Nová registrace Zapomenuté heslo

30 vydatných a teplých podzimních salátů, které vás zahřejí

6. 10. 2022
Teplý salát s chorizem, avokádem a fetou
Apetit

Nastal čas polévek, jídel z jednoho hrnce a koláčů z podzimního ovoce, které nejlépe chutnají ještě vlahé. Tato jídla hrají na podzim hlavní roli a zdravými surovinami nabité saláty jdou často stranou. Ale nemusí! S našimi jednoduchými tipy a recepty hravě vykouzlíte nespočet teplých podzimních salátů, se kterými se zahřejete a doplníte celou řadu důležitých živin a vitamínů.

Jezte saláty celoročně

Právě na podzim a v zimě, kdy lidský organismus čelí nepříznivým teplotním podmínkám a sezónním onemocněním, je potřeba posilovat imunitu zvýšeným příjmem vitamínů a minerálů.

  • Nejefektivnějším zdrojem těchto látek je právě sezónní zelenina a ovoce, které se dají jednoduše zužitkovat ve všestranných salátech.
  • Saláty jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat „špatný“ LDL cholesterol a udržovat normální hladinu cukru v krvi, čímž přispívá k udržení optimální tělesné hmotnosti.
  • Díky pravidelné konzumaci salátů zvýšíte příjem zdravých tuků, které vás zasytí na delší dobu. Zkuste do salátu zakomponovat třeba avokádo, dýňová, slunečnicová nebo sezamová semínka a na zálivku použijte kvalitní olivový olej.
  • Zeleninové saláty také obsahují hodně vody, která vám dodá potřebnou hydrataci, takže vaše pleť bude zářit i na podzim.

Zapojte do hry sezónní zeleninu a ovoce

Salát nemusí být jen o hlávkovém salátu a rajčatech, na podzim máte k dispozici celou plejádu chutných, barevných a výživných druhů zeleniny, které stojí za to vyzkoušet.

  • Českou klasikou je mrkev a celer, které skvěle chutnají i syrové a báječně si rozumí s chutí jablek, typického podzimního ovoce.
  • Určitě si nenechte ujít kadeřávek, špenát, klasickou a růžičkovou kapustu, které mají vysoký obsah vitamínů C a E, karotenoidů a dalších antioxidantů. Zejména špenát bude v kombinaci s plátky hrušek, brusinkami a modrým sýrem chutnat opravdu znamenitě.
  • V podzimním salátu nesmí chybět červená řepa, kterou můžete péct i vařit a skvěle ji doplní kozí sýr.
  • Na vápník a vitamín C bohatá černá ředkev, která dobře funguje i proti nachlazením, se sklízí v říjnu a listopadu. Do salátu ji můžete přidat syrovou, ale i tepelně upravenou.
  • Vyzkoušejte i pekingské zelí a připravte si z něj domácí kimchi, což je křupavá fermentovaná směs zeleniny, kterou můžete jíst jako přílohu nebo s ní obohatit jakýkoliv salát.
  • A nesmíme zapomenout ani na symbol podzimu – dýni. Zejména pečená dýně ochucená chilli a sýrem feta tvoří skvělý základ teplého salátu.
  • Pokud dýni nemáte, v salátu ji hravě nahradí sladké nebo klasické brambory.

Přidejte obiloviny, luštěniny a výživné proteiny

Využití sýrů, vajec, mořských plodů, kuřecího nebo krůtího masa a ryb není při přípravě salátů žádnou novinkou, ale v případě těch podzimních neváhejte přidat i další teplé ingredience.

  • Obiloviny, zejména pohanka, bulgur, jáhly, rýže, quinoa, jsou významným zdrojem energie a dodají vašemu salátu komplexní sacharidy, díky kterým budete mít více energie.
  • Kromě těchto sacharidů můžete do salátu přidat i klasičtější těstoviny a kuskus, jejichž příprava je snadná a rychlá.
  • Nebojte se salát ozvláštnit luštěninami jako je cizrna, čočka, hrách nebo fazole. Obohatíte ho o další chuťový rozměr a rostlinný protein.
  • A dalším zdrojem proteinů, které nejsou živočišného původu, je například seitan, tofu či tempeh. Výhodou těchto alternativ masa je jejich univerzálnost – získávají chuť podle toho, čím je ochutíte, takže se hodí do jakéhokoli salátu.

