Nová registrace Zapomenuté heslo

Snadné
< 120 min
4,0 (382x)
13. 5. 2016
Dort Harlekýn
Apetit
Dort Harlekýn
Apetit


Snadné
< 120 min
4,0 (382x)

Dort Harlekýn potěší všechny milovníky šlehačkových dortů. Dopřejte si klasický dezert jako vystřižený z vitríny vaší oblíbené cukrárny. Kombinace bílé a kakaové šlehačky tvoří jeho charakteristický vzhled a naprosto jemnou chuť, která sluší kakaovému korpusu. Ten doporučujeme alespoň jednou poříznout a vnitřek dortu naplnit kakaovou šlehačkou. 


Videorecept


Nezhasínat obrazovku
Na formu o průměru 20–22 cm
Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Na formu o průměru 20–22 cm

Na kakaovou šlehačku

Na dokončení

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu
Chybí vám suroviny? Další recepty níže
Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 5161 kcal
  • Bílkoviny 121 g
  • Sacharidy 471 g
  • Tuky 308 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2010/10

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:
Hodnocení 4,0/5

Hodnocení receptu

4,0/5
(382 hlasů)
5
4
3
2
1
Sdílet

Komentáře

Tereza Boháčová profile image
Tereza Boháčová
24.03.2022 21:53
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je lepší přidat olej před prosátím mouky, nebo až po?
Martina Kojzarová
29.03.2022 09:49

Dobrý den,
přídáváme ho před moukou. Alternativním postupem je šlehání vajec, cukru a oleje společně už od začátku. Ovšem mouku s kakaem přidávejte vždy až na konec a zapracujte ručně stěrkou. 

Držíme palce při pečení a přejeme hezký den,
redakce Apetitu

Tereza Vachlová profile image
Tereza Vachlová
30.01.2020 16:45

Peču poprvé. A korpus mi z formy snad přeteče. Vyletěl krásně. Řekla bych, že se podceňuje šlehání těsta

  profile image
reminx
14.12.2019 18:28

Poctivě jsem přečetl všechny komentáře, za které děkuji. Nicméně i já jsem musel udělat druhý pokus. Můj komentář, který bude pro některé nejspíš jasný, ale u mě vedl k prvnímu neúspěchu. Pěnu jsem šlehal 15 minut v robotu, kakao s moukou se však musí vmíchávat pomalu jen po lžících a stěrkou, nikoliv pořád v robotu jak jsem to udělal prve. Pak teprve olej. Výsledek je nesrovnatelný.

Lucie Velek
16.12.2019 11:53

Dobrý den, Richarde,
děkujeme za komentář. Ukazuje se, že piškotové těsto, které není kypřené ničím jiným než vzduchem zašlehaným do vajec, je pro mnoho domácích pekařů technickým oříškem. V práci s ním je třeba dodržet několik důležitých zásad: 1) opravdu důkladné vyšlehání vajec. Ať už šleháte celá vejce nebo jen žloutky (a bílky poté zvlášť jako sníh), je třeba, abyste dosáhl skutečně husté, krémové konzistence, vaječná pěna by měla být tak hustá, že pokud jí protáhnete lžíci, chvíli za ní zůstane v míse cestička.
2) práce velmi lehkou rukou – jelikož nakypření těsta závisí jen na množství vzduchu, který se vám podařilo dostat do vajec při šlehání, je naprosto zásadní, aby při přidávání mouky (příp. dalších ingrediencí) člověk vzduch opět nevytlačil ven. Takže mouka se přimíchává po částech, rozhodně ručně a těsto v míse spíše obracíte než mícháte.
Popravdě úplně nejlepší je, když se člověk učí pozorováním někoho zkušenějšího (já třeba odkoukala přípravu piškotového těsta od své babičky), protože žádný recept není tak popisný a názorný, jako když se někomu koukáme pod ruce.

Helena Tůmová profile image
Helena Tůmová
09.11.2019 19:43

Pekla jsem dort úplně poprvé v životě. Naštěstí jsem začala dříve, než jsem si přečetla komentáře, jinak bych se do toho nepustila. Povedl se, krásně vyběhl, nenašla jsem na něm žádnou záludnost, stačí se držet receptu a vše udělat poctivě. Děkuji za recept.

Monika Vilímová profile image
Monika Vilímová
28.05.2017 08:42

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Ve Vaší kuchařce "Ubrousku prostři se", kde je tento recept uveden, je odlišnost. Cukr a vajíčka se nejdříve mají šlehat nad horkou lázní a po-té ušlehat do husté pěny. Je nutné tento krok realizovat? Stačí vyšlehat zastudena? Děkuji moc, Monika

Martina Zajícová
29.05.2017 10:13

Dobrý den, Moniko, krok se šleháním nad vodní parou byl do kuchařky přidán na základě komentářů čtenářů, kteří s tímto receptem "bojují" a nedaří se jim. Vejce s cukrem je potřeba vyšlehat opravdu důkladně, aby těsto i bez prášku do pečiva zůstalo nadýchané. Teplo vodní páry pomáhá žloutky stabilizovat. Můžete tento krok jistě vynechat, ale na šlehání vajec si dejte opravdu záležet. Držíme palce, ať se Harlekýn podaří, redakce Apetitu

Lucie Sladká
04.03.2017 09:46

díky za diskuzi (hlavně díky p. Marii Maierové), škoda, že jsem si ji nepřečetla před upečením prvního korpusu, který je nízký a hutný :( ..alespoň, že ten druhý se povedl (je krásně vysoký a nadýchaný)...mňam! :)

Charlie Dyob profile image
Charlie Dyob
10.02.2017 15:11

Pokud budu postupovat podle návodu, jak mám z 5 vajec, trochy cukru vyšlehat BÍLOU pěnu? :)

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2010/10

Česká kuchyněCukrárna u vás domaBrambory v hlavní roliFantastický srnčí hřbetKnedlíky jako výzva