňské... Ať už je milujete, nebo si je dáváte jen výjimečně, stojí za to jim přijít na kloub.

Houskový knedlík: Česká klasika, která nestárne

Možná nejtypičtější český knedlík, který se podává ke svíčkové, rajské nebo guláši. Dělá se z kynutého těsta s kousky pečiva, a pokud se povede, je lehký, nadýchaný a pěkně drží tvar. Nejčastěji se vaří ve vodě, ale některé domácnosti ho napařují – to pak bývá ještě jemnější. Tipem pro dobrou konzistenci je přidat do těsta kostičky den starého rohlíku nebo housky.

Bramborový knedlík: Nejlepší kamarád zelí

Vyrábí se z vařených brambor v kombinaci s hrubou moukou a vejcem. Výsledek je hutnější než u houskového, ale perfektně ladí s kyselým zelím nebo pečeným masem. Pokud je připravíte z nastrouhaných syrových brambor, vznikne varianta známá jako chlupaté knedlíky. Ty mají jiný (slizký) povrch a poznáte je i podle odlišného tvaru, odkrajují se totiž lžící přímo do horké vody.

  • U bramborových knedlíků platí jednoduché pravidlo: voda čeká na knedlíky, ne knedlíky na vodu. Jakmile těsto stojí příliš dlouho, začne řídnout. A co pak? Místo pěkných šišek můžete z hrnce lovit rozvařenou bramborovou kaši a to za trochu logistiky v kuchyni stojí, nemyslíte?

Karlovarský knedlík: Luxusní příloha bez námahy

I když název zní vznešeně, příprava karlovarského knedlíku není žádná věda. Tohle těsto se připravuje podobně jako houskové, ale místo vaření ve vodě se připravuje zabalené do utěrky (nebo potravinové folie) na pařáčku. Výsledkem je světlý, porézní a voňavý knedlík, který dobře nasává omáčky a díky petrželce připomíná mozaiku. Hodí se k jemnějším masům a bývá oblíbený i u těch, kteří jinak knedlíkům zrovna nefandí.

Špekové: Na chalupu i k nedělnímu obědu

Špekové knedlíky jsou vydatné – do těsta z rohlíků a mouky se přidává opečený špek nebo slanina, někdy i cibulka. Dělají se většinou velké, často jen po jednom kuse na porci, a s trochou šťávy nebo zelím tvoří hotové jídlo.

Méně známé, ale skvělé

Už jste zkusili hrníčkové knedlíky? Jejich výhodou je, že se připravují přímo v hrníčku nebo sklenici a není potřeba je tvarovat. Těsto se podobá tomu karlovarskému, ale variabilita je obrovská – můžete přidat bylinky, šunku nebo sýr.

A pak jsou tu knedlíčky vídeňské, které sice připomínají karlovarské, ale jsou jemnější a často se dochucují muškátovým oříškem. Skvěle se hodí k jemným ragú nebo smetanovým omáčkám.

Domácí, nebo kupovaný?

Upřímně? Dobrý domácí knedlík pořád hraje jinou ligu než ten ze supermarketu. Ale pokud se vám nechce stát u plotny, sáhněte po chlazeném nebo mraženém. Některé značky mají povedené verze houskových i bramborových knedlíků, jen pozor na složení.

Knedlík má v české kuchyni pevné místo. Vyberte si z našich receptů ten, který vám sedne nejvíc.

Zdroj: Apetit, Top recepty

Recepty

Doporučujeme článek s videem

Nadýchané houskové knedlíky jako od babičky? S video návodem je zvládne i začátečník

Sdílet kolekci receptů

Knedlíky Bramborové knedlíky Přílohy Český knedlík Domácí knedlíky Houskové knedlíky

Podobné kolekce receptů