Patatas bravas (v překladu zhruba divoké brambory) jsou bramborové kostky v pikantní rajčatové omáčce, které patří ke stálicím španělských tapas.
10–12 (v menu)
Suroviny
10–12 (v menu)
Na omáčku
Na brambory
Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu Zkopírováno do schránky
Chybí vám suroviny?
Další recepty níže
Nutriční hodnoty
Na 1 porci
- Energie 261.4 kcal
- Bílkoviny 5.9 g
- Sacharidy 34.8 g
- Tuky 9.5 g
Postup přípravy
Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit Patatas bravas s rajčaty a chilli
Přidat hodnocení
Hodnocení
4,5/5
Vytisknout
Sdílet
Komentáře
Mýlíte se... Pravá, originální Salsa brava se nedělá z rajčat.
Pokud ten Váš recept berete jako variaci, budiž. :-)
Autentická a tradiční salsa brava, není pikantní omáčka dělaná z rajčat, nebo kečupu, ale stojí na základě !crema velouté".
(Velouté (z francouzského výrazu velour, což znamená samet) je omáčka z máslové jíšky, která je rozředěná vývarem. Je to jedna ze základních omáček, převzatá z francouzské kuchyně.)
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Velout%C3%A9
Omáčka má být pikantní, ale ne tak, aby se ti kroutil jazyk.
To záleží na Tvém gustu a podle toho si do omáčky přidat kayenský pepř, nebo naopak ubrat pálivé papriky.
Suroviny a recept
1/2 cibule
1/2 polévkové lžíce červené papriky
1 polévkové lžíce pálivé papriky
2 polévkové lžíce hladké mouky
500 ml kuřecího vývaru
Asi 4 polévkové lžíce olivového oleje
sůl
Na drobno nasekej cibuli, do široké pánve dej olivový olej, přidej cibuli a nech restovat na pomalém ohni.
Ještě než cibulka začne zlátnout, přidej do ní oba druhy paprik a zamíchej.
Ihned po promíchání vlož mouku a restuj, jednu, až dvě minuty, dokud se všechno hezky nespojí s olejem.
Pak za stálého míchání přilévej vývar, dokud nevynikne velouté, konzistence asi jako bešamel a vař a míchej asi deset minut, aby paprika s moukou ztratily syrovou chuť.
Nakonec po dovaření hotovou omáčku rozmixuj a propasíruj přes sítko, aby byl chuťový dojem perfektní.
Hotová salsa brava se dá vychladit.
Hezký den! :-)