Zálivku „ohřejte“ kořením

Zálivka určuje výslednou chuť a vůni celého salátu, ale můžete ji vyšperkovat spoustou koření, které mu dodá pikantnost a ještě více ho „ohřeje“.

  • K zahřívacím kořením, která rozproudí váš krevní oběh, patří sušená paprika, zázvor, pepř, kayenský pepř nebo chilli.
  • Pikantnosti ale můžete docílit i při využití pórku, cibule nebo česneku.

Zdroje informací: Insanely Good Recipes, Delish, Everyday Health, Foodal

Recepty

Bramborový salát s černou ředkví
< 20 min
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
Cizrnový salát s vejci a rybičkami
< 30 min
Tuňákový salát s kuskusem
Tuňákový salát s kuskusem
< 20 min
Salát gado gado s arašídovým dipem
Salát gado gado s arašídovým dipem
< 60 min
Sytý salát z tuňáka a fazolí
< 60 min
Hruškový salát s vlašskými ořechy
< 30 min
Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou
Čočkový salát s pečenou cibulí a ricottou
< 30 min
Salát z dýně a červené řepy
< 10 min
Salát ‚s teplou vložkou‘
< 20 min
Teplý bramborový salát se slaninou
< 60 min
Teplý kuřecí salát s nudlemi
Teplý kuřecí salát s nudlemi
< 30 min
Teplý salát z napařované zeleniny a marinovaného tofu
< 20 min
Salát s čočkou a kozím sýrem
Salát s čočkou a kozím sýrem
< 10 min
Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu
Salát z pečené mrkve, červené cibule a fenyklu
< 20 min
Teplý salát à la puttanesca ze žlutých paprik
< 30 min
Kroupový salát s černou ředkví, kapustičkami a kumkvaty
< 60 min
Kořeněný kamut s cizrnou & salát z pekingského zelí
Kořeněný kamut s cizrnou & salát z pekingského zelí
< 30 min
Salát z pečené kořenové zeleniny
Salát z pečené kořenové zeleniny
< 60 min
Dýňovo-řepný salát se smetanou
Dýňovo-řepný salát se smetanou
> 60 min
Pohankový salát s avokádem a sezamovými vejci
Pohankový salát s avokádem a sezamovými vejci
< 60 min
Teplý dýňovo-čočkový salát
< 60 min
Salát z kapustiček & jablek a celerová kaše
Salát z kapustiček & jablek a celerová kaše
< 60 min
Salátek z červené řepy se sýrovým nočkem
Salátek z červené řepy se sýrovým nočkem
< 30 min
Křupavý salát s čočkou a brusinkami
Křupavý salát s čočkou a brusinkami
< 20 min
Špenátový salát s jablky, slaninou a medovo-hořčičnou zálivkou
Špenátový salát s jablky, slaninou a medovo-hořčičnou zálivkou
< 20 min
Opékaný salát s tofu a chilli papričkou
< 20 min
Quinoový salát ochucený černým čajem a sezamem
Quinoový salát ochucený černým čajem a sezamem
< 20 min
Salát s quinoou, fetou a pečenou dýní
Salát s quinoou, fetou a pečenou dýní
< 45 min
Salát s pečenou řepou
Salát s pečenou řepou
> 60 min
Těstovinový salát se slaninou a houbami
Těstovinový salát se slaninou a houbami
< 30 min

Sdílet kolekci receptů

Saláty Zeleninový salát Rychlé večeře Zimní zelenina Zdravější recepty

Podobné kolekce receptů

Související články

20250727_Celerový_salát_Coleslaw_foto-3.jpg

Celerový salát à la Coleslaw předčí klasiku: Lehký, svěží a tak dobrý, že ho budete chtít jíst ke všemu

Zapomeňte na klasiku s hlávkovým zelím – celerový Coleslaw je svěží, křupavý a překvapivě lehký. Kombinace jemně nakrájeného bulvového celeru, šťavnatého jablka a krémové zálivky s dijonskou hořčicí dává vzniknout salátu, který se skvěle hodí jak k řízkům, tak k lehkému obědu s bagetou. Díky variacím s jogurtem, sýrem či ořechy si ho můžete pokaždé připravit trochu jinak, ale vždycky bude stát za to.