Nová registrace Zapomenuté heslo

20 receptů na dušené maso, na 20 způsobů: Jeden hrnec, nekonečno chutí

27. 9. 2025
Dušené perské brambory s pískavicí
ImageProfessionals

Proč si ze všech úprav masa osvojit právě dušení? Tento postup slibuje měkké, téměř se rozpadající maso. Platí přímá úměra – čím déle (a pomaleji) pokrm dusíte, tím lepší výsledek dostanete. Po hodinách pozvolné přípravy v teple bude maso měkoučké a současně nasaje chutě a vůně všech dalších přísad.

S dostatečným množstvím tekutiny a při správně nastavené teplotě okolo 110 °C můžete maso v troubě dusit dokonce přes noc. Skvělou vychytávkou pro dlouhé dušení je také pomalý hrnec, který s minimem námahy přivede k dokonalosti prakticky jakýkoliv recept.

Jak na to

  • Vždy sledujte postup každého receptu, které se mohou v jednotlivostech lišit. Někde přidáváte další zeleninu, jinde rozmanité koření či bylinky. Někdy solíte maso předem, jindy až později.
  • Základní postup však zůstává stejný. Ačkoliv budeme maso dusit, začínáme jeho opečením na tuku. Tuku se nebojte, nese chuť i šťavnatost. Do guláše doporučujeme sádlo, pro italské recepty olivový olej. Vedle nešlápnete ani s neutrálním slunečnicovým nebo řepkovým olejem, popřípadě můžete maso v úvodu připravit na stále populárnějším přepuštěném másle.
  • V kastrolu nejprve rozehřejte tuk, na něm za častého obracení opečte maso ze všech stran. Vyžaduje-li to recept, maso předem osolte a opepřete. Přibližně v polovině přidejte cibuli a další suroviny. Vařečkou průběžně uvolňujte výpečky ode dna. Správně opečené maso by mělo zezlátnout až zhnědnout.
  • Poté vše podlijte vývarem, vínem nebo vodou. Nezapomeňte na bylinky a další přísady.
  • Opečenou směs přiklopte poklicí, přiveďte k varu a pak na mírném ohni duste tak dlouho, až maso krásně změkne. Občas vše promíchejte a zkontrolujte, zda nepotřebujete dolít trochu tekutiny.
  • V případě dušení v troubě ji předehřejte, směs přiveďte k varu, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Výhoda úpravy v troubě je, že se jídlo tak snadno nepřipálí a omáčka je pak krásně tmavá.

Dušené maso nejlíp chutná den, dva proleželé. To ho pasuje na ideální jídlo pro vaření s předstihem pro dny, kdy nebudete stíhat. Pusťte se směle do něj.

Zdroj: Apetit

Recepty

Doporučujeme článek s videem

Tajemství dobře osmažené cibule nejen na guláš: Jak připravit skvělý cibulový základ

Sdílet kolekci receptů

Dušení Z jednoho hrnce

Podobné kolekce receptů