Nová registrace Zapomenuté heslo

Nové podniky v Praze, které navštívit ještě tento rok? Langošérije, Five Guys a adventní brunche s výhledem na Prahu

10. 12. 2025
Se svolením Langošérije
Dalších
25 fotek

Máte plnou hlavu spolupráce s Ježíškem, večery trávíte u rozpálené trouby, a když se řekne „vánoční večírek“, rovnou si jdete lupnout růžového pomocníka? Rozumíme, advent umí být náročné období. A my máme řešení: na chvíli se vzdejte myšlenky, že něco musíte nebo je něco opravdu potřeba a uvědomte si, co máte rádi. Aha, dobré jídlo a prima restaurace, je to tak? Rádi bychom vám opět přidali na seznam pár novinek, které jsme v Praze objevili...

Tak jako existuje v jídle kategorie „comfort food“, existují i restaurace, které řadíme mezi ty „comfort“ – jejich menu znáte nazpaměť, obsluha vás zná jménem a máte zde svůj oblíbený stůl. Je fajn mít takové podniky jako sázku na jistotu, která nikdy nezklame. Ale je také super nebát se zkoušet nové podniky, ochutnávat nová jídla a jít do dobrodružství. A že těch nových podniků opět v Praze otevřelo v poslední době mnoho. Několik z nich bychom vám rádi představili. 

Óda

Je velmi pravděpodobné, že jste někdy slyšeli Ódu na radost. Pokud byste chtěli však ódu na dobré jídlo, máme pro vás tip: restaurace Óda se před pár měsíci otevřela v Praze na Floře (ano, máme ji kousek od redakce, takže je tak trochu naší srdcovkou). Stojí za ní dva kuchaři, manželé Tereza a Ondřej, kteří nasbírali zkušenosti v nejlepších restauracích u nás (třeba Field) i v zahraničí a splnili si sen o vlastním podniku, kde chtějí ukázat, jak si představují gastronomický zážitek a skvělý večer s jídlem a pitím.

„Jednoduchý koncept Ódy je skvělé jídlo se skvělým pitím. Kromě vína chceme klást velký důraz na míchané alkoholické i nealkoholické nápoje. Můžete očekávat sdílené talíře, degustační menu, nápadité nápoje, pivo i víno.“

ASK4

Z okolí Masarykova nádraží (tzv. Masaryčky) se pomalu, ale jistě stává centrum gastronomie. Za návštěvu stojí cukrárna Ivety Fabešové, pizzerie L'Osteria, restaurace Fuze a nově i ASK4. Moderní bistro & comfort food, kam můžete vyrazit na take away od sedmé ranní. Na snídani si dejte vejce ve skle, k obědu bramborák s koprovkou a domácím lososem, odpoledne si užijte sharing, například takové lanýžové hranolky stojí skutečně za to. Navíc si zde pečou vlastní dánské pečivo a dorty, kávu mají z lokální pražírny. ASK4 kombinuje kavárnu s pekárnou, místo pro oběd i pro brunche v newyorském stylu, koktejly na čepu s minipivovarem.

Šéfkuchař Jan Horák, který stojí i za finediningovou restaurací Reason (taktéž na Masaryčce) říká, že to chce se svým týmem dělat jinak a být jedni z nejlepších na trhu. Mají dobře našlápnuto. 

Langošérije

Langoš už dávno není jídlem z pouti, ze kterého by vás tlačil žaludek ještě dva dny po ochutnání, naopak slaví velký návrat na scénu. A důkazem je třeba nový podnik v Hloubětíně: Langošérije na Poděbradské ulici. Zde tuto klasiku povýšili na moderní street food a vy se můžete těšit na tradiční pochoutku v netradičním provedení: kombinují tu totiž poctivé domácí těsto s netradičními přísadami a inspirují se i světovými kuchyněmi.

Ochutnáte langoš s kachními prsy, boloňským ragú či rostbífem? Nebo zkusíte sladkou verzi s mandlovým crumblem či ve stylu dubajské čokolády, která je velkým favoritem zákazníků?

