
Kdo by to neznal: uvaříte víc těstovin, než sníte, v hrnci zůstala rýže a v míse bramborová kaše. Zbytky často čekají v lednici na další příležitost, ovšem většinou marně a po pár dnech letí do koše. Od teď už nemusí! S trochou důvtipu přeměníte nedojedené přílohy v další syté jídlo.
Těstoviny jako základ dalších chodů
Salát s těstovinami
Do těstovinového salátu jednoduše zpracujete i další zbytky z lednice – barevné papriky, okurku, rajčata zbavená semínek, krátce blanšírované fazolky nebo načatou plechovku kukuřice. Vše nakrájejte na kousky a promíchejte se studenými těstovinami. Zálivku vytvoříte snadno – postačí olivový olej, citronová šťáva, sůl a pepř. Nebo směs promíchejte s majonézou či bílým jogurtem. Pokud chcete salát vydatnější, přidejte tuňáka, mozzarellu nebo hrst vařených luštěnin.
Zavářka do polévky
Delší těstoviny překrájejte, kratší nechte v celku a přidejte je do polévky až ve chvíli, kdy ji odstavíte z plotny. Polévka tak získá sytost a těstoviny se nerozvaří.
Pasta frittata
Italský způsob, jak využít zbytky. Na pánvi osmahněte těstoviny s trochou oleje, zalijte je rozšlehanými vejci se solí a pepřem. Přikryjte a zvolna opékejte, dokud se nevytvoří pevná placka. Otočte ji pomocí talíře, opečte i z druhé strany a lehce posypte parmazánem.
Zapečené těstoviny
Také stojí za připomenutí další evergreen české kuchyně – zapečené těstoviny. Ať už na tradiční způsob se šunkou či uzeným, nebo třeba s tuňákem. Zalijte rozšlehanými vejci, posypte nastrouhaným sýrem a dejte péct.
Brambory v nových rolích
Opečené brambory
Na pánvi osmahněte cibuli dozlatova, přidejte zbylé vařené brambory, lehce je rozmačkejte a nechte zezlátnout. Na závěr posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Grenadýrmarš
Tradiční jídlo z brambor a těstovin. Na tuku opečte cibuli, zasypte ji mletou paprikou, podlijte trochou vody a vmíchejte brambory. Lehce je rozmačkejte, krátce prohřejte a nakonec přidejte uvařené flíčky.
Placky z brambor
Brambory rozmačkejte a smíchejte s moukou, vejcem, solí a pepřem. Tvořte menší placičky a smažte je dozlatova. Hodí se jako hlavní chod i příloha k polévce.
Zapečené brambory
Brambory nakrájejte na plátky a vyskládejte do zapékací mísy. Přelijte smetanou s česnekem a kořením, posypte sýrem a pečte při 180 °C dozlatova.
Bramborová frittata
Jednoduchá vaječná omeleta s kousky brambor, která se na pánvi upeče dozlatova z obou stran. Rychlá večeře, kvůli níž se vyplatí uvařit k obědu pár brambor navíc.
Druhý dech pro bramborovou kaši
Krémová polévka
Kaše se skvěle hodí na zahuštění zeleninových polévek. Dodá jim jemnou konzistenci a navíc je bez lepku.
Krokety
Do kaše vmíchejte vejce, sýr, mouku, vytvarujte kuličky nebo válečky, obalte je ve strouhance a smažte dozlatova. Pokud se chcete vyhnout smažení, potřete je olejem a upečte v troubě.
Poklička na zapečená jídla
Zbylou kaši použijte jako „víko“ na maso nebo zeleninové směsi. Rozprostřete ji na povrch zapékací mísy a upečte – získáte domácí verzi pastýřského koláče.
Chleba z bramborové kaše
Ani lžíce kaše nepřijde nazmar! V našem případě tedy dvě, které jsme přidali do těsta na domácí chleba. Díky kaši vydrží déle vláčný, což možná ani nevyzkoušíte, protože ho sníte hned ten den.

Knedlíky jinak
Knedlíky ve vajíčku
Místo klasické varianty zkuste plátky knedlíků obalit ve vajíčku a osmažit jako chleba. Při obracení posypte povrch sýrem s modrou plísní a podávejte ještě horké, třeba s čerstvým salátem.
Žemlovka
Zbylé knedlíky můžete přidat do směsi s pečivem při přípravě sladké žemlovky.

Nádivka
Kostičky knedlíku skvěle obohatí i velikonoční nebo nedělní nádivku.
Italské gnocchi
Zbytky bramborového knedlíku nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi s cibulkou a kysaným zelím. Kostičky zase mohou nahradit italské gnocchi.
Přeměnit přílohu v hlavní jídlo je způsob, jak neplýtvat a současně objevovat nové chutě i kombinace. Až vám příště zůstane miska těstovin nebo brambor, zkuste jim dát druhou šanci. Možná zjistíte, že právě „zbytky“ se stanou hitem vaší kuchyně.
Zdroj informací: Apetit
Recepty











