Nová registrace Zapomenuté heslo

Čaj o páté: Elegantní drobnosti k svačině na úrovni, které zvládnete i v české kuchyni

Traditional english afternoon tea
Shutterstock

Čaj o páté nemusí být jen výsadou britské aristokracie, snadno si tento ostrovní rituál připravíte i v českých podmínkách. Uvařte si konvičku lahodného Earl Greye, vytáhněte nejlepší porcelán a připravte si sladké i slané drobnosti, které k pravé atmosféře afternoon tea neodmyslitelně patří.

Čaj o páté neboli afternoon tea je jedním z nejznámějších britských rituálů, které si vévodkyně Anna z Bedfordu začala dopřávat jako lehké občerstvení mezi snídaní a večeří (bylo zvykem jíst dvakrát denně). Brzy se tento zvyk rozšířil mezi britskou aristokracii a stal se společenskou událostí, při které se nejen popíjel kvalitní čaj, ale také se servírovaly různé lahůdky a vedly se příjemné rozhovory.

Výběr čajů: Klasika i aromatické variace

Základem rituálu je samozřejmě čaj samotný. Britové si zakládají na kvalitních sypaných černých čajích, které jsou silné a plné chuti. Mezi nejoblíbenější patří:

  • English Breakfast Tea – bohatá, silná směs, která se často pije s mlékem.

  • Earl Grey – černý čaj s bergamotem, který čaji dodává jemně citrusovou vůni.

  • Darjeeling – jemnější čaj s květinovými tóny, často nazývaný „šampaňské mezi čaji".

Sváteční porcelán: Více než jen nádobí

Servírování čaje je téměř stejně důležité jako jeho samotná chuť. Používá se jemný porcelán, často s květinovými motivy nebo zlatými detaily. Čajová souprava obsahuje nejen šálky a podšálky, ale také konvici na čaj, cukřenku a nádobu na mléko. Ve vyšší společnosti bylo běžné, že se na čaj o páté vytahoval ten nejkrásnější porcelán, mnohdy děděný z generace na generaci.

Co se podává k čaji o páté?

K čaji neodmyslitelně patří i malé občerstvenísladké i slané dobroty, které se pro umocnění významu společenské události servírují na třípatrových podnosech, etažérkách.

Sendviče – malé, ale sofistikované

Lehké sendviče z bílého chleba bez kůrky jsou britskou klasikou. Nejčastěji se objevují následující varianty:

  • Okurkový sendvič – jemně nakrájené plátky okurky na máslovém chlebu.

  • S uzeným lososem – často podávaný s máslem nebo smetanovým sýrem.

  • S vejci, majonézou a řeřichou – krémová a svěží kombinace.

Scones – britská chlouba

Jeden z nejznámějších prvků čaje o páté jsou máslové bochánky scones. Podávají se teplé s clotted cream (hustou smetanou) a jahodovým džemem. Neexistuje shoda, zda se má natírat jako první smetana nebo džem – záleží, jestli se přikláníte k tradici z Devonu (smetana první), nebo Cornwallu (džem první).

Sladké dezerty – elegantní závěr

Kromě již zmíněných bochánků si z etažérky můžete nabídnout také drobné čajové pečivo, máslové sušenkyroztomilé cupcaky, ale také makronky, křehké madlenky nebo následující dobroty:

  • Victoria sponge cake – lehký piškotový dort s džemem a krémem, který nepotřebuje žádné zvláštní zdobení, jeho plná chuť mluví za vše.

  • Shortbreadmáslové sušenky skotského původu, pouze ze čtyř surovin – másla, mouky, cukru a špetky soli.

  • Éclairs – francouzský dezert z odpalovaného těsta plněný vanilkovým krémem a politý čokoládou. Připravit je lze na mnoho způsobů a vždy budou působit elegantně.

Čaj o páté dnes

Ačkoli se dnes už tento zvyk drží spíše při slavnostních příležitostech, luxusní hotely a čajovny po celém světě stále pořádají tradiční afternoon tea. Pokud si ho chcete vychutnat doma, stačí si uvařit kvalitní čaj, připravit pár lahůdek a udělat si příjemnou chvíli – třeba s přáteli nebo rodinou, jako to dělají v Británii.

Zdroje informací: Apetit, Čajová-zahrada.cz, Swan London, Historic UK, British Museum

Recepty

Sdílet kolekci receptů

anglická kuchyně tradiční jídla jak na to dezerty slané pečení

Podobné kolekce receptů

Související články

Klasická hovězí pečeně

Hříšně dobrá klasická hovězí pečeně: Jak ji připravit, aby byla dokonale šťavnatá a křehká?

Pravá anglická hovězí pečeně je pokrm, který si za staletí vydobyl čestné místo na nedělních stolech po celém světě. Tento klasický recept spojuje pomalu pečené šťavnaté a křehké hovězí maso, které se doslova rozpadá na jazyku, a bohatou omáčku připravenou z vývaru a vypečené šťávy. Jako příloha nechybí hladká bramborová kaše a sezónní zelenina.