
Zabírá vám okurka místo v lednici a salát na všechny způsoby se vám už přejedl? Vyzkoušejte z ní i jiné recepty – studenou polévku, teplé hlavní jídlo, přidejte ji do sendviče, do osvěžujícího drinku nebo dokonce do nanuku. A to je jen zlomek našeho okurkového repertoáru...
Salátová okurka botanicky patří do čeledi tykvovitých a je vzdálenou příbuznou dýně a melounu. Obsahuje přes 90 % vody, proto je vhodná především v horkých letních dnech, kdy nepřímo pomáhá doplňovat tekutiny. Zároveň dokáže do jídla přinést jemnou křupavost, vůni a pochopitelně chuť.
Okurka trochu jinak, než ji znáte
V různých světových kuchyních hraje salátovka jinou roli. V Indii se často míchá s jogurtem a kořením do raitu, v Japonsku ji podávají naloženou v rýžovém octu a v Turecku ji najdete v chlazené polévce cacık. U nás se pořád drží hlavně syrová forma, ale jakmile ji zapečete nebo podusíte, rázem změkne, nasaje chuť koření a přestane být jen „křupavou dekorací” na talíři.
- Pokud se chystáte okurku tepelně upravovat, je lepší vydlabat semínka. Ušetříte si tak přebytečnou vodu v jídle a konzistence náplní nebo salátů zůstane pevnější.
Plněné okurky s kuskusem a pečenými rajčaty
Okurku rozpulte, vydlabejte a naplňte směsí z pánve, kde se na oleji opeče cibule s česnekem, kostičky papriky a kuskus ochucený kořením. Vydlabané půlky se naplní, přiklopí, zaváží provázkem a nechají nejdřív zapéct pod alobalem v rajčatovém základu, následně se odkryjí, aby se povrch trochu zpevnil a lehce zezlátl. Recept bude stejně dobře fungovat také s mladou cuketou.

Studená okurková polévka s bramborem a smetanou
Základ studené okurkové polévky tvoří brambory, cibule a okurka vařené ve vývaru se smetanou. Následně se vše rozmixuje, dochutí citronovou šťávou a dá vychladit. Těsně před servírováním se každá porce ozdobí nočky z čerstvého sýra, kostičkami okurky a koprem. Nejlepší je připravit ji alespoň hodinu předem a uložit do lednice.

Dušené okurky s bramborovou kaší a masovými kuličkami
Jednoduché hlavní jídlo ze všedních surovin, které ovšem může na první pohled lehce překvapit. Přiznáváme, že dušené okurky jsou dost neobvyklá úprava, avšak rozhodně stojí za vyzkoušení. Na talíři se setkají s všeobecně oblíbenou bramborovou kaší a masovými kuličkami z krůtího masa, které milují i malé děti.

Voda s okurkou, melounem a mátou
Není potřeba v létě kupovat předražené limonády, bohatě si vystačíte s tím, co vám roste na balkoně, zahrádce a na parapetu. Do studené vody přidejte plátky salátové okurky, kostičky melounu (a nemusí to být nutně jen vodní), přidejte lístky máty a zalijte perlivou vodou. Uložte alespoň na dvě hodiny do lednice, aby se chutě propojily.

Nanuky s okurkou, tequilou a zázvorem
Další level předchozího receptu jsou tyto nanuky – inspirované letními drinky s kapkou alkoholu. My do nich použili tequilu, ale můžete ji vyměnit za dobrý gin nebo vodku. Budete-li je připravovat pro děti, tuto přísadu pochopitelně vynechte.

Asijský okurkový salát s melounem a sezamem
Tenké plátky okurky a melounu se krátce marinují v zálivce z sójové omáčky, sezamového oleje, medu, rybí omáčky a limetové šťávy. Navrch se přidají mořské řasy wakame a sezamová semínka. Příprava je rychlá a asijský okurkový salát můžete ihned podávat. Třeba jako přílohu k pečené rybě nebo grilovanému masu.

Sendviče s avokádem, okurkou a nakládanou cuketou
Bezmasá svačina na cesty nebo studená večeře pro ty dny, kdy se vám nechce nic vařit. Cuketa se naloží do nálevu z octa, cukru, soli, česneku a hořčičného semínka. Avokádovou pomazánku naneste na krajíc chleba, přidejte sýr, kolečka okurky, okapanou naloženou cuketu a klíčky. Sendviče následně přiklopte, lehce stlačte, a pokud si je berete s sebou, tak i zabalte.

Bramborový salát s vejcem, okurkou a zelenými fazolkami
Tahle verze bramborového salátu je lehčí, ale pořád dost sytá na to, aby zastoupila hlavní jídlo. Brambory a fazolky se po uvaření smíchají s tenkými plátky fenyklu a okurky. Zálivka se připravuje z čerstvých bylinek, kapar, česneku, jogurtu a citronové šťávy. Po promíchání se salát rozdělí na talíře a ozdobí půlkami natvrdo vařených vajec a fenyklovou natí.

Zdroj informací: Apetit
Recepty














