
Brambory jsou základ české kuchyně a surovina, která se dá proměnit ve stovky skvělých jídel. Mezi ta nejjednodušší a zároveň nejtradičnější patří škubánky – jídlo, které se dříve připravovalo téměř v každé domácnosti. A když náhodou nějaké ty škubánky zbyly, druhý den se osmažily a proměnily v křupavou šusku. Připomeňme si, jak na ně.
Škubánky a šuska možná nepatří mezi jídla, která by se vařila každý týden, ale kdo je jednou ochutnal, ví, proč by neměla upadnout v zapomnění.
- Škubánky se vařily v českých i moravských domácnostech už před více než sto lety. Byly oblíbené hlavně na venkově – brambory a mouka byly levné, dostupné a jídlo bylo syté. Každý kraj měl trochu jinou verzi i název, ale základ byl vždy stejný. Šuska pak byla přirozeným způsobem, jak nenechat žádné jídlo přijít nazmar.

Škubánky
Škubánky jsou důkazem, že i z pár základních surovin se dá uvařit jídlo, po kterém se jenom zapráší. Stačí brambory, hladká mouka, máslo a špetka soli. Klíčem k úspěchu je správný poměr brambor a mouky – těsto musí být pružné, ale ne příliš tuhé. Tradičně se škubánky vykrajují lžící a servírují se na sladko nebo na slano.
- Sladká klasika: Škubánky na sladko patří mezi nejoblíbenější úpravy. Stačí je posypat jemně mletým mákem, moučkovým cukrem a zalít rozpuštěným máslem.
- Slaná verze: Škubánky jsou tady i pro ty, kteří dávají přednost slaným pokrmům. Můžete je smíchat s osmaženou cibulkou a křupavými škvarky nebo doplnit o uzené maso – nakrájené na kousky a zlehka opečené na pánvi. Pokud chcete chuť ještě zvýraznit, přidejte česnek.
- Na moderní vlně: Tradiční recepty se dají snadno oživit a škubánky nejsou výjimkou. Vyzkoušejte je třeba se skořicí a javorovým sirupem – získají tak chuť, která připomíná podzimní dezerty a potěší všechny milovníky poctivých jablečných štrúdlů nebo skořicových šneků.

Šuska
Šuska, někdy také opečené škubánky, je jídlo, které vzniklo úplně přirozeně – z toho, co zbylo. Škubánky se osmažily na sádle nebo másle do křupava. Tím dostaly úplně jinou texturu i chuť – a žádný kousek nepřišel nazmar. Šusku můžete připravit obdobně jako škubánky:
- Na sladko: I šuska si rozumí s mákem a cukrem. Díky opečení na másle nebo sádle získá intenzivnější chuť, zasypte ji moučkovým cukrem a nechejte máslo rozpustit mezi jednotlivými kousky. Přidat můžete i švestková povidla nebo med.
- Na slano: Opečené škubánky si skvěle rozumí i se slanými chutěmi, ostatně nejsou tak odlišné od klasických škubánků. Připravit je můžete i na způsob halušek – opečte je na pánvi spolu se slaninou dozlatova a přidejte rozdrobenou brynzu.
- Jako příloha: Šuska nemusí být jen hlavní jídlo, skvěle funguje i jako příloha. Díky své neutrální chuti se hodí třeba k dušenému zelí. Další možností je podávat ji k pečenému masu, kde nahradí brambory. Zvlášť dobře chutná s kachnou nebo vepřovým – máslově opečené kousky škubánků nasáknou šťávu z masa a vytvoří dokonalou kombinaci chutí.
Dnes, když se stále více mluví o udržitelnosti v kuchyni a návratu k tradičním receptům, mají škubánky i šuska své místo zpátky na našich talířích. Jsou jednoduché, poctivé a pořád stejně dobré. A co vy? Děláte doma škubánky, nebo jste je nejedli už roky? Možná je čas je vyzkoušet!
Zdroj: Top recepty, Apetit