Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečený bůček: Jemné maso, které se rozplývá na jazyku, si užije každý milovník klasiky

28. 5. 2025
20250430_Pomalu_pečený_bůček_foto-7.jpg
Apetit

Pečený bůček je poctivá klasika, která voní domovem a babiččinou kuchyní. Jeho křupavá kůrka a šťavnaté maso z něj dělají hvězdu slavnostních i obyčejných jídel. Nejlépe chutná s bramborovým knedlíkem a zelím, ale skvěle se hodí i na studeno – třeba s čerstvým chlebem, hořčicí a křenem. Ať už ho připravíte na česneku, s kmínem nebo pivem, bůček si vždycky získá zaslouženou pozornost.

Křupavá kůrka, měkké šťavnaté maso a výrazná chuť dělají z tohoto pokrmu oblíbenou klasiku pro slavnostní i tradiční obědy. Bůček není dietní jídlo, zato potěší každého, kdo si rád dopřeje něco poctivého, co voní česnekem, cibulí a kmínem.

A víte, že i bůček má svůj vlastní svátek? 28. května se v České republice každoročně slaví Den bůčku. Je to ideální příležitost připomenout si, proč je právě pečený bůček považován za symbol domácí pohody a kulinářského umění.

Jak připravit pomalu pečený bůček

Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 90 min. + pečení, snadná příprava

Ingredience: 1 kg bůčku s kostí, sůl, mletý pepř, 1 lžička drceného kmínu, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 1 lžíce pšeničné hladké mouky, 400 ml vody

  • Oloupaný česnek rozdrťte nebo prolisujte.
  • Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo.

Postup:

  1. Bůček osolte ze všech stran, lehce opepřete a posypte kmínem. Potřete ho česnekem a položte do pekáčku na pokrájenou cibuli. Přiklopte a nechte při pokojové teplotě asi 30 minut rozležet.
  2. Troubu předehřejte na 120 °C a vložte do ní pekáč s bůčkem. Pečte ho doměkka asi 4 hodiny. Maso není třeba podlévat, jen ho 2x během pečení otočte, aby bylo ze všech stran opečené dozlatova. Jakmile vidličkou snadno oddělíte jednotlivá svalová vlákna, máte hotovo.
  3. Maso vyjměte na prkénko a pekáč postavte na sporák.
  4. Šťávu zaprašte moukou, rozmíchejte a zalijte 400 ml vody. Dobře rozšlehejte.
  5. Provařte 10 minut, případně ještě zřeďte vodou nebo osolte.
  6. Rozkrájený bůček podávejte přelitý šťávou, s chlebem, křenem, hořčicí či kyselými okurkami.

TIP: Pečený bůček skvěle chutná také se zelím a bramborovými šiškami.

 

 

Variace a chuťové twisty

  • S pivem a cibulovým karamelem: Bůček podlijte světlým ležákem (cca 250 ml) a přidejte 2 cibule nakrájené na kolečka, které se během pečení rozpadnou a zkaramelizují. Výsledná šťáva bude bohatá a nasládlá. Tato úprava bůčku je perfektní k houskovému knedlíku.
  • S medem, česnekem a chilli: Na posledních 30 minut pečení potřete kůži směsí ze 2 lžic medu, 1 lžíce sójové omáčky, prolisovaného česneku a špetky chilli. Bůček získá lesklou glazuru a sladko-pikantní chuť – ideální je i studený do burgeru s coleslawem.
  • S bylinkami a citronovou kůrou: Do česnekové pasty přidejte nasekaný rozmarýn, tymián a trochu citronové kůry. Chuť bude výraznější. Tato úprava se hodí k jemnému máslovému bramborovému pyré nebo jako součást tapas.
  • Se sladkokyselými jablky a cidrem: K masu přidejte na měsíčky nakrájená jablka (ideálně kyselejší odrůdu, např. Granny Smith) a podlijte suchým jablečným cidrem. Během pečení se vytvoří ovocně-kořeněná šťáva, která báječně ladí se špekovým knedlíkem.
  • V asijském stylu: Místo klasického koření použijte marinádu ze sójové omáčky, mirinu, zázvoru a jarní cibulky. Bůček pak podávejte s rýží, sezamem a nakládanou zeleninou.

 

 

Pomalu pečený bůček je oslavou poctivé české kuchyně, která si žádá čas, ale odmění vás nezaměnitelnou chutí i vůní. Nechte se unést tradicí, nebo zkuste nové kombinace – bůček je ideálním základem pro kulinářské experimenty, které potěší každého milovníka dobrého jídla.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Pečené maso Vepřové maso

Související články