U Stolu café

Je vaší zemí zaslíbenou Francie a vaší oblíbenou gastronomií ta francouzská? Tak letenky do Paříže nechte v režii Ježíška a vy se vydejte na Malostranské náměstí do U Stolu café, kde si pochutnáte například na dokonalých mandlových croissantech, canelé, meringue, lineckých koláčích nebo slaných quichích apod. A to vše přímo v historickém centru Prahy a za hudebního podkresu francouzských šansonů.

A můžete tu pořídit i voucher pro vaše blízké, kterým jim pod stromečkem uděláte radost.

Five Guys

Za Five guys se ještě donedávna jezdilo do Berlína nebo do Vídně, ale tomu je konec: pražská pobočka hlásí otevřeno. A jestli někde platí, že host je král, tak tady: v menu si můžete libovolně kombinovat omáčky a toppingy, objednat si klidně všechny příchutě milkšejků do jednoho kelímku, do burgeru si dát tři, čtyři nebo i šest placek masa. A porce hranolek? Vždycky ke svému sáčku dostanete něco navíc.

Všechno je tu čerstvé, nic se nemrazí a nevaří ze zatavených polotovarů. Kuchyň je plně otevřená, aby zákazníci mohli sledovat cestu svého sendviče od objednávky po výdej a přesvědčili se, že zde panují nejen přísné hygienické standardy, ale taky dobrá nálada.

Nové koncepty na osvědčených místech

Máte rádi brunche? A máte rádi koncepty „all you can eat“? Pak bychom pro vás měli hned několik tipů, kde si udělat pěknou adventní neděli.

  • Adventní nedělní brunch v Cotto Crudo v hotelu Four Seasons: Každou adventní neděli se restaurace promění v elegantní místo, kde se snoubí špičková gastronomie, rodinná atmosféra a jedinečný výhled na Pražský hrad a Vltavu a vy máte pocit, že se tu na chvíli zastavil čas. „Během adventu jsme chtěli vytvořit prostředí, které působí slavnostně, ale zároveň útulně a přirozeně,” říká šéfkuchař Nicholas Trosien. „Co se týče menu, mohou se hosté těšit na čerstvé mořské plody, carpaccio, domácí těstoviny, klasické brunchové pokrmy jako vejce Benedict, výběr sýrů a uzenin, různé typy salátů i domácí pečivo. Sladkou tečkou jsou dezerty vlastní výroby a zmrzliny z gelato stanice, doplněné o sladkosti roznášené přímo ke stolům.“
  • Restauraci Špejle v Jindřišské ulici asi není třeba představovat. Ale o tom, že tento rok otevřela druhou pobočku v Jungmannově ulici, jste slyšeli? A že se tu konají pravidelné celodenní nedělní brunche, kdy v ceně máte neomezenou konzumaci špejlí včetně alko a nealko nápojů?
  • Brunche v SenSa bistru v Senovážné ulici jsou postavené na fusion kuchyni Nikkei, která spojuje Japonsko a Peru. Co vás na brunchi čeká kromě skutečně milé obsluhy, bublinek či vína v ceně a živé hudby, která dodá celé atmosféře tak nějak světový nádech? Pestrý výběr předkrmů, ústřicový bar i skvělá masa, omáčky a zajímavě upravené brambory, dezerty, které se rozplývají na jazyku. Nikkei je styl kuchyně, který kombinuje japonskou preciznost s jihoamerickými surovinami, jako jsou chilli papričky, brambory nebo mořské plody. 

Zdroj: Apetit, restaurace Óda, fiveguys.cz, U Stolu café, Langošérije, ask4

Doporučujeme článek s videem

Jídlo ze školní jídelny s výhledem na Hradčany: Drzý cukrář boří trendy. I krupicová kaše může být základ menu!

Sdílet článek

Kam vyrazit Restaurace Bistro Five guys

Související články