
Káva je pro svou delikátní hořkou chuť a výrazné povzbuzující účinky oblíbená po celém světě. Když k šálku kofeinového životabudiče přidáte trochu cukru, spolehlivě se dostaví ještě větší příval energie. A proč rovnou svůj oblíbený nápoj neproměnit v dezert a užít si tak dva požitky v jednom? Slavné tiramisu je pádným důkazem, že spojení kávy a dezertu skvěle funguje. U italského dezertu se vyplatí začít, ale škála možností je širší.
Kávové dezerty působí díky kombinaci hořké a sladké chuti dospěle a sofistikovaně. Menším dětem jsou kávové dezerty zcela zapovězené kvůli obsahu kofeinu, dospělí je ale milují.
Káva se skvěle snoubí se smetanovými tóny, možná trochu překvapivě pak funguje i ve spojení s citrusy. Jejich svěžest dodá příjemný kontrast k hořkosti kávy. Klasické tiramisu je určitě prvním kávovým dezertem, který každému přijde na mysl. Vyvážená kombinace piškotů namočených do silné kávy s aromatickým líkérem, nadýchaného smetanového krému ze sýra mascarpone a hořkého kakaa, učaruje snad každému, kdo tuto italskou klasiku ochutná.
Dezertů, kterým káva může dodat chuťovou hloubku a téměř magickou návykovost, je ovšem celá řada. A přestože tiramisu je často i naší první volbou, když jde o dezert pro zvláštní příležitost, oslnit můžete i nepřeberným množstvím dalších.
- V případě, že si nejste jistí, zda vaši hosté vyhledávají hořkou chuť kávy, zařaďte dezert s touto rafinovanou příchutí do sladkého bufetu. Každý účastník oslavy si tak může sám zvolit, zda je čokoládovo-kávový dort nebo capuccino cheesecake to, po čem jeho chuťové pohárky touží. Z vlastní zkušenosti víme, že zmizí mezi prvními.
- Pokud vás na pečení příliš neužije, ale přesto byste chtěli návštěvu oslnit dortem, vsaďte na oblíbené palačinky. Tmavý palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami bude svělým narozeninovým překvapením i perfektní ozdobou nedělního stolu.
Kávový dezert je skvělou volbou také pro víkendový brunch – pomalou dopolední snídani plnou dobrot, která se protáhne až do oběda. Kromě voňavého šálku kávy můžete své blízké vylákat z peřin třeba vůní koblížků s kávovým krémem.
Sladkou kávovou vzpruhu si můžete pohodlně dopřát i na cestách. Přidejte ji do drobnějšího pečiva – skvělou volbou jsou třeba kávové bábovičky nebo kakaovo-kávové muffiny s tvarohem. Ty můžete snadno sbalit do batohu na výlet.
Ve žhavých letních dnech potřebujeme nejen povzbudit, ale také osvěžit. A tyto dva požadavky snadno splní kávová zmrzlina.
- Můžete vyzkoušet moaré nanuk s vietnamskou kávou nebo kopeček zmrzliny, kterou jsme nazvali turecká káva.
- Anebo si dopřejte italský nápoj affogato, který kombinuje horké a hořké espresso se smetanovou zmrzlinou.
- Jestli nejste zmrzlinový fanoušek, a přesto byste si místo horkého nápoje dali v létě raději něco chladivého, dokonalým kávovým osvěžením se stane mazagran neboli kávová limonáda s citronem.
Zdroj: časopis Apetit
Recepty























