Recept na tlačené koláče vyšel v kuchařce Romana Vaňka ‚Poklady české kuchyně‘ a dáme za něj ruku do ohně. Upečte si je s tvarohem, mákem, povidly nebo ořechovou náplní. Kynuté koláče jsou klasika a právem patří mezi naše poklady.
Suroviny
Na drobenku
Na recept
- Energie 3812 kcal
- Bílkoviny 105 g
- Sacharidy 533 g
- Tuky 133 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2012/10
Recept je součástí kolekce
Recept je z vydání:
Apetit 2012/10
Česká kuchyně podle babiček i šéfkuchařůBožské kynuté koláčeTradiční suroviny – mák, povidla, uzené, droždí, tvarůžky, škvarkySlovenský nedělní oběd
Komentáře
Na potření všech 24 koláčků mi postačilo 1/2 vejce. Nevím proč jsou tu uvedeny až 2 vejce.
Koláče jsou úplně skvělé, těsto bylo krásně pružné, nelepivé. Dělala jsem poprvé, jak už tu podemnou psala Dagmar, zabralo mi to celé dopoledne, ale teď jak je covid, tak máme čááásu ;)
Koláče byly moc dobré, jen (skoro jako všechno kynuté) brzy ztvrdly. Tvarohová náplň strašně vytékala, koláče tak vůbec nelahodily oku. Těsto se při tlačení hodně vracelo zpátky. Nevím, jestli ta práce stála za výsledek.
Dobrý den, Inno,
ztvrdnutí koláčů se dá zčásti zabránit tím, že je budete uchovávat v uzavřené nádobě (někdo je také balí do potravinové fólie, případně ukládá do mikrotenového sáčku), nicméně máte pravdu v tom, že kynuté pečivo není nikdy druhý den stejně dobré jako čerstvě upečené. Rozpis je na 24 koláčů a pro menší domácnost může být trochu problém jich tolik najednou sníst. :-) Řešením by bylo připravit těsto z poloviční dávky, ale budete pracovat s poměrně malým množstvím mouky a těsta nebude mnoho, ovšem objem práce zůstane stejný (i když v případě polovičního množství těsta se přimlouváme za redukci náplní – připravovat 4 náplně z polovičních dávek by byla opravdu činnost jen pro zavilé perfekcionisty).
Co se týká technologických problémů s těstem (smršťování) a náplní (vytékání tvarohu), odpovědi už jsou víceméně popsány v samotném receptu. U tvarohu je důležité, aby náplň nebyla tekutá, proto se doporučuje používat tvaroh v kostce, který má větší podíl pevné části (pokud máte pouze vaničkový, je dobré ho nechat přes plátýnko vykapat).
Otázku, jestli výsledek stojí za investovaný čas a námahu, asi zodpovědět nedokážeme. :-) Někoho piplání se s těstem a náplněmi ohromně uspokojuje, někdo radši peče snadné a rychlé buchty na plech. Obojí je skvělé. :-)
Děkuji za recept, dělala jsem poprvé koláče a už je půl plechu ze 2 pryč :) Přitom jsem udělala hned na začátku chybu a vlila tam všechno mléko, ale vůbec to nevadilo, při hnětení se vše spojilo a dělalo se s těstem dobře. Supr recept, manžel je nadšený :). Ale chce to půl dne mít volno, ale to ted snad nebude problém :)