Nová registrace Zapomenuté heslo

Španělský masopust: Bujarý karneval a symbolický pohřeb sardinky

23. 1. 2025
Španělský masopust
Shutterstock

Španělský masopust se v mnohém podobá tomu našemu, je však ještě více barevný a zvučný. K bujarým oslavám doprovázených průvodem pestrobarevných kostýmů neodmyslitelně patří různé kulinářské speciality. Nechte se inspirovat a připravte si třeba dokonalé torrijas a další španělské dobroty.

Španělský masopust patří k hluboce zakořeněným tradicím, které Španělé rádi dodržují. Průvod zvaný carnaval je provázen pestrobarevnými maskami, jejichž nositelé tančí v rytmu španělských tónů. Nejznámější karnevaly s velkolepým průvodem a bohatým programem se každoročně konají v přístavním městě Cádiz a na Kanárských ostrovech, konkrétně v Santa Cruz de Tenerife. Masopustní období je pak završeno tzv. pohřbem sardinky, což symbolizuje rozloučení se s minulostí a otevření se novým začátkům.

Na „carnavalu“ nesmí chybět sladké smaženky torrijas

Slané a tučné pochoutky před zahájením půstu je potřeba vyvážit také něčím sladkým. Český masopust provázejí tradiční koblížky, španělský karneval se neobejde bez torrijas. Tyto sladké smaženky připomínají francouzské tousty a jsou velmi snadné na přípravu. Navíc díky nim spotřebujete přebytky staršího pečiva. Vyzkoušejte letos masopustní hostinu ve španělském rytmu a připravte si jednoduché smaženky s cukrem a skořicí

Španělské sladké smaženky torrijas

Španělské sladké smaženky torrijas

< 30 min
4.7(12x)
Přečíst recept

Co jedí Španělé, když nejedí maso?

V rámci masopustních oslav, které předcházejí období půstu, samozřejmě maso nechybí. Na stolech plných jídla se to jen hemží různými slanými a sladkými pochoutkami, mezi kterými najdete i skutečný ráj pro masožravce. Po skončení oslav se pak Španělé od masa postí až do Velikonoc, stejně jako my.

  • Typickým masopustním pokrmem, podávaným v rámci zahajovacího karnevalu, je lacón con grelos neboli vařené vepřové ramínko podávané s tuřínovými listy a bramborami. 
  • V průběhu postního období jsou ve Španělsku povoleny ryby. Tradičním masopustním pokrmem je solená treska bacalao nebo také bacalhau. 

Pohřeb sardinky: Loučení se s minulostí a otevírání se novému

Pohřeb sardinky lze připodobnit našemu pálení Morany. Španělé se tímto symbolickým aktem loučí se zimou, temnotou a minulostí a pomyslně otevírají dveře všemu novému. Ve městě Murcia se pohřeb sardinky zařadil na mezinárodní seznam turistického dědictví a je doprovázen okázalým průvodem alegorických vozů s mytologickými postavami. Socha sardinky je na konci průvodu spálena v ohni. 

A proč zrovna sardinka? Legenda praví, že v 18. století daroval král Karel III. madridské šlechtě zásilku sardinek pro překonání postního období. Sardinky ale po otevření šíleně zapáchaly a šlechta se je nakonec rozhodla nechat zakopat na břehu řeky Manzanares. Své místo v našem jídelníčku si sardinky naštěstí pro nás uhájily, a tak si je bez problémů můžete vychutnat například v lahodné lahodné pomazánce nebo jen tak na chlebu.

Zdroje informací: web Španělský ptáček, web Španělsko.in, web Rady na cestu, web ProTravel

Sdílet článek

Španělská kuchyně Masopust Karneval Torrijas Smažené sladkosti Vepřové maso Lacón con grelos Treska Pohřeb sardinky Tradiční pokrmy

Související články