Nová registrace Zapomenuté heslo

Neplýtvejte: vařené těstoviny, brambory i kaše se dají snadno oživit v nových pokrmech

10. 9. 2025
Hrníčkový knedlík ze zbylého knedlíku s houbovou omáčkou
Apetit

Kdo by to neznal: uvaříte víc těstovin, než sníte, v hrnci zůstala rýže a v míse bramborová kaše. Zbytky často čekají v lednici na další příležitost, ovšem většinou marně a po pár dnech letí do koše. Od teď už nemusí! S trochou důvtipu přeměníte nedojedené přílohy v další syté jídlo.

Těstoviny jako základ dalších chodů

Salát s těstovinami

Do těstovinového salátu jednoduše zpracujete i další zbytky z lednice – barevné papriky, okurku, rajčata zbavená semínek, krátce blanšírované fazolky nebo načatou plechovku kukuřice. Vše nakrájejte na kousky a promíchejte se studenými těstovinami. Zálivku vytvoříte snadno – postačí olivový olej, citronová šťáva, sůl a pepř. Nebo směs promíchejte s majonézou či bílým jogurtem. Pokud chcete salát vydatnější, přidejte tuňáka, mozzarellu nebo hrst vařených luštěnin.

Zavářka do polévky

Delší těstoviny překrájejte, kratší nechte v celku a přidejte je do polévky až ve chvíli, kdy ji odstavíte z plotny. Polévka tak získá sytost a těstoviny se nerozvaří.

Pasta frittata

Italský způsob, jak využít zbytky. Na pánvi osmahněte těstoviny s trochou oleje, zalijte je rozšlehanými vejci se solí a pepřem. Přikryjte a zvolna opékejte, dokud se nevytvoří pevná placka. Otočte ji pomocí talíře, opečte i z druhé strany a lehce posypte parmazánem.

Zapečené těstoviny

Také stojí za připomenutí další evergreen české kuchyně – zapečené těstoviny. Ať už na tradiční způsob se šunkou či uzeným, nebo třeba s tuňákem. Zalijte rozšlehanými vejci, posypte nastrouhaným sýrem a dejte péct.

Brambory v nových rolích

Opečené brambory

Na pánvi osmahněte cibuli dozlatova, přidejte zbylé vařené brambory, lehce je rozmačkejte a nechte zezlátnout. Na závěr posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Grenadýrmarš

Tradiční jídlo z brambor a těstovin. Na tuku opečte cibuli, zasypte ji mletou paprikou, podlijte trochou vody a vmíchejte brambory. Lehce je rozmačkejte, krátce prohřejte a nakonec přidejte uvařené flíčky.

Placky z brambor

Brambory rozmačkejte a smíchejte s moukou, vejcem, solí a pepřem. Tvořte menší placičky a smažte je dozlatova. Hodí se jako hlavní chod i příloha k polévce.

Zapečené brambory

Brambory nakrájejte na plátky a vyskládejte do zapékací mísy. Přelijte smetanou s česnekem a kořením, posypte sýrem a pečte při 180 °C dozlatova.

Bramborová frittata

Jednoduchá vaječná omeleta s kousky brambor, která se na pánvi upeče dozlatova z obou stran. Rychlá večeře, kvůli níž se vyplatí uvařit k obědu pár brambor navíc.

Druhý dech pro bramborovou kaši

Krémová polévka

Kaše se skvěle hodí na zahuštění zeleninových polévek. Dodá jim jemnou konzistenci a navíc je bez lepku.

Krokety

Do kaše vmíchejte vejce, sýr, mouku, vytvarujte kuličky nebo válečky, obalte je ve strouhance a smažte dozlatova. Pokud se chcete vyhnout smažení, potřete je olejem a upečte v troubě.

Poklička na zapečená jídla

Zbylou kaši použijte jako „víko“ na maso nebo zeleninové směsi. Rozprostřete ji na povrch zapékací mísy a upečte – získáte domácí verzi pastýřského koláče.

Chleba z bramborové kaše

Ani lžíce kaše nepřijde nazmar! V našem případě tedy dvě, které jsme přidali do těsta na domácí chleba. Díky kaši vydrží déle vláčný, což možná ani nevyzkoušíte, protože ho sníte hned ten den.

Bramborový chléb

Bramborový chléb

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Knedlíky jinak

Knedlíky ve vajíčku

Místo klasické varianty zkuste plátky knedlíků obalit ve vajíčku a osmažit jako chleba. Při obracení posypte povrch sýrem s modrou plísní a podávejte ještě horké, třeba s čerstvým salátem.

Žemlovka

Zbylé knedlíky můžete přidat do směsi s pečivem při přípravě sladké žemlovky.

Hrníčkový knedlík ze zbylého knedlíku s houbovou omáčkou

Hrníčkový knedlík ze zbylého knedlíku s houbovou omáčkou

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Nádivka

Kostičky knedlíku skvěle obohatí i velikonoční nebo nedělní nádivku.

Italské gnocchi

Zbytky bramborového knedlíku nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi s cibulkou a kysaným zelím. Kostičky zase mohou nahradit italské gnocchi.

Přeměnit přílohu v hlavní jídlo je způsob, jak neplýtvat a současně objevovat nové chutě i kombinace. Až vám příště zůstane miska těstovin nebo brambor, zkuste jim dát druhou šanci. Možná zjistíte, že právě „zbytky“ se stanou hitem vaší kuchyně.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Doporučujeme recept s videem

Velikonoční nádivkové muffiny

Sdílet kolekci receptů

Jak zpracovat zbytky jídel Přílohy Jak na to

Podobné kolekce receptů

Související články

shutterstock_2076912403.jpg

Zbylé žloutky? Uchovejte je až na rok a proměňte ve sladké i slané dobroty

Zbyly vám při pečení či vaření žloutky navíc, ale nevíte, jak byste je využili? Vaječný žloutek je nečekaně všestranný pomocník, zvládne totiž víc, než jen dodat krásnou barvu vánočce – umí zjemnit omáčku, pozvednout těsto, zajistit křehkost cukroví, barvu domácím těstovinám a dovede proměnit i obyčejný dezert v delikatesu. Poradíme vám, jak žloutky správně skladovat, prodloužit jejich trvanlivost a využít je ve sladkých i slaných receptech.