Nová registrace Zapomenuté heslo

Nově otevřené podniky v Praze, které si dejte na wish list: dokonalé smažené kuře i mazlík z Vinohrad

Interiér restaurace Mazel
restaurace Mazel
Centraal Hranolky z Centraalu V Centraalu mají i skvělé drinky Dalších
11 fotek

Co je na létě nejlepší? Že se čas trochu zpomalí, deadliny tak nehoří a vy máte chuť prozkoumávat. A jste-li foodies, tak vytahujete dlouhý seznam podniků, které se v Praze v poslední měsících objevily a jdete „odškrtávat“, tedy ochutnávat. My to máme zrovna tak a jdeme se s vámi podělit o pár položek z našeho seznamu. 

Tak jako existuje comfort food, existují comfort restaurants, tedy místa a podniky, které dobře znáte, kde si pochutnáte, ať si dáte z menu cokoli, a obsluha je přesně taková, jakou máte rádi: milá a vřelá, profesionální a zkušená. Je jasné, že takové restaurace a bistra navštěvujete pravidelně, protože není vždy čas dělat rešerši nových podniků (i když jich máte plnou složku v mobilu a pravidelně si děláte další a další printscreeny).

Ale jednou za čas je fajn zkusit něco nového, načerpat inspiraci a překročit hranice svého „hoodu“ a komfortní zóny. Můžete zkusit některé z našich tipů.

Bistro Grøn

Nezačínáme tímto podnikem jen kvůli tomu, že ho máme dvě zastávky od redakce nebo protože milujeme Bistro Cafē Laskavá a Bistro Grøn má stejné majitele. Začínáme jím proto, že se nám koncept nového zdravého bistra kousek od budovy Českého rozhlasu líbí. Jede se tu na farmářských vlnách: volné chovy, čerstvá zelenina, vejce od happy slepic, pouze nerafinovaný cukr a žádné zbytečné kejkle. 

Je to místo, kde si i během hektického dne, kdy není čas na pečlivé vybírání z menu a čekání na objednané jídlo, pochutnáte na zdravém jídle„V Praze nám chybělo místo, kam můžete chodit klidně každý den, dát si zdravé a vyvážené jídlo a mít z toho dobrý pocit. Chtěli jsme bistro, kde dostanete objednávky svižně ke stolu, ale přitom víte, co jíte. A můžete si to každý den sestavit jinak, podle chuti nebo nálady,“ vysvětlil jeden z majitelů, Dominik Paťha, pro Czech Crunch. A vy si tak můžete dát sharovací menu i poskládat talíř dle libosti z grilovaných dobrot na grilu a vhodných příloh.

Mazel Vinohrady

Je to mazel! A taky naprosto dokonalá nová restaurace Mazel na Vinohradech, na místě, kde býval Gram. Jak již název napovídá (ano, napovídá... počkej si), je to místo, které potěší milovníky masa (MA) i zeleniny (ZEL). Tak vidíte, jak jednoduché to je. A kromě toho, že tu skvěle vaří, si to tu užijete i očima: nádherné prostory a stovky živých rostlin dělají svoje

Jako předkrm ústřice, jako hlavní chod vepřová kotleta grilovaná na ohni a jahodový pohár jako dezert? A nebo si vyberte podle svého, tady se nejde netrefit!

Kája Bistro

Nejbarevnější šéfkuchařka Kamu nedělá nic napůl, do všeho jde naplno. Její recepty jsou vytuněné a pokrmy podle ní rozhodně nejedou na vlně minimalismu, naopak hrají barvami. Trochu se závistí jsme sledovali, jak otvírá na Kostarice svoje Mycelium, ale trpělivě jsme čekali. A je to tu. Letos v létě Kamu otevřela ve Vile Kajetánka své pop-up Kája Bistro, kde vás čeká exploze chutí, originální kombinace a vynikající jídla, ve kterých ochutnáte doslova celý svět: česko-asijsko-latino fusion! Pro nádobí jela Kamu do Rakouska, koncept pečlivě ladila... V burgeru najdete olomoucký tvarůžek, na menu jsou české ryby i hovězí z českého chovu. Co doporučuje foodbloger Adam Rundus, který sestřin podnik samozřejmě navštívil a chválou nešetřil? „24 hodin marinované pekingské kuře, které se následně dělá 16 hodin v sous vide.“

Pop-up bude otevřen do konce září, tak nepropásněte svůj termín.

Centraal

Smažené kuře? Než začnete pochybovačně namítat, že na tom nejde vymyslet nic nového a objevného, zadržte. Michal Valenta a Vojtěch Knoll ve svém podniku Centraal u pražské náplavky totiž připravují ten nejlepší sendvič se smaženým kuřetem (a jeden sendvič vegetariánský) a k němu podávají vynikající bubliny. Zkušenosti sbírali v Austrálii i jinde po světě, a ve vyhlášených pražských restauracích. Na co se u nich těšit? 

„Recept na své kuře si sami složili z řady přesně daných úkonů a pečlivě zvolených surovin. Zahrnuje například koupel masa v silném láku, rychlé zchlazení a 24hodinový odpočinek, obalování v pasterovaných bílcích a směsi ze čtyř mouk, smažení v hovězím loji s olejem, koupel v chili oleji a vlastní mix jedenácti koření. Kdo maso nejí, může si takto nechat připravit tofu. Jinak ale nic,“ dočtete se na Czech Crunch

A my potvrzuje: je to mana nebeská! „Když manžel navrhnul smažené kuře jako romantickou večeři bez dětí, trochu jsem nakrčila nos, přiznávám. Ale už doporučujeme Centraal všem milovníkům dobrého jídla a pití, kterých máme kolem sebe požehnaně, a s kluky chystáme velký rozhovor pro Apetitonline,“ říká redaktorka Katka.

Věřte, že nových zajímavých podniků se hodně nevešlo, budeme brzy v tipech pokračovat. 

Zdroje: Cc.cz, Rejdilky.cz, Centraal.cz, Gronbistro.cz, Kajabistro.cz, Mazel-Vinohrady.cz

Sdílet článek

Restaurace Nejlepší restaurace Trendy Šéfkuchaři a šéfkuchařky

Související články